SENANG CARI

30 June 2014

RAMADHAN 2

Salam...
hari ke 2 Ramadhan...

hari pertama hujan lebat namun  penjualan makanan bazar Ramadhan depan ni berjalan seperti biasa...meriah dengan pengunjung.menjelang waktu berbuka semua habis dijual.
suasana bazar ramadhan di hari pertama

hari ni...awal lagi dah hujan...masa zohor tadi..siap pakej dengan angin kuat @ ribut.risau juga kot payung2 peniaga ni tumbang menghempap kereta.alhamdulillah angin datang dari belakang maka kewujudan bangunan ni melindungi medan niaga dan menyelamatkan kereta.
sekarang hujan dah renyai...peniaga dah mula susun kuih & makanan serta minuman.maka bau2an makanan pun mula memasuki premis....hihi..satg kita tengok kuih muih & makanan.

saya memang tak masak untuk berbuka...sangat2 jarang masak.puncanya...semua nak makan benda yang berbeza....sorang nak nasi tu...sorang nak nasi ni...sorang nak bihun...kuah tu dua biji...kuih ni 3 biji...jenuhla kalau nak masak.lagipun makanan kat sini murah lagi...kuih 3 seringgit...nasi dalam lingkungan rm3 ke rm3.50 sebungkus...nasi tomato,nasi ayam,nasi hujan panas semua harga macam tu.nasi lemak kurang drp tu..mee,kuey teow, bihun yg cedok2 tu sebungkus rm1.50...laksa,mee rebus dsb antara rm2.50 ke rm3.50....berbaloi lagilah kalau membeli.cuma untuk sahur memang masak sebab sahur simple ja pun...budak2 ni esp nurul nak nasi goreng ja...tiap2 hari pun boleh ja.

nabila?...janji nasi....berbuka kemarin habis nasi ayam sebungkus (macamlah dia posa..hehhh).

selamat berpuasa##

29 June 2014

ISTIMEWANYA MEREKA

salam..
Ramadhan pertama dianugerahkan dengan hujan berpanjangan dari awal malam hingga tengah hari tadi...alhamdulillah.

selepas kisah Firdaus...ada lagi kisah OKU yang dikurung...tapi kali ini tidak diabaikan.dikurung kerana sukar dikawal (bak kata ahli keluarganya).
memang ada kategori golongan istimewa ini yang agak sukar dikawal...bersabarlah & tabahlah ahli2 keluarga yang menjaga mereka ini.

alhamdulillah insan istimewa dalam rumah kami amat mudah dijaga.nak tau apa mudahnya menjaga anak ini?
1. makan tak cerewet.apa saja yang dihidangkan dia makan asalkan tak pedas.sayur pun makan (ummienya particular sikit bab sayur ni).semua sedap bagi dia...hatta ais kosong atau air mineral pun dia kata sedap (kesiannnn...)

2. senang beli baju.warna apa pun ok saja bagi dia.asalkan jangan beli gaun yang ada bunga-bunga atau ropol2....anti sungguh dengan fesyen macam tu.kalau t-shirt dengan seluar macam mana pun tak apa.baju kurung pun boleh (sekarang tengok ja baju kurung kalut nak raya)

3. mainan...tak kisah pun kalau tak beli.tak pernah nak golek2 depan kedai kalau tak dibelikan mainan.dia ambil..tengok2...kelebek2...kemudian simpan balik.mainan yang lama2 kat rumah pun dia boleh ulang main...tak kisah buat kali ke berapa pun...macam tak bosan...kita plk yg bosan tengok.

4. jalan-jalan...memang dia minta nak pergi jalan-jalan.tapi bawa ke mana pun ok ja.masuk kereta...pergi town...makan2 dalam kereta pun dah memuaskan hati.tak semestinya nak pergi taman tema,taman mainan dsb.tapi kalau lalu TESCO tak singgah memang dia kalut @ bebai (tapi kami tak layan pun...larat ka nak singgah tesco selalu..).

5. penyakit...alhamdulillah,kurniaan Allah untuk dia.jarang sakit.kalau sakit pun tak banyak kerenah.dia hanya banyak kerenah bila dia pura-pura sakit.jenuh nak melayan...kadang2 ummie buat derrkk ja.


alhamdulillah dengan kurniaan Allah ini.

