SENANG CARI

14 August 2014

RINGKASNYA RAYA

salam buat semua...
Syawal ke 18 dah ni...masih ada yang buat open house kan?selagi ada Syawal....hihi
Sabtu ni ada majlis jamuan raya di rumah teman...begitu juga Ahad berikutnya....habissss....pakai naik balik la my bodyweight....ishhh....
supplement yang ada ni membantu pada hari2 yang tak ada open house...at least tak la mendadak sangat naiknya kan...lepas Syawal nanti oklah balik....yakin...yakin...yakin...

cerita raya kami...
2014 serba sederhana...sampai gambar pun jadi sederhana...haha...memang tak banyak gambar pun kat kamera...ada kat handphone suami ja.
seperti biasalah...
acara kami di raya pertama sama ja tiap2 tahun....solat sunat...ziarah kubur....lunch kat rumah mak teh bebudak ni.....singgah rumah maklang depa....balik rumah (lebih kurang 3 petang gitu).....rutin tiap-tiap tahun.
rehat kat rumah....lepas asar bawa MIL ke rumah abangnya...malam duduk rumah....layan perut...

cuma raya ke dua dan seterusnya tak ada rutin.ikut mana yang terasa nak pergi & kadang-kadang layan tetamu.tapi biasanya kami keluar dari awal pagi.
tahun ni kami ke rumah MIL tiri.tapi sebelum tu singgah dulu rumah mak sedara saya kat kampung...kemudian terus ke rumah step MIL nun di utara...saja lepak kat felda di raya ke dua...best sebab musim buah.memang ngadap buah-buahan ja esp rambutan.sehari lepak kat situ.balik menjelang asar...ingatkan nak lari dari jem kat highway tapi akhirnya sangkut-sangkut jugak kat jalan biasa...dekat Isyak baru sampai rumah.kalau hari biasa paling lama pun dua jam ja sampai...hari tu jadi double masanya.

maka malamnya duduk rumah sajalah....driver dah lenguh kaki.

raya ke 3 my sister datang rumah...tahun ni dia beraya kat rumah mertuanya maka kakak sulung beraya dengan kami...lebih selesa di rumah kami..almaklumlah...kakak sulung saya tu special juga.jadi susah sikit nak duduk dengan orang yang bukan keluarga rapat.raya ke 3 my 2nd sis mai ambik dia balik rumah...tak boleh duduk lama2 dengan saya sebab saya kerja...nanti tak ada org nak teman dia kat rumah.

so raya ke 3 lepas my sis semua balik..kami gardening...hehe...cuaca best sangat hari tu.redup ja.tak boleh tahan keinginan untuk mengadap pokok.nabila sampai fed up...ummie dia lama sangat dok hadap pokok tak layan dia.
petangnya saudara mara suami datang rumah...dan malamnya kami berada di rumah mak sedara suami...dekat-dekat sini ja.

raya ke 4...saya sudah kerja....
hari Sabtu sambung beraya lagi sampai ke malam...

tak ada open house di rumah saya untuk tahun ini...'kurang kerajinan'....hihi..

notes***
tahun lepas nabila berdrama di tanah perkuburan ibu along & kakaknya...
tahun ni dia berdrama lagi...tapi sempat masuk dalam kereta.beria buat2 menangis tersedu2....ada kot setengah jam dok berlakon....hmmmm...

tapi suka tengok gambar nabila tahun ni...dia posing spontan ja.
beria ummie beli handbag utk dia sekali masa raya dia takmau letak duit raya dalam tu..nak letak handphone ja....duit semua sumbat beg ummie jugak...hishh...



 salam duit raya anak dara besaq
 anak dara kecik yang dah pandai posing
 anak jantan sorang
 my dear sister (garang dia ni)
 kat rumah mak mertua tiri...
makan memang best kat sini
budak kecik konon2 takmao ambik gambaq...
jumpa bapa sedara baru yang rajin melayan
selalu mai sini dia dok asrama...ni first time jumpa
 balik lalu mencelah di jalan kecik tepi bendang
 elak dari jem tapi jumpa jem jugak
 jambatan tinggi
 pemandangan lawa dari atas jambatan
walaupun orang kedah,ni la pertama kali saya lalu sini...

kami...
kat pusara ibu..
kat pusara tokwan...
abah & pakngah
kat rumah mak sedara kt kampung
my anak dara dengan mak sedara dia (@ my adik ipar) yang sebaya


##JAGA KESIHATAN DENGAN CARA YANG SELAMAT

06 August 2014

SINGGAH SALAM

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI....
MAAF ZAHIR DAN BATIN

BUAT SEMUA YANG HADIR DI SINI...




update raya???
will appear soon...