SENANG CARI

29 October 2014

NASI GORENG BERLAUK

salam sejahtera semua....

dah masak untuk lunch?...saya belum lagi...tak masak kot hari ni.kerja dan rasa macam takdak mood ja...nak masak mesti ada mood sebab kalau dipaksa-paksa confirm makanan tu jadi tak sedap.tengah ada mood masak simple-simple pun sedap.

bila SU takdak kat rumah kami anak-beranak biasanya makan simple ja...mana yg sempat...hihi.
salah satu menu simple saya ialah nasi goreng berlauk ni.

beli ikan kembong bakar dengan sambal belacan dari kedai sebelah.nasi pun beli juga...(ishhh...).
balik asingkan isi ikan.
potong bawang putih & bawang merah.
karot potong dadu (tak guna sayur campur ready made tu sebab budak-budak tak suka).



kemudian...
tumis bawang...
masuk isi ikan....biar garing sikit.
masukkan karot diikuti telur.
kacau2...
masukkan nasi.
tambah garam & sedikit perencah nasi goreng ayam dan kunyit.

nasi goreng berlauk

gaul rata....
saya keluarkan sikit dari kuali untuk bahagian nabila....kemudian masukkan sambal belacan ke dalam nasi yg masih dalam kuali tadi.
gaul rata sekali lagi....
sedia untuk dimakan.
selamat untuk lunch....

dinner kira lain plk..

simple kan?....janji sedap & licin dimakan...
kalau SU ada jarang masak macam ni sebab dia kurang sikit dengan nasi goreng.

PERLUKAN BANTUAN UNTUK ALAHAN KULIT?


23 October 2014

SESAJA JAAA...


salam...
saja nak tayang muka...hehehe

gambar lama...tengah tunggu border siap.
budak kecik yang pantang nampak kamera.....macam-macam gaya.




22 October 2014

AKTIVITI PAGI DEEPAVALI

salam sejahtera untuk semua....


cuti sekolah yang panjang minggu ni....seminggu untuk sekolah menengah.dua minggu untuk si kecik sebab sekolahnya perlu renovate lagi..."re renovate" sebab yg buat baru-baru ni tak ikut spec.budak kecik ni dah boring duduk rumah...moga2 Ahad minggu depan boleh start semula.tak perlu extend macam dulu.

ummienya tak cuti hari ni...cuti-cuti yang tak berkenaan semua dah kumpul bawa ke raya puasa, raya haji dan cuti makan angin.

pagi tadi cuaca sangat best...sejuk berkabus.


keluar ke belakang tengok kerja yang belum settle.hari Sabtu baru ni dah cangkul pokok serai ni sebab dah tak elok.tapi dalam rumpun yang tak elok tu ada juga yang masih segar.tertangguh2 kerja maka pagi ni selitkan masa untuk siapkan proses pokok ni sebab takut rosak kalau biar berhujan berpanas lama-lama.sayang pulak.


nampak macam banyak tapi bila dah bersihkan dapat banyak ni saja....
ini yang elok.tak tau nak buat apa dengan serai ni maka ambik keputusan sedekah kat kawan yang berniaga kedai makan.kalau simpan pun rosak juga nanti.nak jual sikit sangat..jadi lebih baik bagi orang.

yang kecik-kecik lebih kurang sebanyak ini juga...buat benih tanam semula.
baru tanam separuh...yang separuh lagi rendam dulu...Sabtu nanti tanam sebab kena bersiap untuk masuk kerja.plannya nak duduk luar setengah jam saja tapi dah terlajak ke hampir sejam.
sambil-sambil tengok pokok bunga dan pokok daun.



near future task....trim pokok bunga ros dan pokok bunga raya.
dalam proses membonsaikan bunga raya....harap-harap menjadi...bukan pandai sangat pun.


15 October 2014

DIGIGIT KUCING (padan muka...hihihi)

salam sejahtera....

bercuti lama sungguh ummie yot ni...hahaha..
takdak maknanya cuti...
bertimbun benda nak kena buat...
yang kerja...
yang bisnes...
ku pening kepala...hehehe
musim demam plk ni....tertempias la jg sikit2...
siang ni alhamdulillah ok dah jg nak banding dengan kemarin.

cerita terkini budak kecik bambam ada di rumah satu lagi...

DENGAN ABANG BARU....
EHHH!!!....ANAK KAWAN UMMIE