(ada seorang lagi insan istimewa dalam keluarga saya...kakak sulung yg tinggal dgn kakak ke dua...yang ni memang berbeza dgn si kecik bambam sebab masalah kesihatannya tapi kami terima dirinya seadanya dia....anugerah untuk kami.setiap yang diciptakan oleh Allah pasti ada keperluan dan kepentingannya).


***moga semua ahli keluarga yang punya insan istimewa dikurniakan kekutan dan ketabahan melalui hari-hari yang mencabar.setiap orang dengan kekalutan tersendiri....pasti Allah berikan yang terbaik buat kita semua.



28 June 2014

SALAM RAMADHAN

salam...

selamat berpuasa...
selamat menjalani ibadah dengan sempurna..
perbanyakkan amalan di bulan mulia ini..
elakkan pembaziran..
ingatlah bahawa Islam itu sederhana..
Islam itu indah..
dan Islam itu mulia..


###andai anda atau anak-anak terasa lesu berpuasa di musim panas ini,jemput singgah 
di NADASIHAT 
untuk pendapatkan minuman bekalan tenaga yang enak dan berkhasiat###


p/s:  nabila dah berminggu2 sibuk nak raya...kita bagi dia puasa dulu...hihi

27 June 2014

SEMUANYA BERSEBAB

salam..


saat saya membaca kisah penemuan adik Firdaus di internet,saya bersembang dengan suami..
"kenapa Allah masih panjangkan nyawa budak ini dalam keadaannya yang sangat dhaif? mesti ada sesuatu yang Allah nak kita semua lihat dari kes budak ni...cuma terserah pada kita...nampak atau pun tak nampak"..


beberapa hari selepas itu (selepas isu maki hamun kepada maknya reda),timbul kisah luahan rasa Wardina kemudian disusuli dengan kebangkitan isu memperjuangkan keperluan hak anak-anak istimewa ini.hakikatnya,hanya yang mempunyai insan-insan istimewa ini sahaja yang tahu susah payah mendapatkan hak anak-anak ini seperti yang sepatutnya.orang luar memerhati dan sebahagian mengasihani.ada yang membantu namun tidak semua.

bukan setakat perbelanjaan wang ringgit,sokongan fizikal dan mental juga sangat diperlukan oleh ibubapa anak-anak ini.pusat-pusat jagaan yang spesifik mengikut kategori masalah kekurangan upaya sangat kurang.anak-anak pelbagai kategori ini dicampurkan sekali dalam satu komuniti.bagaimana pihak pengajar mahu memberi tumpuan secara profesional?tambahan pula jika pengajar itu tiada sebarang ilmu asas.maka anak-anak yang terlantar dan sering diserang sakit akan terpinggir.

kementerian pendidikan dan jabatan kebajikan patut berkerjasama membangunkan institusi untuk penjagaan anak-anak istimewa ini.anak-anak ini bukan beban tetapi aset kepada kita....di mana asetnya?
aset untuk kita semua di akhirat nanti.

yang tak ada anak istimewa,andai berjumpa dengan keluarga yang bermasalah mengendalikan anak-anak istimewa ini cubalah bantu semampu yang boleh.tidak semestinya bagi duit,tolong bawa ke pihak atasan pun sudah cukup baik.majikan yang ada pekerja dengan ahli keluarganya dari golongan istimewa...berlapang dadalah...berikan kelonggaran kepada pekerja anda menguruskan insan istimewa mereka.pasti ada ganjaran untuk anda juga.

pekerja-pekerja yang terlibat dengan pengurusan insan-insan istimewa ini (pejabat Kebajikan) layanlah ahli kelurga mereka dengan baik.beri bantuan sewajarnya dengan berhemah.andai rasa bosan melayan kerenah ahli keluarga ini sila berhenti kerja dan carilah kerja lain.

semoga mata dan minda kita semua terbuka luas untuk menghargai kehadiran insan-insan istimewa ini...Allah jadikan mereka dengan tujuan tertentu.sama-sama menjaga amanah dari Allah ini agar kita semua mendapat rahmat dan keberkatan dalam kehidupan dunia dan akhirat.

