SENANG CARI

20 February 2011

MAKAN BERSUAP

as salam.
baru balik dari PDK.jumpa cikgu nabila.ada perjumpaan waris utk bincang perkembangan anak.report dari cikgu...semuanya ok kecuali bab makan.nabila ikut mood.tapi kebanyakan masa tak mau suap makanan sendiri..nak cikgu suapkan....oooo....oooo....macam tu ka?kata cikgunya kalau sebelum makan bg main masak2 dia oklah.lepas main terus ja makan sendiri.tapi kalau lepas main benda lain dia malas nak suap.

kenapa?pada sayalah...nabila mungkin nampak makan tu pun macam sejenis permainan jg.so daripada main masak2 & terus ke aktiviti makan ada kesinambungannya.
tapi bila main permainan lain kemudian beralih kepada aktiviti makan..dah takdak continuation.moodnya dah lari ke lain.kebetulan budak ni sgt cepat berubah moodnya tapi kalau pandai bodek she'll be very good.cikgu2 dia pun dah faham bab bodek2 & puji2 ni.depa pun guna cara yg sama.

tapi dalam masa dua bulan ni kata cikgunya ada perbezaan @ perkembangan yg positive berbanding dulu.ada jugak masanya dia boleh makan sendiri.infact masa ambik dia tengah hari tadi dia tgh makan nasi (2nd round)...elok ja suap sendiri.tinggil sikit ja lg dlm pinggan.nampak ja saya masuk terus hulur pinggan.takmo suap dah.nak saya suapkan.sambung sajalah..tinggal 3 mulut ja lg.

puncanya nabila tak mau suap sendiri?
1...ikut angin dia.kena angin tak rajin,botol susu pun takmo pegang...
2...di rumah kebanyakan masa makan bersuap sb tak larat nak tunggu dia makan sendiri...lambat.kita ni kan kerja.lgpun tak larat nak mengemas.dia ni kalau ada tumpah sikit, dia ubah tempat..satg tumpah sebiji dua nasi,ubah lagi...letih ooo..
3...di rumah pengasuh wajib bersuap sebab pengasuhnya tak suka sepah2 & comot2.
4...nabila tak suka ada benda melekat kat tangan dia...yg ni lupa nak bgtau cikgu dia tadi.memang dia give up kalau pegang kuih yg melekat2 kat tangan.basah pun tak mau.terlekat nasi sebiji pun kecoh.bila rasa ada benda kat tgn ja terus lap kat baju...umie tak laratla nak tgk baju comot2 ni...baik umie suapkan...hehe.training fail!!!

maka...mulai hari ni kena lebih bersabar melihat budak comel ni jadi comot.kena bagi dia makan sendiri....mampukah kami???mesti boleh...utk kebaikan nabila jg.tapi kat rumah pengasuh confirm bersuap jugak....I don't mind.

sapa boleh bersila macam baby???sila angkat tangan.

14 comments:

=sz= said...

ehehee..
sama lah kak, klu makan bersuap ni senang skit keje maknya kan...takdelah kecah2 ...tapi tu la, nak kena didik anak2 ni berdikari makan sendiri kan...

Cik Ina minat Do do Cheng said...

makan bersuap bagus untuk budak kecik, sebab dia makan ngan berselaranya.cuba kalau dorang suap sendiri, mesti tak habis. bukan apa , firdaus yang 6 tahun cam tu.comel baby duk cam tu.

QASEEH HATIKU QASEEH said...

sama lah jgk dgn anak2 sy..mmg anak2 sy lmbt mkn n malas mkn klu x bersuap..drp x mkn baik la d suap..mmg fail jgk sy nie..hehehe

Yasmin Nabilah.. said...

Hurm..payah gak klu pengasuh tak suka nak comot..kata pun budak..klu tak comot tu tak sah..

kakyong said...

mahalnya cara bersila nabila ni... ;)

Jue-Isteri_Ibu said...

sudah nak tgk budak bersila cam gini..

padlie said...

bersila gaya tok bomoh...
bila org suap, selalunya lebih berselera

Azma said...

saya ieda, bkn setakat hasif aje disuap, abg ngan kaka yg dah besar tu pun ada waktunya saya suap. Tambah2 bila x ckp masa. Yg paling suka masa suap diaorg makan ialah diaorg nganga & makan aje apa yg diletakkan. Kalau makan sendiri siap pilih tak nak sayur,

ieda said...

sz..
betul tu..mengurangkan beban kerja ibu2..haha

cik ina..
depa main ja lebih..pastu dah boring tinggal food pi main benda lain plk.

qaseeh..
join the club...rasanya semua ibu sama ja kot.

ina..
mmg dia sendiri pun pembersih.tp akak suka gak gitu.

kakyong & jue..
sendi2 lembut..bolehla buat gitu.

padlie..
hati2...nabila boleh jampi tau...hahaha

azma..
sedap ot makan bersuap ni kan?akak dulu2 pun suka gak kalau mak suap.berselera ja.

Yati said...

Ieda,
Elok la kita suapkan, kalau tak dia orang tak makan.
Sulaiman, anak bongsu Yati, suka makan sendiri. Bior la berterabur nasi pun. Lagi banyak jatuh luor dari masuk dalam mulut dia. Lagi satu, dia makan pakai sudu lagi pandai dari makan pakai tangan.
Suka tengok anak-anak makan. Rasa kesian pun ada. :)

kayteeze said...

Haha... kita dah cuba duduk bersila begitu, pastu terus tumbang, ekekeke....

Kak tie suka suap pada anak-anak kerana nak jimat masa, tak kotor dan dapat pastikan mereka betul-betul makan. Pastu kena ada tuala kecil, senang nak lap mulut atau tangan bila kotor. Sejak baby lagi anak2 kak tie dah ada hanky, lap air liur tu.

Jadi tiada masalah makan sendiri. Cuma, sampai besar ni tak jauh dengan tuala tangan. Dalam handbag pun kak tie sediakan walaupun dah ada tisu sepeket.

Pnut said...

Baby... rambut nak cucuk mata dah tu...mai sini acik pnut gunting... tp lawak pulak part nasi tumpah sikit pindah tempat.. dok bayangkan dia marah-marah, pastu pindah..ehehhehe comei

Daddy Ziyyad said...

akak ada join support group tak?

ieda said...

yati..
tetiba ja rasa syahdu bila yati sebut kesian tu...

kak tie..
sib baik terlentang..kot terseliuh kaki lagi naya...hehehe

pnut..
tu gambaq lama tapi la ni pun rambut dia sampai tahap tu jugak.
dah suruh abah bawak pi kedai tapi biasalah...abah kannn...

DZ..
takdak support group area2 sini...kalau ada pun takat boleh join la...nak aktif tu...mmm...paham2 jelah.