SENANG CARI

28 November 2016

JENG JENG JENG

salam sejahtera..

26.11.2016
birthday Nurul yg ke 18.....sekejap ja dah 18 tahun.dah nak jadi dewasa tak lama lagi.tapi perangai masih macam budak-budak.

tak ada celebrate apa2 pun cuma bawa pi makan kek. sebelum tu tanya dia nak makan apa..."makan nasi"....katanya.
adoi laaa....sempoi sungguh budak ni.

tak kisah la birthday sapa pun...
yang penting dia boleh tiup lilin dan makan kek

oleh kerana yang kecik dah terkinja-kinja nak makan kek, maka bawa sajalah ke SR...kedai kek paling dekat.sambil makan kek, ummie order ayam kat Pizza Hut sebelah SR untuk si abah....maha lambat menunggu siapnya ayam 4 ketul tu....rasa nak hangin dah.nak kansel tak boleh sebab dah bayar.so tunggu la jugak.ada la rasanya dalam 45 minit nak dapat ayam tu...tuan dia makan tak sampai 20 minit.



selesai makan kek, bawa lepak kat gerai pula.mencari nasi.
order nasi goreng cina utk budak kecik sebab biasa atau normalnya nasi goreng cina tak letak cili. sambil order pun dah cakap tak mau pedas.sekali dapat nasi....amek kau....siap ada cili padi dalam tu.

panggil budak kedai suruh buat semula sebab takmau cili...sekejap tu dia datang balik dengan nasi yang sama....buang cili lepas tu return nasi tu kat kita....
waaa!!!!!...tahap berapi dah cek ni....tapi sabaq jugakla.
bawa sendiri nasi tu kat tukang masak..."dik, sapa masak?"
"awat kak"
"ni....buat lain. tak mau pedaih...budak nak makan"...tahan marah ja.
"ok kak"
"wei....buat lain....budak nak makan....tak mau pedaih"...budak kitchen repeat kat budak masak walaupun yg masak dah dengar arahan awal tadi.

benda2 macam ni adalah kelemahan utama kedai/gerai makan kat Malaysia ni (kat luar negara tak tau la...tak pernah pi).
kita order specific sungguh...mai2 jadi macam lain jugak....panasss....

anyway....budak kecik makan tak habis pun....tak sedap..dan dia plk asyik kalut nak ke toilet.





settle makan, bergerak bawa tengok cerita "JENG...JENG...JENG"....
tiket dah beli awal2 sebab nak tempat paling atas.bila dah ada tiket budak kecik ni pun kalut ajak pi wayang...tak kira jam dah.
show 10.25pm...pukul 8 dia kalut dah sebab dia bukan tau tengok masa pun....hihi


tentang cerita "upin ipin Jeng Jeng Jeng"..
panggung penuh dengan budak-budak (as expected). ceritanya bolehla....ada part lawak, ada sedih, ada mendatar, ada nyanyi...
bila part mendatar tu nabila macam kebosanan sikit....keluar upin ipin baru dia cerah mata.sampai kat Awie menyanyi....meriah panggung.ada sorang budak sekitar 3 atau 4 tahun....terus berdiri menari sama2....comey ja.


berkenan kat rumah tinggi ni

untuk budak-budak kira ok la juga cerita ni cuma sebab bergabung dengan watak manusia normal, budak yg betul-betul suka kartun agak distracted.cerita jadi kurang menarik untuk mereka bila isu-isu perebutan tanah dan kes hutang dibincangkan.

untuk dewasa....bolehla untuk sekadar melepaskan penat kerja seharian.

dari segi effect bunyi dan gambar, ia dibuat dengan agak menarik terutamanya masa show Awie.


habis movie dekat2 jam 12 malam...terus balik rumah.
anak dara kecik tu pun dah pandai sebut2 'sheng sheng sheng'....
nak tidur pun dok sebut perkataan tu lagi.






15 November 2016

LOVE IS......


yesterday....was not a very good day for me.
things came up again & it spoiled everything. tried to be calm, be as normal as possible.
I knew that he could feel it.

early this morning, I woke up slowly as usual....do all my things first then walked to my girl's room to wake her up for school.

then I heard him calling me....calmly walked to my room, saw him sitting on the bed with a worried expression...as if he lost me.

"I had a dream.....I couldn't remember what it was all about but I know I just had a dream"...he said.

then we hugged each other..."I'm here...I will always be here with you".....whispered to his ears..


......I realised how we were meant to be together insyaAllah. In building a relationship, we do make mistakes, here & there, now & then. he was amazing in forgiving and moving on with new phase, not like me. I can forgive but not that easy to forget. that is my weakness (or strength) so a little doubts can be a big issue to me.

.....At all time, at each breath, I pray to Allah to give us His love and shower our life with happiness...may our relationship last forever....just us.....forever in harmony and redha Allah.







