SENANG CARI

23 March 2010

insuran itu penting

salam..
'60% rakyat Malaysia mengalami masalah kegemukan...'dlm Metro 22.3.2010.
ramainya..
apakah ia melambangkan kemewahan rakyat Malaysia atau
kurang kesedaran kesihatan?
realitinya..bila berlebihan berat badan pastinya mudah kena penyakit..darah tinggi,kencing manis,jantung,tinggi kolesterol dsb.
patient kat klinik ni pun ramai yg kena penyakit2 tu masa umur 30an.

ada tak kajian ttg berapa peratus rakyat Malaysia yg ada perlindungan insuran peribadi?saya sendiri tak pasti tp saya yakin peratusnya lebih rendah drp masalah kegemukan tu.

saya taknak sembang ttg penyakit..nak sembang ttg insuran..kenapa?
sebab:
1. ramai orang kita tak suka nak simpan duit dlm insuran
2. hospital kerajaan dah sesak sgt dah
3. bila sakit semua org nak dirawat dgn cepat
4. hahaha..sebab saya ejen insuran la..(part time)

kenapa kita perlu ada insuran sendiri?
1. satu bentuk pelaburan yg bijak utk anak2/waris.bayangkan kita kemalangan &  meninggal masa anak2 masih belajar...mana mereka nak cari duit utk survive.

2. bila sakit tak payah risau ttg bil hospital.mmg hospital kerajaan ada tapi tengoklah berapa lama kena tunggu utk dpt rawatan...biarlah hospital kerajaan tu utk org2 yg betul2 tak mampu.elaun kemasukan ke wad pun ada.

3. bila hilang upaya eg lumpuh maka hilanglah sumber pendapatan.tgk dlm paper hampir tiap2 hari ada cerita ketua keluarga tak mampu sara hidup sb sakit.syarikat insuran ada elaun utk sara hidup bg hilang upaya kekal..taklah mewah tp drp takde langsung?

4. insuran juga adalah simpanan maknanya boleh dikeluarkan utk kegunaan sendiri asalkan ada jumlah minima sp polisi tidak terhenti.

5. utk anak2..
*boleh guna utk pelajaran mereka.
*kos rawatan penyakit kanak2 sgt tinggi...mana ada ibu bapa
 yg sanggup lengahkan rawatan anak.
 kita tak minta anak sakit tp risiko utk
 kena kanser / leukemia / SLE / kemalangan tetap ada.

mereka wajar mendapat kehidupan yg terjamin

6. walaupun baru simpan rm120 insuran tetap akan bayarkan bil rawatan ribuan ringgit...duit rm120 tu pun tetap ada dlm akaun.

7. insuran jg adalah pelaburan..maknanya bila polisi matang & ditakdirkan kita masih sihat maka semua simpanan dlm insuran itu boleh diambil beserta keuntungan pelaburannya sekali.

8. pelaburan halal? pilihlah yg berasaskan syariah.


PRUDENTIAL BSN TAKAFUL
PELAN 6 DLM 1..
1.kad perubatan rm500 000
2.jaminan kewangan untuk 36 penyakit kritikal
3.bantuan kewangan tambahan untuk hilang upaya kekal
4.khairat kematian
5.manfaat kemalangan
6.pelaburan dana syariah

untuk maklumat lanjut boleh emel saya di..
idadr_maya@yahoo.com.my

2 comments:

ME said...

wah .. tgk bsn terus teruja coz my hubby kat situ hehehe

ieda said...

ME..
ye ke??orang banyak duit ni..