SENANG CARI

05 November 2010

BANJIR NOVEMBER 2010...part 2

salam...
sambungan cerita banjir...

Khamis 4/11/2010
saya & hbby keluar rumah pd pk 7.30am sebab saya kerja.plannya nak hantar air,ambil kain baju kotor kemudian terus balik masuk kerja.
paling lewat pk 3 boleh masuk kononnyalah..kami bawa Matrik.
otw hbby calling2 kawan2 dia...katanya banyak jalan still tutup.memula nak ikut jalan belakang.tp member cakap trylah dulu jalan biasa.maka kami pun keluar h/way kat Alor Setar Selatan,ambil jalan Lencong Barat kemudian terus ke Mergong & keluar ikut hospital lama.kat Mergong dah nampak air melimpah ke tepi2 jalan.
dari situ terus ja ambil simpang kiri ke utara.rupanya kat Pumpung air masih banyak.terus ja jalan..tak sampai Mentalon pun dah kena u turn...

maka kami pun masuk semula ke Mergong terus ambil Jalan Putra menghala ke Perlis.mmg tak pernah balik kampung lalu jalan ni.main hentam saja.masuk ja Jalan Putra terus jem.ingatkan sangkut traffic lite.
kanan sekali yg tak tambah tembok belakang tu adalah rumah lama saya kat Taman Inang.
rumah pertama yg saya beli tp dah jual.

ambulan ni pun menyelit2 ja..rupanya ada kes kat KK area situ.
rupanya kat Kuala Sungai air dah naik melintas jalan.mula2 macam sikit ja.so drive pun confident lagi.relax2 menikmati pemandangan.
sawah dah jadi laut.
dah jauh sikit tu...alamak..air makin dalam..laju plk tu.tawakal sajalah..
kereta2 kecik ada gak yg berani redah.mujur semua bawa slow2 sebab kereta banyak.so alun taklah kuat sangat.
melaut..
alun weiii....
ambik dari tingkap kereta.

lepas ja dari kawasan tu...fuhhh...lega.so kami terus ja menghala ke utara.nampak simpang ke Sg Korok terus belok.teringat kakak saya kata boleh sampai ke kampung kalau ikut situ.sepanjang jalan ok saja.dlm hati dah macam confident boleh sampai.langsung takdak tanda air melimpah.elok lepas ja simpang yg tulis hala ke Jitra terus ada road block...'jalan tutup'...hmmmmm....
tanya jalan kat org yg jaga tu...dia suruh pusing balik ikut jalan ke Jerlun kemudian ke Tunjang.harapkan signboard sajalah.mmg nama tempat tu familiar tapi tak pernah masuk jalan2 tu.hentam sajalah..
masuk kawasan Jerlun...amboi!!!...indahnya pemandangan.hijau ja sawah kat situ.
tapi tak lama pun...lepas tu nampak semula lautan2 yg baru terbentuk.saujana mata memandang.
selamba ja pakcik ni menjala....al maklum...sawah padi.
suka suki ja depa ni dok main kat batas ban..
sebelah sini adalah sungai..yg sana tu sawah
batas ban pun dah tenggelam...sawah dgn sungai dah bersatu.

melepasi kawasan laut ni kami masuk ke Tunjang.kering saja.tak kena banjir pun.singgah stesen minyak beli food sikit then terus ke Jitra.
pekan Jitra pun dah kering.cuma ada sikit kat sebelah kiri jalan yg masih di takungi air.
tapi kat Tanah Merah air banyak semula.melintasi jalan...haishhh...redah lagi..kesian matrik.
see...dalam jugak kan...hbby cucuk angin kereta depan tu ja utk elak air.
kat depan tu ada BMW tersadai...tak sempat nak capture..
depan sikit dari sini adalah simpang ke kampung saya..alhamdulillah dapat sampai.

.....nanti sambung lagi okay....

8 comments:

makdara TERdiva said...

nape eh mase setaun sy duk alor setar x de banjir..hehe..

nuyin2u said...

hmmm teruk rupanya banjir disana ye..apa-apapun takziah atas kematian bapa.

kakyong said...

wahh... teruk sungguh banjir kali ni... semoga segera lah surut...

ieda said...

MDT..
kamu kan hot....sb tu tak banjir...hehehe

mama nuyin...
thanx

kakyong..
air tu surut satu tempat..banjir kat tempat lain plk.

SURIA AMANDA said...

teruknya...berani akak pi sana yer..tapi takpe la kan..hantar bantuan...samapi bila nak tunggu kan..

DrSinga said...

nangis 10 hari 10 malam kalau kereta aku masuk air camtu!!!!!!!

ieda said...

lisa..
dup dap dup dap jugak...sib baik takdak sakit jantung.mulut kumat kamit minta doa bg lepas.

DRS...
bila dgn suami semangat sikit.kalau sorang harus nangis..huhu

Min said...

bestnya liputan banjir dr ieda...