SENANG CARI

22 December 2016

MOANA....ANTARA YANG TERBAIK

salam sejahtera....

kisah minggu lepas.
menutupi tirai lawatan ke panggung wayang untuk tahun 2016 dengan filem Moana.

98% tayangan filem yang kami lihat adalah cerita kanak-kanak....almaklum ada anak yang masih bawah umur.
hanya sekali sekala kami menonton berdua sekadar mengambil masa untuk diri sendiri. itupun kalau ada cerita yang benar-benar menarik dan kebetulan tak sesuai untuk kanak-kanak.

untuk filem Moana, mulanya tak berapa nak berminat sangat sebab tengok trailer cerita ni macam biasa-biasa saja...tak menarik.
perancangannya nak tengok cerita Sing sebab nabila suka yang ada banyak lagu.tapi terpaksa tukar cerita sebab Sing ditayangkan agak lewat dan esoknya kakak nabila ada kelas.

tengok hari Rabu, ingatkan tiket murah. rupanya murah untuk show sebelum 10 malam. kami hanya sempat ambil untuk show 10.45 malam sebab nak selesaikan urusan mak mertua dahulu.



maka, Moana saja pilihan yang ada.
menonton sehingga ke akhir tayangan, pada saya Moana adalah cerita yang menarik....banyak yang bagusnya.tak rugi bawa anak tengok cerita ni.


apa yang bestnya?
1. animasi yang cantik dan menarik.banyak teknik gambaran dan idea yang diolah dengan cantik sekali.


2. pengisian cerita yang bermanfaat. ia bukan sekadar kartun dengan kisah kosong tetapi diserapkan dengan nilai kasih sayang keluarga, kepercayaan yang kuat kepada budaya dan tradisi serta sikap murni hidup bermasyarakat.

3. nilai moral dan keyakinan diri yang ada dalam watak Moana dibangunkan dengan sempurna.


4. semangat setiakawan antara semua watak yang ada dalam cerita ini juga antara faktor yang menarik untuk dilihat.

5. lagu-lagunya menarik sekali dengan irama yang rancak dan lirik-lirik yang membina kekuatan diri dan semangat.

keseluruhannya, untuk kanak-kanak, ia adalah sebuah animasi yang indah, comel dan diisi dengan dendangan lagu2 yang sedap didengar.

untuk kita yang dewasa, Moana adalah filem hiburan ringan yang mempunyai pengisian yang hebat.

berbaloi dengan masa dan ringgit yang dikeluarkan untuk keluarga.

cerita ini masih ditayangkan di pawagam....boleh berkunjung untuk menghiburkan anak-anak di samping mendidik nilai moral mereka. 



13 December 2016

PROGRES PERTUTURAN NABILA

salam sejahtera...

secebis perkembangan terkini anak dara kecil kami nabila...
dalam minggu lepas dia mula mengatur/menyusun kedudukan ahli keluarga.semestinya hasil ajaran cigku di sekolah sebab saya atau abahnya tak pernah ajar perkara ni pada dia.

kata dia...
abah = ayah
umie = mama
kakak = kakak
along = abang
bella = adik

tapi bila panggil dia adik bella.....terus kena marah
"ni bella laaa"....hihi..

malam tadi dalam kereta dia sembang2 dan panggil ummienya ini dengan panggilan mama dan abahnya dengan panggilan ayah....
rasa pelik la pula.....macam sopan santun gitu.


dah banyak benda yang dia boleh sembangkan walau ada masanya keluar cerita bahasa alien.
syukur alhamdulillah....dulu saya pernah menaruh harapan agar dia boleh bercakap sekitar usia 10 tahun. tahun ini dia dah 10 tahun dan mencapai apa yang saya harapkan....syukur sangat.
kami tak pernah hantar nabila ke mana2 terapi cuma pandai-pandai sendiri mengajar dia bercakap.alhamdulillah juga, orang sekeliling yg dekat dengannya turut sama membantu. masing-masing bercakap menggunakan perkataan dan sebutan yang betul bila berkomunikasi dengannya. selain itu nabila juga banyak mengutip perkataan melalui television sama ada rancangan kartun, drama ataupun melalui lagu-lagu.

bila semakin membesar, semakin banyak emosi yang terbina maka keperluan untuk berkomunikasi secara lisan menjadi sangat penting. sebab itulah saya sebolehnya mahu dia bertutur dengan sesempurna yang boleh agar dia dapat menzahirkan isi hatinya kepada kami.

boleh nampak kekecewaan dia bila kami tak dapat memahami apa yg nak disampaikan...ada kala dia gunakan perkataan yang dicipta sendiri. memang penat nak meneka.
ada juga perkataan yang hampir sama bunyinya untuk benda-benda yang berbeza contohnya:
papun = telefon
pape = seliper

ali = tali
lali = lari


cuma sekarang banyak perkataan dimulakan dengan huruf T seperti:
geli = tali
malu = talu

bila dah selalu sembang dengan dia baru boleh pick up maksudnya. abahnya selalu blur sebab tak berapa rajin layan anak sembang....rajin layan main saja.


syukur kepada Allah dengan apa yang diberikanNya sehingga ke hari ini...yang paling utama, nabila sentiasa sihat. jarang kena jangkitan. alhamdulillah.


moga Allah melindunginya sepanjang hayat.






