SENANG CARI

07 November 2010

BANJIR NOVEMBER 2010...part 3

salam.
sambung cerita banjir..kita tengok gambarlah kan..best sikit.
bila masuk area kampung saya mula2 tu nampak ok.tapi bila sampai flyover ni banyak pulak kereta tersadai.saya tanya org yg naik motor,boleh masuk sampai mana?katanya...turun titi ni saja.lepas tu ada ayaq...huhu...jauh jg lagi tu nak sampai ke rumah.

yang melaut tu adalah kawasan sawah org2 kampung saya.
air melintasi lebuhraya
arrow merah kecik nonet tu...kat situlah saya parking kereta.
ni jalan masuk ke kampung.

meredah ayaq bah
kami tahan lori ni...kirim air bersih & barang2 yg kami bawa utk family.
cousin saya yg baju merah tu..
meraung anak dia takmo naik lori..nak main air.
hampir2 nak redah....sekali bila toleh...eheh..ada bas.
dapatla merasa naik bas ekspres ulang alik ni...hehe
pemilik 'bas' ni org kg ni jugak...
hbby duduk kat tempat tayar sb dah penuh...
sebelah tangan pegang palang..sebelah tangan lg sibuk dok snap gambar..
punyalah risau takut dia jatuh..
kalau jatuh pastu kena gelek dgn tayar yg gedabak tu...uishhh...seram laaa...
mujur tak redah...jauh jugak.
halaman rumah saya yg dah kering
rumah sepupu masih banjir
ni anak sepupu saya..kalau dia tau gambar dia masuk sini mesti hangin punya..

sapa ntah dok meninjau kawasan.
macam perang.
masa nak balik...naik bas jugak.
kat simpang depan masjid kepala batas..
susur masuk highway.
ini juga jalan masuk ke kg saya..tapi akan melalui taman tabung haji
yang lebih teruk & lebih awal naik air bah.
air laju....
airport kepala batas...dah jadi pulau
urusan jemaah haji semua pindah ke Penang & KL
jalan masuk ke airport
hbby ikut bas ni sb nak elak air tapi dia stop plk separuh jalan..hmmmm...
terpaksalah redah sendiri2..
antara rumah yg terlibat
devider tengah2 jalan tu dah jadi tapak khemah..
ada juga yg berkhemah kat tepi jalan.
laman masjid yg dah tukar jadi kolam...suka ja budak2 ni main.
bas dah berhenti hbby follow lori ni pulak.tapi lori ni slow.
air makin dalam..ingatkan dekat ja.rupanya jauh juga.suspen giler...takut enjin kereta mati...dah terbayang2 RM yg bakal terbang.
air paling dalam kat kawasan Anak Bukit.

ada sekali tu selisih dgn lori HPA...punya lajulah dia bawak...beralun kuat...terus air masuk kereta.dahla lori yg kami follow tu slow sb kat depan dia ada satu lg lori.mentang2 depa tinggi...sakit hati betoi.dahla org dok suspen.dekat2 nak sampai hujung air banjir tu kereta nearly stop..signal check enjin pun menyala sekejap...mujur padam balik...risau!!!...kat kawasan paling dalam tu mmg tak ambik gambar dah...kamera letak tepi.dok doa ja bg kereta selamat.
alhamdulillah sampai juga kat jalan kering.
tapi tengoklah...air dah masuk dalam kereta.
MYVI ni pun sama...buka ja pintu air mencurah keluar.
ingatkan dah habis...sekali bila pandang depan...alamak!!!...ada lagi.....signal ABS dgn airbag dok menyala takmo padam2.terus call servis centre...depa kata boleh jalan lagi.tak bahaya.tapi kena make sure enjin tak mati dalam air..ni kereta auto..bukan boleh tolak2.
hbby tanya..nak jalan terus ke?
saya kata....tunggu sat.bg hilang ketaq...
terus dia gelak...hemmmphh...dia pun ketaq...takmo ngaku.

kat depan tu ada simpang...kalau terus ke Alor Setar..belok kanan ke Gunung Keriang.saya tak berapa confident nak suruh hbby redah.so saya jalan kaki pi tinjau dulu.hbby jaga kereta.dia takleh jalan banyak...nanti sakit gout serang semula...lgpun I teringin gak nak randuk air bah...hehehe.
bila g tinjau nampak air laju ja kat simpang tu.tanya org kat situ katanya sebelah ke gunung keriang lagi dalam.better terus ke AS tp kena ambik lane kanan saja...jalan ni one way.jalan kami patutnya yg belah kiri...tapi semua kereta biasa ambik yg kanan ja.tu pun menghimpit devider.pakat2la dgn kereta dari arah satu lagi....takdak plk accident.
rintangan terakhir
lepas air dalam kat anak bukit tu kami berhenti kat sini...beberapa meter dari istana sultan kedah.
istana kering saja..
signal yg takmo padam.
panel komputer dah kena air...kong.takleh pakai dah.
akhirnya selamat sampai rumah...alhamdulillah.TQ Allah.
mujur Allah gerakkan hati utk ambil jalan ni.kalau ikut jalan yang pergi masa pagi mmg tak boleh lepas.air makin naik di Kuala Sungai.

7 comments:

ummu said...

Salam Ida
terima ksih ats entry ini
live dari tempat Ida.
wah Anak Bukit, yang paling teruk?
kasihan kan petani
sawah padi tu ditenggelami air
Ida sekeluarga sekarang macam mana?Sihat?

ieda said...

ummu..
wksalam.sumber ekonomi semua org terjejas..hopefully kerajaan dapat bantu.
alhamdulillah kat kampung dah ok.family pun selamat.

ME said...

Ieda, terharu dgn kesungguhan u nak hantar bantuan kat ur family. i yg dok baca ni pun dok sereyat ..

ieda said...

ME..
nak buat cemana kak..mak kat sana.dok pikiaq depa takdak ayaq kita kat sini nak mandi pun rasa sedih..

A.I said...

isk..merasa akak redah banjir! ai sekali je merasa ms blk beraya kt kelantan. tp idak le seteruk ni..

ieda said...

AI...
kat kampung tu bestlah..tp yg kat pekan masa nak balik tu menakutkan..

Min said...

kami kat sini risau gila kat mak abah di jitra. sampai hari ni tak habis lagi dok mencuci brg2 yg ditenggelami bah...