12 November 2016

KUIH KERIA ANTARABANGSA MELAKA

salam sejahtera....

aktiviti JJCM di Melaka...

bergerak keluar dari Coconut Shake Pantai Klebang kami singgah di gerai ni.....dah nampak masa nak ke coconut shake dan memang plan nak singgah.
orang kata famous sangat dan sedap sangat maka haruslah mencuba.

dari jauh nampak macam tak ramai orang. sekali berhenti kereta dan berjalan ke gerai....mak aiii....amek ko....punya panjang barisan. tapi hadap juga....gigih berbaris.mujurlah tak panas dan ada angin sepoi-sepoi bahasa.

nampak macam laju ja pergerakan barisan tu tapi elok2 nak sampai giliran (sekitar 10 orang gitu) tiba-tiba jualan terhenti.kuih yang ada di talam dah habis.rupanya kena tunggu dulang trip baru pula....mereka berhenti untuk masak.lama juga tunggu trip baru tu.
masing-masing yang menunggu tu tak pula ada keluh kesah. sabar dan redha ja semuanya.bila nampak satu talam baru keluar....huh...lega rasanya.

seorang hanya boleh beli 10 biji sahaja...limited...harga untuk 10 biji adalah RM6...ok la.

sejam juga berbaris dan menunggu....
alhamdulillah dapat merasa.

masuk dalam kereta tak sabar-sabar nak makan.....panas berasap.

pada saya memang rasa kuih keria ni berbeza dari yang kita biasa beli kat kedai-kedai makan yg lain.garing di luar, sangat lembut di dalam. macam tak guna tepung, hanya ubi.
gulanya pula seolah-olah gula kabong/gula melaka.tak terlalu manis.

saya beli di gerai Hajah Rahmah.....ada satu lagi gerai tidak jauh dari situ, kepunyaan Haji Jalil.
di situ juga ramai pembeli berbaris.saya dah tak rajin nak menunggu lagi.dengar ada yang berkata antara dua gerai ni, kuih keria di kedai Hajah Rahmah lebih sedap....wallahualam.tak boleh komen sebab tak makan kedua-duanya.

kepada penggemar kuih keria.....berbaloi untuk mencuba. cuma kena tingkatkan kesabaran semasa menunggu.yang nak beli lebih sila hantar lebih ramai wakil untuk berbaris. 







cek sabaq berbaris tunggu giliran


saiz biasa....rasa lain dari biasa


gerai lagi satu bersebelahan masjid kuning tu
tak jauh pun jaraknya


                                                            
                                                                          gerai lagi satu


10 November 2016

SHORT STORY ON LONG VACATION

salam sejahtera...

secebis kisah dari percutian keluarga pertengahan Oktober yg lepas.
bukan cuti-cuti sangat pun....pergi dengan tujuan lain.maka, makan angin tu jadi aktiviti sampingan.

dari 14.10.16 hingga 18.10.16.....panjang cuti kali ni sebab banyak agenda yang perlu dipenuhi.

14hb tu bergerak ke Shah Alam sebab suami ada urusan di situ...nak beli barang direct dari pengeluar.

15hb bergerak ke Pahang tengok anak teruna sebab katanya sakit mata.pergi klinik dapat ubat yang tak bersesuaian maka mata makin teruk.oleh kerana pelajarannya banyak bermain dengan welding dan bahan kimia maka ummienya nak hantar ubat sendiri.jadi bergeraklah kami ke Pahang di awal pagi. petangnya bergerak pula ke Melaka.

15hb malam....suami ke stadium di Melaka tengok perlawanan bola separuh akhir ke 2 antara Kedah dan PDRM.

16hb meronda Melaka (jamu selera sebenarnya) kemudian di sebelah petang bergerak ke Johor.

16hb malam (magrib) tiba di Johor Bharu....
melawat saudara sebelah suami pada malamnya.tujuan utama ke sini adalah nak melawat kakak kepada mak mertua yg uzur tapi beliau telah dibawa balik ke Shah Alam pada hari sebelumnya.jadi sekadar ziarah anak2nya sahaja.

17hb jalan-jalan di Johor.banyak masa dihabiskan di Forest City...cantik tempatnya.

18hb seawal 5 pagi bergerak keluar dari hotel untuk kembali ke utara.menjelang tengah hari tiba di Shah Alam.singgah sebentar ke rumah anak saudara mak mertua untuk bertemu/melawat kakanya yang dibawa balik dari Johor.kemudian terus bergerak balik ke utara.

tiba di rumah sekitar jam 9 malam setelah berhenti di sana-sini.


tahniah buat encik suami sebab berjaya memandu berterusan dari JB ke Kedah....
alhamdulillah selamat tiba dan esoknya encik suami kesakitan di kaki...tapi hanya untuk sehari sahaja.