SENANG CARI

23 August 2010

BERBUKA DI SEMANGGOL

salam..
ni cerita aktiviti hari sabtu 21/8....sebenarnya tak plan pun nak buka puasa kat sini.tetiba ja masa makan rojak jumaat malam tu kawan hbby yg kat lumut (cik mat) cakap dia balik semanggol esoknya.oleh kerana ada barang yg nak diambil & dipas kpd cik mat & wife maka elok sangatlah ke semanggol ....daripada nak terjah ke lumut yg jauh tu..memang dah selalu macam ni...takde plan awal2.kalau plan awal biasanya tak jadi.

so hari sabtu tu pagi2 lg saya keluar cari barang2 nak masak.bukan utk bawa p rumah kawan tu tp utk parents saya.sb petang nak keluar.takde org nak tolong beli lauk.kakak saya takleh keluar sb kena temankan bapa saya.dia mmg takmo ditinggalkan dgn org lain.lepas beli terus balik rumah depan masak apa yg patut.simple ja pun...ayam masak kicap,sup,gulai ayam & goreng ikan.lepas masak ingatkan nak keluar ke bank.tapi bila balik rumah en hbby dah keluar.takde mood plk nak keluar sorang2...so melayan anak2 sajalah sambil bg nabila makan.

pukul 4 petang baru bergerak ke semanggol.join dgn kawan satu family lg (chip) kat tol sg dua.sepatutnya ada lg satu family tp depa tak jadi plk...nak mengemas rumah katanya.
sampai semanggol around 5pm.singgah bazar ramadhan dulu..membeli apa yg patut.hbby yg turun dgn along & nurul.saya duduk dlm kereta main dgn nabila...tak dayalah nak bawa dia jalan kat bazar ramadhan tu...dekat pk 6 sampai kat rumah yg dituju...actually ni rumah parents cik mat.masa kami sampai cik mat & family tak sampai lg pun...seganlah juga rasanya..mujur dah pernah datang last year.

cik mat sampai around 6.30 pm..singgah bazar ramadhan dulu cari murtabak..tu yg lambat.kalut2 ja ummi masak mee hailam dgn MIL dia.saya mmg tak tolong masak sb tak reti nak masak ramai2 ni.dah jenis masuk dapur sorang2.so saya ambil tugas membasuh pinggan mangkuk lepas makan.

lepak dulu sementara tunggu cik mat
nabila menjelajah
mee hailam tak turun lagi
my feveret ever..buah cempedak yg chip bawa
tunggu azan...muka memasing...
lepas berbuka & solat magrib...bergasak la pulak
best rumah ni..ada ruang asing utk budak2 ni main
nabila pun nak join juga...
terjerit2 marah sb org tak tunbuk dia
en hbby dgn cik mat dah surrender..chip masuk round ke 2.
tapi lepas tu chip plk pulun lena

banyak betul makanan...semua nak rasa...kekenyangan sampai rasa malas nak balik.tp terpaksa balik jg sb ahad sekolah & chip risau anak2 kucing dia tinggal kat luar rumah.sampai rumah around 11.30pm....awal lagi..

.......menanti majlis buka puasa ramai2 geng NARC..

2 comments:

kakyong said...

rumah kg, rumah lama... kat kg kakyong dah takde rumah lama mcm ni.. semua dah buat batu...
lapang sungguh rumah tu...

meh join GA kakyong
http://www.kakyong.com/2010/08/giveaway-hari-raya-kakyongdotcom.html

due 24 ogos.. tinggalkan detail kat kotak komen pun ok...

ieda said...

kak yong..
rumah ni pun dah batu separuh..tp masih berciri tradisional..
orait..nanti saya singgah GA tu.