SENANG CARI

05 August 2011

INDAHNYA RAMADHAN

salam..

cepat ja masa bergerak..tup tup dah menghampiri seminggu kita puasa.semalam nabila puasa sampai pukul 12.30 tgh hari....sian tgk..melehe org kedah kata...serba tak kena sb lapar susu.dapat sebotol..mmm....macam dapat bateri baru.

berapa umur uols masa start puasa dulu2?
saya tak berapa ingat, rasanya lebih kurang 9 tahun....tapi ada bocor gak.minum air paip masa kumur kat sekolah...hehe...pastu sambung puasa balik.tahun2 selepas tu semua puasa penuh kecuali di waktu2 yg dibenarkan.

kenangan puasa..
masa sekolah rendah:
masa darjah 4 bapa tak bagi saya puasa sb kesian (saya sekolah petang).kena paksa makan sebelum ke sekolah.tapi saya komplot dgn mak.letak kuah gulai sikit dlm pinggan pastu letak air..konon2 dah makan & basuh tgn dlm pinggan tu.berapa kali ntah buat mcm tu tapi bukan tiap2 hari.

masa sekolah menengah:
tinggal kat asrama sejak form 1...sahur adalah masa paling tak best.malas bangun kecuali bila dah masuk form 5.masa tu sahur macam pesta utk kami...tak tau apa sebabnya tapi mmg seronok berjalan ke dewan makan ramai2.lepas makan hu ha hu ha kat koridor...

buka puasa macam biasalah...booking meja awal2.tapi sebelum tu booking tempat utk solat kat surau dulu sb kalau lambat dapat tempat yg tak best....ie...jauh dari kipas.
berbuka makan kuih ja..kemudian solat magrib.lepas tu baru makan nasi.berebut2 la sebab lepas makan kena solat isyak & tarawikh kat surau semula.masa solat isyak ok lagi tapi masa tarawikh mmg kdg2 out jugak....perut kan dah kenyang.lepas solat semua tu ada supper lg...see....banyak betoi makanan utk kami.


paling best bila 'cuti'....pakcik dewan makan siap masak untuk lunch kami tapi tak serve kat tempat biasa la.kena masuk ambik sendiri kat dalam dewan tu...ada gak budak lelaki ngintai pastu jerit2 mengejek...jeles kannnn...kami tapau makan ramai2 kat hostel.geng2 muka tak malu ja yg ambik makanan ni...


masa kat universiti:
buka puasa...merantau merata desa cari port makanan yg best (kat USM asrama semuanya dipanggil desa).jauh tapi sanggup.dahtu berasak2 plk masa nak beli..letih...buka kat bilik ja..lepak ramai2.biasanya beli untuk sahur sekali.malas nak turun tengah2 malam.
masa sahur panaskan lauk ja....caranya...rendam plastik yg ada lauk tu dlm air panas...dapat suam2 pun dah kira ok.
masa kat U Kelantan dapat hostel dekat dgn dewan makan..maka rajinlah sikit turun sahur.tapi awal2 ja..towards the end puasa tak sahur dah.
lepas sahur konon nak study..tapi...peeeyaahhh...dapatla sebaris dua.ngantuk.(saya bukan kaki study punya org).


masa kerja:
HO :..buka puasa kebanyakannya di hospital.kdg2 tibai food dr on call walaupun hari tu tak call sb tak dan nak pi beli.ada sekali tu buka puasa pukul 8 lebih sebab sangkut kat OT...assist MO buat operation utk bleeding ectopic.
sahur utk dr on call disediakan.tapi kalau tak nak yg tu boleh beli kat kantin.kalau tak call mmg beli kat bazar ramadhan...sanggup jalan dari HTAR ke bazar kat taman sri andalas.

MO:...sama ja.berbuka @ sahur kat hospital kalau on call.masa ni dah kamcing dgn nurse so dapatla makanan yg sedap2.depa masak & bawa ke hospital.
tahun ke 3 MO saya kat klinik kesihatan..so tinggal kat rumah...at last...setelah beberapa tahun merantau.
bila kat rumah biasalah kannn....mak masak mmg terbaik la.


masa2  selepas itu:
masa mak sihat mmg dia masak utk berbuka & sahur.saya & kakak tolong ja.bila dia dah tak kuat kami berdua take over kerja2 kat dapur.
family saya lain sikit.bapa saya tak makan sahur sekali.kami kena makan awal sikit.dah selesai semua makan baru dia makan sorang2....memang pesen dia gitu.tak suka tangan bersimpang siur kat meja makan.waktu berbuka kena letak makanan dia kat meja berasingan(tapi duduk kat satu ruang jglah).


sekarang.....tahun yang berbeza sikit.
both parents dah takde....sunyi.

tahun2 akan datang....
nak ajar bambam puasa....BOLEH KA??????



2 comments:

Syahida said...

salam,

saya masa di sek asrama dulu, cukup malas bangun sahur. tapi masa berbuka memang meriah. outing ke pasar ramadhan luar kaw sekolah plg saya suka. sesekali terkenang zaman berpuasa dolu2, mmg best. sekarang dah jadik mak orang, nak latih anak lak berpuasa...huhu berat tanggungjawab itu.

en_me said...

salam ramadhan dan selamat berpuasa akak doc ittewww.. ehehe