SENANG CARI

28 June 2013

GATHERING LAGI

salam...

mengantuk dah ni...cemana nak berjaga malam ni???

malam ni ada family gathering NARC kat sini...
chalet terapung PPK Merbok
Kuala Segantang Garam
(arwah bapa saya panggil Kg Garam Secupak....dia suka bg nama pelik2)

lepak2....makan2....sembang2....
sapa yg nak memancing boleh memancing.

ada 15 family semuanya....mostly stay sampai esok...kami balik tidur kat rumah sebab chalet penuh & rumah pun dekat ja...bagi yg jauh2 tidur chalet.

sekarang ni depa semua dah ada sana....saya akan join lepas kerja nanti.....pi makan ja lah...biar depa masak2 dulu...hihihi


26 June 2013

ALHAMDULILLAH....

salam...
alhamdulillah...hari ni dah hujan....
cuaca kembali cerah tanpa jerebu.
bangun pagi tadi buka pintu depan terasa angin bertiup masuk ke rumah...lega sangat sebab bila berangin maknanya jerebu berkurangan.
menjelang tengah hari hujan plk turun...

terima kasih Allah....

******************************

budak bambam.....
lunch tadi belasah durian kampung hampir sebiji....dekat 10 ulas rasanya.
hantu durian sungguh..

tengah layan 'wonderpets' sambil makan anggur...
nampak umie bawa durian terus reject anggur....bukan setakat yg di tangan & yg di dalam mangkuk...yang dalam mulut pun diluahkan sekali.....amboi!!!!...
sanggup tutup tv tinggalkan 'wonderpets' sebab umie kata kalau nak makan durian kena makan kat dapur....
tapi umie kena suapkan la...tak pandai makan sendiri.habis gigit dengan biji2 sekali...rakus!!!....

alhamdulillah...rezeki.


25 June 2013

MOGA SAYANG CEPAT SEMBUH

salam....

malam tadi selepas habis kerja kami sekeluarga bergerak ke rumah adik sahabat yg baru kehilangan isterinya.....entry di SINI.
ada majlis tahlil selepas permergian arwah memasuki tempoh dua minggu.memang tidak sempat untuk majlis tahlil tersebut yg diadakan selepas Isya...sekadar menghadirkan diri memenuhi jemputan seorang sahabat.

saat ini anak yg paling kecil pula mengidap demam panas (selepas abangnya)......sayu saja melihat wajah si kecil ini (mirip arwah ibunya)...berusia 5 tahun pastinya sangat merindui ibunya terutama sekali dalam keadaan tidak sihat seperti ini.

moga anak2 ini dilindungi Allah dan diberikan kebahagiaan dalam kehidupan mereka.

23 June 2013

JEREBU

salam....


cuaca berjerebu nampaknya semakin bergerak dari selatan ke bahagian utara Semenanjung...
esok sekolah di Selangor & Kuala Lumpur pula diarahkan tutup selepas sekolah2 di Johor (ada yg boleh dibuka semula esok)......dah sekolah tutup tu eloklah berdiam diri dalam rumah saja.elakkan dari menyedut udara tercemar terutamanya kepada yg mengidap masalah paru-paru.

kat area sini pun dah makin berjerebu.matahari nampak suram tapi bahang sangat terasa.....kurang tiupan angin.masa ni lah rasa macam nak balik lepak kat kampung...dikelilingi pokok.tambah2 plk buah2 kayu sedang masak.tapi kerjaaaaaa.......anak2 plk sekolah.macam mana nak balik kampung.....

mujur sekarang bukan musim menuai padi...kalau musim menuai asap akan bertambah sebab pesawah perlu bakar jerami untuk memulihkan keadaan tanah & mematikan serangga perosak.......Allah maha berkuasa...aturanNya sangat hebat.



*****ada sampah2 sisa pokok bunga yg dah kering kat tepi rumah...rasa macam nak bakar ja tapi macam bersalah la plk....hihiii*****


*****SELAMAT MENYAMBUT NISFU SYAABAN.....MOGA KITA MENJADI HAMBANYA YANG LEBIH BAIK*****

OH NABILA....

salam....
budak kecik bambam pi sekolah dengan mood kurang baik pagi ni...hehehe....
pagi2 cari pasal.
dah siap mandi pakai comey2 dia boleh masuk dalam stall abahnya sekali dengan anak2 kucing tiga ekor (entry bawah) tu plus ibu kucing  sekali...tutup pintu & baring dalam kabinet stall tu...habis baju berbalut bulu kucing....kena balun la dengan abahnya (balun2 manja ja pun)....melalak sat....sok sek sok sek....
sepanjang jalan ke sekolah diam ja...macam budak baik....umie suka juga diam2 macam ni...senang nak drive...hihi

sampai sekolah pun diam ja....tunjuk bulu kucing kat seluar dia kat cikgu....

kecik2 dulu takut kucing...la ni kucing plk takut kat dia...


