SENANG CARI

30 September 2010

KELISA...KECIL TAPI MAHAL JUGA..

salam...
ini adalah kejadian tengahari semalam.seperti biasa lunch break saya dipenuhi dgn aktiviti menjelajah menyiapkan kerja sampingan spt ke bank,beli barang etc.kadang2 keluar dgn hbby,kadang2 sorang2 & kadang2 dgn hbby + nabila.tapi semalam saya nak cepat so keluar sorang2 saja.drive kelisa sb senang nak parking.tak guna banyak space.lagipun jimat minyak.kebetulan jalan tak sibuk sangat.

traffic lite pertama....ok.traffic lite ke 2.....ok...traffic lite ke 3....KO...hahaha..selepas traffic lite ke 3 ni adalah jalan sehala dgn 2 lorong di setiap hala.maka dapatlah drive dgn selesa.time ni lah nak tambah speed pun.
tengah2 sedap drive kat lane kanan tetiba....."PONG!!!".....terus pandangan jadi kabur.terkejut gak.mujur bukan spesis panik.rupanya cermin depan retak seribu.tak pulak terkena apa2.suka2 dia ja nak pecah.mungkin sb asyik kena panas kot.lgpun kereta lama.so...slowly adjust ke kiri & berenti tepi jalan.risau gak.nak ke tepi sgt ada parit.ke tengah sikit takut kena hentam dgn lori sb semua laju2 kat jalan tu.kebetulan ada pokok...dapat la tempat teduh sikit.terus call hbby.sib baik dia tak ke mana.suruh dia dtg ambik dgn kereta lain.punyalah lambat (sb dia nak kena angkut nabila sekali)..walaupun teduh tp bahang panas tetap ada.nak buka enjin risau plk sb ada gegar2 tu takut cermin berderai.

masa toleh kat belakang tetiba nampak ada motor terbaring kat jalan.jauh jg dr tempat saya.tak taulah sb apa.tp tergolek sorang2 dia ja.ada org dtg tolong.tengok budak tu boleh jalan.kira tak teruk la tu.
motor tu tergolek kat pokok hujung jalan tu.
masa ambik gambar ni hbby dah sampai.
nampak tu?nabila menyebok kat tempat driver.
zoom in dari tempat saya berdiri...

sambil tunggu hbby saya call mekanik regular saya kat SP.dia suruh saya drive ke bengkel.takla jauh sgt tp sorry la...I tak berani.kang cermin tu berderai tak pasal2 muka ada corak.lagipun bukannya nampak jalan sgt pun.kelabu asap.dah tu nanti mesti org pandang2...malu seh!!!...so dia setuju untuk mai ambik.masa hbby sampai mekanik tu tak sampai lagi.

tetiba ada makcik ni termengah2 lari dari seberang jalan dgn cucu dia terus tanya kat saya..
makcik...."hang berlaga dgn dia ka?"
saya........"awat makcik?anak makcik eksiden ka?"
makcik...."dia eksiden"....muka makcik ni mmg pucat.kesian dia.
saya........"daklah makcik.cermin kereta saya pecah.anak makcik yg kat sana tu kot....dia jatuh  sendiri"
makcik...."oooo".
kebetulan anak sedara dia sampai dgn motor.ambik makcik ni bawa balik.cucu dia ja yg jalan ke tempat eksiden tu.

tunggu dalam 15 min.gitu dia sampai.belek gitu gini katanya kalau single layer rm300+...double layer dekat rm500...so hbby kata ambik single layer ja.bukannya bawa jauh2 pun kereta ni.settle kat situ.petang dia akan hantar kat rumah.....see...bestkan dapat mekanik macam ni.kat sini mmg saya tak risau kalau kereta ada problem.call ja uncle ni...mesti dia sampai.
maka tak jadilah segala bagai kerja yg nak dibuat sb dah pukul 2 ptg.

ini ja yg dapat masa bertenggek kat tepi jalan tu

kena ambik nurul kat sekolah plk.tp hampeh jer cikgu dia.kata balik pk 2 tp pk 2.40 baru lepas....dgn nabila merengek nak susu...geram betul.
petang dlm pk 7 uncle ni hantar kereta ke rumah....semua RM455.....dia buat yg double layer sb katanya beza rm50 jer dgn single layer.upah rm150....lain2 tu kos barang2...cermin,gam & getah tepi tu..(apa nama ntah)....mahal ke murah????saya tak tau...janji kereta ok.

beza single layer dgn double layer.....
kata hbby (saya mmg blur bab2 ni)
single layer kalau pecah mmg akan retak seribu
double layer pecah akan membentuk line...so boleh drive lagi sb tak ganggu pandangan.

kenapa cermin pecah tiba2???
beberapa minggu lepas ada dalam Harian Metro ttg tips nak jaga cermin ni.tapi saya baca gitu2 ja.tak ambik pot pun...bila dah terkena kat batang hidung sendiri baru la dok fikir balik apa yg ditulis dlm paper tu...malangnya otak dah kaput..tak boleh nak recall...ishhh...

ada sapa2 tau??? sila kongsi (esp bab pasang aircond masa tengah panas tu...cemana ntah tipsnya).


8 comments:

Wansteddy Tales said...

cermin depan kenari saya pun ada kesan retak sikit. risau gak jd cm kes k.ieda ><

A.I said...

Ai pon penah kene camtu kak. tengah syoik drift, tetiba meletop cermin! masa tu pakai tukun lagi. x tau la sebab apa..ada kawan ckp masa park tu tak turunkan skit cermin, so..bahang tu yg sebabkan cermin retak. ntah betoi ntah idak le..

Yasmin Nabilah.. said...

yang ina tau..klu kete kat tengah panas..mula2 masuk jgn terus on air cond..bukak tingkap..bagi udara panas keluar..hurm..ina dah 5 tahun pakai kancil..alhamdulillah..so far ni takdelah retak..guna cara gitu je nak jaga cermin..mungkin jugak belum kena lagi..huhu..

Syahida said...

ieda, cermin kereta saya pun pernah retak juga. memang bahaya bila tiba2 cermin pecah macam tu..iskisk..Alhamdulillah semua tak apa-apa.

ieda said...

wan..
kalau dah retak tukar jer sebelum terjadi apa2 yg lebih buruk.kelisa ni tak nampak retak pun tetiba ja meletup.

AI...
masa drift tu cermin jadi tak balance sb tu pecah...kahkahkah..

ina..
mmg dok amal semua tu tapi dia jadi jugak...dah sampai ajal dia gamaknya..

syahida..
tu lah..mujur tak bawa nabila.dia suka berdiri pegang kat dashboard.kalau dia ada mungkin terkena serpih tu.alhamdulillah Allah lindungi dia.

SURIA AMANDA said...

kiri kanan cermin depan kereta Lisa pun dah retak..tapi xde la retak seribu..still boleh guna..ha..guna la sampai pecah berderai..x kuasa nak ganti...

ieda said...

lisa..
takut dia pecah masa tgh drive...kena kat muka habisla.

kakyong said...

huhuuuhh, ingat kan kena baling batu.. rupanya tetiba dia retak yer....
mahal jugak yer ganti cermin... tp takper lah, asal dah boleh guna..