SENANG CARI

07 February 2013

SUARA SELEPAS KONSERT

salam...

angin tak berapa nak ok sekarang ni sebab suara tak ok.masuk hari ke dua dah.tetiba ja dia hilang...hilang separuh saja.maka jadilah macam lepas buat konsert rock.nak sembang dgn patient pun payah.maka segala sesi bebel2 dgn patient dah jadi limited.mesti ada yg tak puas hati...maaflah yer...minggu depan mai lain.boleh sembang.

kat rumah pun leceh jugak sebab budak kecik bambam pun suka bersembang & suka buat hal...nak marah tak boleh...nak cakap banyak tak boleh...sabar ja lah.
abahnya pun sama....bila kita cakap dia pun susah nak faham...perkataan dah jadi separuh2 ja yg jelas...kena cakap ulang2...leceh betoi.

tapi masa sekolah dulu suka sangat kalau kena episod hilang suara ni...ada alasan tak mau jawab soalan kat kelas.ada juga alasan utk tak baca ayat @ surah masa kelas agama (kena hafal)....bila cikgu tanya...bagi ja isyarat tangan...'hilang suara'.cikgu2 saya dulu semua best.alasan diterima.

hari ni ok sikit dari semalam...harap2 menjelang petang suara makin ke arah normal.

terkini tentang nabila..
pagi semalam dia ikut abahnya hantar abg/kakaknya ke sekolah.balik tu terus ja masuk bilik saya spt biasa..saja ja saya tanya dia...
"baby...baby pi mana tadi?"
jawab nabila..
"ataq kakak olah" (hantaq kakak sekolah)

waaa.....suka umie dia.pertama kali dia jawab soalan dengan bentuk ayat macam ni.biasanya dia jawab merapu dlm bahasa dia saja ataupun dengan satu perkataan contohnya 'olah' saja.
pelat pun tak pa lah baby...asalkan kamu mula membina ayat & bercakap dalam BAHASA MELAYU...hehe.
sekarang dah boleh faham sikit apa yg dia nak cerita sebab ada perkataan2 melayu yg terselit dalam cerita tu.sekurang2nya secara umum saya tahu apa yg nak dia cakapkan.

nabila juga cepat ingat gambar...petang semalam saya pakai t shirt petronas...dia tunjuk kat logo petronas tu sambil cakap..
'umie..inyak" (minyak).
nampak logo nestle ja dia cakap..."akim"....(aiskrim).
logo milo dia sebut 'num' (minum = air milo).

tapi bila buat flash card dia slow la plk...keliru mak dia...hihi

walau  bagaimanapun kami sangat seronok melihat perkembangan mental budak kecik ni...moga terus sihat & cerdik & lawak & comel...


2 comments:

Amanda Suria said...

x per la jadi ella kejap kan kak? hehehee...makin bijak Nabila eh...

ieda said...

amanda suria...
hari ke 3 ni....still serak..huhu