11 December 2016

SABTU YANG BERLALU

salam sejahtera....

memasuki pertengahan Disember....mengakhiri 2016.
selamat bercuti dan selamat menyambut Maulidur Rasul...

kelmarin (sabtu 10.12.16), hari ini dan esok pasti ramai yang mengakhiri zaman solo.
tahniah buat anda semua.....moga jodoh kekal hingga ke jannah.
ingatlah bahawa perkahwinan adalah satu tanggungjawab buat suami dan isteri.ia bukan untuk berseronok dan sekadar mengikut jejak orang lain tapi ia merupakan fasa perubahan alam kehidupan yang sangat besar impaknya. perlu bersedia menerima apa yang mendatang dengan sikap tenang dan hati yang terbuka.


kelmarin, hari yang padat buat kami.
sedari pagi keluar rumah menghala ke utara untuk menghantar ibu mertua ke majlis penerangan ibadah umrah yang insyaAllah akan dilakukannya pada Februari 2017.alang-alang ke utara, suami terus ke Changlon untuk menyelesaikan urusannya sekali.oleh kerana dia sakit lutut, maka si isterilah yang 'terpaksa' memandu. pertama kali drive jauh macam tu...SP ke Changlon. masuk kawasan Changlon jalan sesak dengan kenderaan yang mungkin nak ke seberang....rimas jadinya.
selesai urusannya, encik suami ambil alih sebab nak cross jalanraya yg serba padat dengan kereta, lori, trelar bagai....akak seram...hihi

selesai hantar ibu mertua, kami ke majlis perkahwinan sahabat encik suami di Alor Setar. sampai sekitar jam 3 petang, tetamu pun dah berkurangan (akak suka). sempatlah bergambar dengan pengantin yang comel.


berkomplot apa ntah dua beradik ni....gelak2 sambil tengok handphone




satu lagi majlis tapi tak sempat nak hadirkan diri sebab perlu ambil semula ibu mertua yang jaraknya hampir 45 minit pemanduan.singgah solat dan mandikan budak kecik nan seorang sebelum tiba ke tempat ibu mertua.


jam 8 malam encik suami perlu menghadiri majlis di Alor Setar jadi kami ambil keputusan untuk balik ke rumah setelah semua urusannya selesai. usai solat magrib, hantar suami ke tempat perjumpaan dengan sahabatnya kemudian akak blur dok fikir nak ke mana malam-malam buta tu.
tak tahu nak ke mana, pandu saja ke masjid berhampiran.perancangannya, lepas Isyak nak lepak-lepak saja kat masjid hingga encik suami selesai. rupanya lepas Isyak pihak masjid nak kunci pintu. maka terpaksalah keluar. ke mana lagi nak dituju melainkan ke kedai makan.
bawa ibu mertua dan dua anak dara lepak kat kedai makan tepi jalan di Anak Bukit sehinggalah encik suami selesai.
balik ke rumah sekitar jam 10.30 malam, menyinggah mesin ATM dan stesen minyak. tiba di rumah sekitar jam 12 malam....

tak cukup tidur sebab menyiapkan urusan/keperluan encik suami untuk bawa kawan-kawannya pergi ke pulau hari ini.....tidur lewat dan bangun awal pagi.


pagi ini dengan kemengantukan yang melampau, menggagahkan diri untuk ke tempat kerja. hujan pulak tu....memang best hujan tapi mencabar untuk kita yang kena keluar bekerja ni.


apa pun....alhamdulillah.
hari yang indah menghampiri penghujung..




***ada orang bagitau.....tak sedap perut lepas naik speed boat yang melantun-lantun melanggar ombak....***



02 December 2016

BERSHAKE-SHAKE DI HOGOH DE COCO

salam sejahtera...
salam Jumaat penuh barokah...


suka coconut shake?
saya suka sangat.....
air kelapa banyak khasiatnya.bila buat coconut shake lagi sedap. tapi sebab dah tambah aiskrim pastinya ada berlebihan gula di situ.jadi tak bolehlah nak amalkan selalu.bila sekali sekala jumpa, saya memang pulun la.....

dah lama dok baca tentang Hogoh De Coco yang kat Pahang tu. jauh?....sangatlah jauh dengan rumah kami kat Kedah ni tapi dek kerana anak teruna sulung belajar kat Pahang maka berpeluanglah juga jejak ke sana. kalau saja2 nak mencari coconut shake tu, errr.....fikir banyak kali laa....

sempena jalan-jalan jelajah 4 negeri hari tu, sempatlah menjamu selera kat Hogoh De Coco.bawa sekali anak teruna sulung yang matanya sepet sebelah. beriya2 ummienya ingatkan sakit mata, rupanya ketumbit...adehlaaa......


Hogoh De Coco....gerai tepi jalan saja....hampir terlepas pandang.mujur encik suami jenis mata cepat pick up...
perkara pertama yg menarik kat gerai ni adalah pelayannya....anak2 muda dgn wajah manis dan dressing yang unik.

tengok menunya.... harga semuanya berpatutan.... bawah rm10. banyak juga list yang ada. (lupa nak ambil gambar menu).

antara yang menarik....aiskrim kelapa.
semestinya milik budak bambam ni.


maktok dgn abah pun order yang sama.
sedap aiskrim kelapa ni....ada banyak bahan di dalamnya. budak kecik hantu aiskrim ni pun tak daya nak habiskan.terpaksalah ummienya tolong makan untuk elak pembaziran....

ummie, kakak dan along beli coconut shake tapi rasa yang berbeza2...so boleh try macam2 perisa.


dah siap makan beli utk tapau plk...perisa manggo dan original.
ada kawan kata mango sedap tapi pada saya, yg original lebih sedap.


kepada pencinta coconut shake yang lalu di Pahang, bolehlah singgah merasa kesedapan coconut shake Hogoh De Coco ni....area Temerloh Pahang.




facebook