15 June 2014

ABOUT HIM

salam....

pasti ramai bapa tersenyum riang hari ni...
dapat ucapan,hadiah atau special treatment dari anak-anak.

kepada anak-anak yang masih mempunyai bapa...
sayangi dan hargailah mereka.
sentiasa ingat bahawa apa sahaja yang bapa lakukan ia adalah untuk kebaikan anak-anak (bapa yang tidak bertanggungjawab tu kes lain la kan).
cara bapa & cara ibu menunjukkan kasih sayang tidak sama.namun di hati mereka tetap sama...semuanya untuk kebaikan anak-anak.

kepada yang telah kehilangan bapa...ingatilah dia dalam setiap doa kita.

telah menghampiri 4 tahun....
masih ingat senyumannya..
masih ingat tawanya..
masih ingat marahnya..
masih ingat bicaranya..
masih ingat sentuhannya..
masih ingat pesanannya..
masih ingat kesukaannya..
masih ingat segalanya tentang dia...
semoga aku terus ingat akan dirinya..

Al Fatihah buat arwah bapa tersayang.


14 June 2014

REUNION SELEPAS 20 TAHUN

assalamualaikum....
salam sejahtera...

cerita hujung minggu yang baru berlalu...
sempena cuti sekolah & cuti umum Birthday YDP Agong dan bersempena 20 tahun terpisah maka atas inisiatif beberapa orang sahabat yang dedikasi kami telah berkumpul di Kota Bharu pada 6 & 7hb Jun 2014 untuk menyambut Reunion Medic 94....

lama tak berjumpa namun sering berhubung di alam maya...
masing-masing excited esp bila ada sesi di HUSM Kubang Kerian....tempat berhempas pulas selama 4 tahun demi segulung ijazah (tahun pertama di Pulau Pinang).
ada yang datang dgn family...ada yang ber'single'an....
kami pergi sekeluarga beserta 2 lagi sahabat NARC...maka suami & anak-anak saya tak ikut serta dalam aktiviti reunion lagipun my en. suami malu nak join.

Hotel Ridel menjadi lokasi pilihan untuk kebanyakan sahabat menginap dan dinner juga diadakan di sini....hotel ini dimiliki oleh sahabat seperjuangan iaitu Dr Mazlan.

Sabtu 7hb.. pagi bergerak ke HUSM untuk aktiviti sukaneka bersama keluarga...dah lama tak naik bas...lamaaaaa sangat2...



di HUSM...panas membahang...tapi happening dgn gelagat mak bapa yang masih berperasaan di usia 25 tahun...hehehe....
sebahagian daripada yang hadir







pening anak murid sahabat ni yang dikerah oleh profesornya utk bertugas melayan kami semua....sabar dik...prof bagi extra point utk exam nanti...

sat saja pun sukanekanya....tapi best...tengok ahli keluarga semua participate.
lepas sukaneka jalan2 sekejap melawat tempat yang penuh memori...
kantin & asrama masa year 2 & year 3.
di kantin....ada satu ja kantin kat area asrama

di ground floor Desa Murni....tempat lepak.

lunch beramai2 di Kedai Nasi Ulam Cikgu di bandar KB ditaja oleh salah seorang sahabat.

petang....aktiviti bebas...ada yang ke rumah sahabat yang mengadakan kenduri akikah untuk babynya (di usia ini masih ramai yang dapat baby...hiiii).
baru 4 bulan...dari Muar Johor

malam...
acara kemuncak....
Dinner kat Hotel Ridel..
penuh acara nyanyi2,sajak dan main2....
dan fotografi...
serta tak dilupakan sajak kenangan serta doa & Al Fatihah buat sahabat yang telah meninggalkan kami...




acara berakhir sekitar jam 12 malam...
2 biji kek yang sedap sumbangan sahabat

hari Ahad tiada acara rasmi...kebanyakan mula bergerak pulang ke destinasi masing-masing kerana akan memulakan tugas pada keesokan harinya..paling jauh adalah dari Sabah.kami pun sama...tapi Isnin saya masih bercuti...alhamdulillah bercuti sebab sampai rumah sekitar 4.30 pagi Isnin.keluar dari homestay jam 11 pagi tapi menyinggah sana sini termasuk tersadai di Rantau Panjang kerana hujan lebat.
Alhamdulillah selamat tiba di rumah walau driver dah terkebil-kebil tahan mengantuk.

To all HUSM Medic94....yang hadir atau pun tidak....congratulations...till we meet again.



13 June 2014

I'M BACK

salam....
mak oiii....
lamanya tak post kat sini....

sementara nak taip entry baru....
layan sat muka budak kecik ni....


latest....bulat dah...