SENANG CARI

22 April 2011

INGAT...INGAT

salam..

pemandangan biasa
1..ibu @ bapa bawa anak kecil....nak masuk kereta.
    ibu @ bapa masuk dulu start enjin...
    anak still kat luar.....kalau anak berlari ke tengah jalan apa jadi????

2..ibu @ bapa drive.....anak di pangkuan sambil pegang stereng..
    kalau kemalangan @ brake mengejut apa jadi????

3..tunggang motosikal....anak kat belakang.terlentok lena.kaki tak sampai tempat pemijak pun.
    tangan ibu @ bapa sebelah pegang handle,sebelah lg pegang anak kat belakang tu.
    kalau terbabas apa jadi????

4..tunggang motosikal...ibu pegang anak sebelah tangan saja..letak atas peha menghadap ke  
    jalan.sebelah tangan lagi pegang anak yang duduk antara ibu dengan bapa.
    kalau belok mengejut apa jadi????

5..tunggang motosikal letak anak kat depan....anak berdiri dalam raga motosikal.
    kalau kucing tiba2 melintas jalan apa jadi????


sayangi anak2 kita.
beringat sebelum kena.

 budak yang suka naik kereta


8 comments:

h4ni3 said...

ada yang naik motosikal..
bapaknya elok pakai helmet
kepala anak, biar je togel takde protection.. selfish tul

SURIA AMANDA said...

betul3...beringat sebelum kena..jgn dah bau malang lepas dah kena baru nak sesal...

~ yus ~ said...

kadang2 perkara macam ni kita anggap perkara kecik, remeh, tapi tulah beringat sebelum kena kan..

Daddy Ziyyad said...

Kecuaian yang paling biasa(almost majoriti rakyat malaysia buat) ialah tak guna dedicated baby/toddler car seat.

Ati Masrif said...

salam kak,

no.2 tu selalu anak merengek
nak buat..akhirnya hubby cair jugak..
tapi selalu buat bila dah nak sampai rumah

tp tetap bahaya noo..

Yasmin Nabilah.. said...

huhu..inilah yg slalu ina pikir klu tgk ada org bwk anak naik motor nk gi jln2.huhu..mmg bahaya..

kak ina kl said...

sekarang ibubapa manjakan anak sangat..akak yang tenguk pun naik geram tenguk.

akak pun tenguk gak bersamamu..seronok tgk budak tu bernai menari stail mj..

Bicara hati ibu aisya said...

Betul3x..tapiiiiiiiii...yang no.2 tu kadang2 saya terpaksa buat gak sebab budak tecit aisya nih kamok2 dalam kete xmau duk kat car seat.Huh...merbahaya betul.