SENANG CARI

12 January 2012

PHUKET-KRABI-HADYAI.....DAY 4 & 5

salam.

ada lagi cerita makan angin kat Thailand...boring??? kalau boring next time jom ikut gi sana....mesti seronok.

ni kisah hari ke 4 & ke 5..
diringkaskan mengikut gambar2 yang ada.

25.12.2011.....
11.30 pagi....bergerak dari Krabi Condotel.
12.00 tgh hari....lunch di tanjung dawai Krabi (tak pasti nama tempat ni tapi SU panggil tg dawai sebab gerai2nya macam kat Tg Dawai Kedah & mengadap muara sungai.

makanan kat sini sedap & murah.
suasana pun nyaman sebab angin sentiasa bertiup nyaman...
tapi nak order mmg letih la....jenuh explain. 
 1.30 tgh hari....bergambar di dataran ZERO (atau dataran helang)

2.15 ptg....bergerak dari Dataran ZERO ke Hadyai.
4.30 ptg...berhenti rehat & solay di Ban Na Yong.
berhenti sana sini utk rehat at last sampai kat Hadyai sekitar 8.45 malam.
bermalam di JB Hotel.....


macam biasa....kena keluar cari makan.
dinner sekitar jam 10 malam.
dulu makan mee lakna kat sini sedap tapi kali ni macam kureeeng la plk..
family cikgu kat belakang tu macam tgh jawab exam..hihi...
depa tgh tick order kat menu sebenarnya.

pekan Hadyai....jalan utama yang dikelilingi banyak hotel
dan banyak kedai untuk mengeringkan poket.
tempat massage pun banyak.

teh tarik Hadyai...rasa yg berbeza.....presentation pun berbeza.
saya pulun tengok cemana dia buat.
gerai ni kecik sesangat....duduk pun selit2 ja.

ramainya berkerumun..macam ada show.
dengan bisingnya lagi.....haiyaaa....

inilah 'gadis-gadis' cantik lawa yang ditonton oleh orang ramai tu...
masa SU capture gambar ni saya tgh layan teh kat seberang jalan.
pagi 26.12.2011.
macam biasa bebudak mandi kolam..mak bapak bermalas2an di bilik sementara menunggu masa utk keluar shopping.


kami keluar sekitar jam 10.30 pagi...ambil tut tut ke market.sarapan aka lunch kat situ.kemudian jalan2 sat dalam market tu...rimas sb ramai org.so ambik tut tut balik ke pekan & ronda situ ja.tak beli apa pun..cari jam kat nurul & beli baju kat yot....bajet dah habis kannn...semua masuk perut ja.
hantu air berpesta...
menggigil2 tahan sejuk...air kolam sejuk gedi sebab kolam kat level atas...angin kuat.
ada la 3 kali rasanya budak hotel mai tegur tak bagi mandi sebab tak pakai swimming suit...
tapi bebudak ni mandi wat selamba ja.

pekan Hadyai yang kelam kabut di waktu pagi.
pembonceng motosikal tak wajib pakai helmet kat sini...penunggangnya saja yg kena pakai.

salah satu kedai jam kat lorong yang menempatkan baaaanyak kedai jam.
design lawa2....yg ori & tak ori semua ada.
beli satu untuk nurul...yang tak ori la kan...

kakak ni berniaga siang malam....
bezanya siang kena bungkus.malam baru boleh lepak makan kat sini sebab dia berniaga tepi jalan ja.

lepas pukul 11 malam baru boleh buka meja...& depa mmg ikut law.
itu pulut pelam saya...cikgu Sya belanja...tq.
sekitar 2 petang kami checked out...bagi t shirt konvoi kat staff hotel sebagai kenangan..
muka bebudak yg puas hati...
mak budak kat belakang tu dah letih sebab perut meragam..salah makan malam tadi.
belakang bebudak ni adalah RUMAH BISKUT sempena Krismas.
tiba di Danok sekitar jam 4.30 petang.lepas mengisi perut singgah plk shopping kat sebuah kedai barang2 dapur @ mini market...pakat2 nak menghabiskan BAHT yg ada.untung pakcik kedai tu.
tempat wajib singgah sebelum masuk Malaysia....Restoran Kak Jah...
pekena tenggiri masak kicap.

orang agak ramai di pintu sempadan tapi urusan imigresen Thailand & Malaysia berjalan dgn pantas & lancar....semua puas hati.
berhenti sekejap untuk hai hai & bye bye sebaik memasuki Malaysia & sekali lagi di R&R Gurun.
alhamdulillah kami selamat sampai ke rumah sekitar jam 10 malam...


terimakasih banyak2 kepada semua team members yg memberi kerjasama yg sangat baik....dalam 14 keluarga & satu keluarga tambahan di Hadyai...tiada komplen yg diterima malah ayat lazim utk SU..."zam...bila nak mai pk?"hahaha....kena isi poket dulu la...

4 comments:

Ieda AlHabsyi said...

bestnyer nyer tak penah g lagi, nnt leh ajak laki aku perabih duit kat sana plak :)

Fadhilah Maarif said...

wah! macam best kan..saya cuma baru sampai di Hatyai je..

ieda said...

ieda...
sesuai sangat la tu..hehe

fadhilah..
hadyai utk shopping.
tapi kalau nak makan angin kena pi tempat2 lain.pantai & pulau2 depa mmg best sgt.

kakyong said...

menarik baca trip beramai-ramai ni...