27 December 2017

KEK PISANG MAIN TARAM JERRR....

salam sejahtera...

beberapa hari lepas, kebetulan cuti, saja-saja ringan tulang masuk dapur waktu petang. saya jarang ke dapur di petang hari sebab bahang panas. memasak biasanya di awal pagi dan selepas magrib.

petang tu kononnya nak buat cekodok pisang. ada beberapa biji pisang emas saiz kecil yang tersimpan dalam peti sejuk (nak elakkan berulat). dah lenyek-lenyek pisang dalam mangkuk, tiba-tiba tahap kerajinan menurun...hihi...(susah sungguh nak masak)...terlintas di hati, baik buat kek pisang ja. campur-campur masuk dalam oven boleh tinggalkan kat situ ja. takyah susah2 berdiri depan api.

tak pernah buat kek pisang sebenarnya. selama ni hanya buat kek coklat moist. tu pun dah lama tak buat. search juga resepi nak tahu guna telur atau tak. dapat resepi yg guna telur. so buat ja la.

oleh kerana adunan tu sikit, maka tak jadi letak dalam bekas kek. masukkan dalam bekas muffin ja. dapat cun-cun 6 biji.
alhamdulillah, indah kejadiannya.
kebetulan encik suami baru sampai dari tanah seberang, terus mengadap sama-sama. sedap katanya....suka la wife dia ni sebab selera dia susah sikit. bukan juga jenis yang nak bodek2 kata sedap kalau benda tu tak kena dengan tekaknya. boleh la buat lagi lepas ni.

biar takdak rupa, asalkan rasanya cun


resepi yang saya guna.

5 biji pisang emas saiz kecil....lenyekkan.
1 biji telur ayam saiz C
suku cawan gula perang
suku cawan gula halus (gula putih yang dah blend halus)
satu cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar planta pelangi

pukul semua bahan dengan whisk sampai sebati kemudian masukkan pisang yang dah dilenyek.
gaulkan dengan menggunakan whisk tu juga....
sendukkan ke dalam acuan yang dah disapu planta supaya tak melekat.

saya bakar dalam oven guna suhu 170 C bakar selama 20 minit...





2 comments:

Fatin Shahrizam said...

Thanks resepi. Tak pandai pandai lagi nak buat sendiri :D

ieda said...

try sikit-sikit dulu...insyaAllah menjadi