SENANG CARI

28 December 2010

BILA BAMBAM BUAT SUSPEN

salam.
malam tadi selepas beli kasut sekolah nurul kami pi makan kat Nasi Lemak Cinta Sayang.mmg tempat feveret kalau time jimat bajet.sedap & murah.makan 4 org termasuk minum baru RM11.90.
seperti biasa nabila mmg kalut bab2 makan ni.kat rumah dah makan nasi tp bila sampai kedai still nak makan lagi.so saya ambil nasi lebih dalam pinggan saya..separuh utk dia.memang laju ja dia makan.kat sini nabila makan nasi dgn kacang goreng ja sb nasi dah cukup rasa.tak tambah lauk lain pun takpa.kebetulan plk customer ramai.seronoklah budak kecik ni dok toleh sana sini tgk orang.tetiba dia terbatuk...tersembur sikit nasi dari mulut dia tu..baki nasi tu dia telan.tapi sat ja lepas tu dia mula tersedak.

ingatkan tersedak macam selalu.saya tepuk2 belakang dia.bila tengok balik...eh...lain macam budak ni..tak boleh tarik nafas penuh.tak boleh bercakap.dok ulang2 batuk sikit2 macam ada benda tersangkut kat kerongkong.saya terus ja tepuk belakang dia tp lebih kuat dari sebelumnya.tak sebut apa2 kat hbby.dia pun dok perhati juga.saya dok tunggu ja kot2 budak ni jadi biru.dalam hati suspen juga tapi maintain cool.alhamdulillah dalam 2,3 minit lepas tu dia tarik nafas macam lega ja.saya tanya..lega?...nabila cakap..'gaaa'...lapang dada saya.bg dia minum sikit.tak bagi makan dah lepas tu.tapi budak ni mmg tak serik.nak jugak makan.saya just bg minum ja.sekejap2 dia masih tersedak2.hbby pun tak bagi dia makan dah.

dalam kereta dia habiskan sebotol susu..pastu sendawa.lepas sendawa tu barulah dia back to normal..menyanyi2 & sembang2.
alhamdulillah...

budak yg tak reti duduk diam masa makan..
lokasi sama tapi ini gambar lama.
nasi lemak cinta sayang
ada banyak jenis lauk tapi saya tetap suka yang basic ni.

6 comments:

wahida said...

huh...nasib baik x de apa2 kan...kalau saya pun dah cuak abes dah tu...

A.I said...

isk..kalau ai la kak. mmg nmpak la kalut. pantang bebudak ni tersedak ke, mcm tercekik ke..aku yg lebih kalutnya. kuat betol selera dak bambam ni kan? hehe..bikin suspen je.

kak, klakar la bentuk nasik lemak tu. siap sepasang lg..heh heh

Ummi Alisya said...

memang risau bukan kepalang kan kak kalo anak2 macam ni tersedak. sedangkan anak yang sehat walafiat tersedak pun kita gabra semacam, nikan pula anak2 kita. mujur nabila dah elok balik... gud girl!!!

ieda said...

wahida..
suspen juga sb selalu sikit2 ja.

AI..
woit!!!!pikiaq apa tu???hahaha

ummi alisya..
dengan nabila ni kdg2 kita konfius...dia suka main2.acting lebih.tp last nite mmg nampak real tersedak.

Azma said...

hehe..nabila buat mak ayah saspen ye.. aisshh..kalau duk tersedak sampai cam tu, mau x saspen kita jadinya kan.. :)

Pnut said...

mujoq mak dia doktor...
dok baca pasai nasi lemak ni kat blog ieda, tp tak tau kat mana, tak pernah try...

ermmm camner nak diet neh?? dah masuk list must try bila balik kedah nanti..eheheh