20 June 2013

TIGA BERADIK

salam...

moga diberi kelapangan pada hari Sabtu ini untuk memperbetulkan keadaan pokok2 bunga yg ditanam di kawasan rumah....
jiwa kacau bila melihat kebanyakannya rosak dikerjakan oleh makhluk bertiga yang semakin rancak beraktiviti di rumah.
marah pun tak guna.....tiga2nya tak faham bahasa.

dalam kekalutan meguruskan keadaan my sis...pokok2 semuanya diabaikan seketika.
sekarang keadaan kembali stabil...moga hujung minggu sehari kali ini dapat dipergunakan sebaiknya (walau ada yg telah 100% pasti tidak dapat diselamatkan)...

 'belang'
 'cemey'
'pok'
muka tiga beradik yg makin terlebih aktif.....

*****ooo.....sabtu ni Dato' MB akan ke kawasan taman ini ..........tengok pokok sajalah....takyah sibuk2 nak jumpa MB...biar SU ja yg ke situ*****

16 June 2013

SELAMAT.....

salam...


update....
my sis dah discharge dari hospital kemarin....alhamdulillah....post op was uneventful.
next adalah ultrasound abdomen pada 18/6 & tunggu tarikh temujanji onchology penang..depa pi bagi tarikh hari Sabtu makanya kenalah depa call penang semula...sapa kerja hari Sabtu kannnn???!!
anyway....selama my sis duduk kat wad & beberapa kali saya ulang alik keluar masuk....saya dapati nurse2 kat situ semua ok.mesra pelanggan belaka.alhamdulillah.
malam ni nak buang benang jahit tu (STO)...buat sendiri sajalah kat rumah....

lagi satu cerita...
tahniah kepada warga G2 yang telah memenangi pertandingan futsal ANSARA 69 (SPM 1986) kemarin...mengalahkan KB dn jaringan 5-0......
berbaloi top scorer terbang balik dari jauh semata2 utk bermain futsal....(dari arab sana...Abu Dhabi kot).
dia senyum sorang2 dalam kapalterbang malam ni (terbang balik rumah dah)...

depa ni semua mmg footballer zaman sekolah dulu.
well done guys...
tahun depan boleh menang lagi kot?

 dua2 gambar ni diciplak dari fb group tanpa kebenaran...hihi


Selamat Hari Bapa kepada semua yang bergelar bapa.....moga menjadi bapa yang disayangi & dihormati anak2....
ALFATIHAH buat arwah bapaku yang tersayang...miss u so much & forever.

13 June 2013

KESEJUKAN

salam...

malam yang best....sejuk.
hujan dari pagi tadi.kemudian berhenti sekejap di tengah hari.
dari pukul 5 petang hujan turun semula tapi kali ni berserta angin kuat....alhamdulillah tiada kerosakan di mana-mana.

khabarnya Alor Setar ada kejadian banjir...biasalah di bandar...banjir kilat.
teringat masa buat locum di salah sebuah klinik di Alor Setar lama dulu...menjelang magrib hujan turun dengan lebat.staf klinik bgtau saya..
"jaga2 la dr...satg semua benda mai sini..."
"apa dia?"...tanya saya.
"hujan lebat ni...satg ayaq masuk klinik...macam2 benda mai...tikuih pun ada"...kata dia sambil gelak2..
"betoi ka ni?"...tanya saya lg.
"betoi...dr tengok satg".....jawab dia.

tak lama pun selepas tu air mula masuk dalam klinik...mmg betul la...macam2 ada dalam air tu.cuma tikus ja tak menjelma.
klinik tu terletak berhampiran deretan gerai di bahagian belakang pekan.memang kawasan sekeliling agak sesak dan longkangnya tidak begitu terjaga.aliran air memang teruk & air yg masuk klinik pun bukan air bersih.
malam itu kami tutup klinik lebih awal dari biasa (walaupun saya bukannya tokey...hehe).

drive sorang2 dalam hujan untuk balik ke rumah...sampai di tengah2 pekan saya agak pelik kerana traffic slow....bila jalan ke depan sikit rupa2nya air dah bertakung atas jalan...dah la gelap malam...redah banjir plk....mujur kereta pandai jaga tuan...elok ja bergerak.saya lemah sikit drive dalam hujan waktu malam ni...terutamanya kalau tak ada lampu jalan...main redah ja.memang tak nampak apa yg kat tepi sebelah kiri.sepanjang perjalanan malam tu memang suspen...berdoa agar tak langgar motor ja....alhamdulillah selamat sampai rumah.

***tadi pergi visit kakak saya kat wad..katanya awal pagi tadi ada kemalangan di kawasan Pulau Sayak...seorang wanita cedera parah (dalam perjalanan ke tempat kerja....hujan lebat agaknya masa tu)..wanita tersebut meninggal dunia semasa berada di dalam wad pagi tadi (wad yg sama dgn my sis)......Al Fatihah buat arwah.

***berhati2 memandu di musim hujan ini...moga kita semua dijauhi dari malapetaka...***


12 June 2013

PEMERGIAN YANG TIDAK TERDUGA

salam...
dalam mood kemengantukan....

apabila kita diberi ujian...seketika kemudian kita akan diperlihatkan dengan ujian utk orang lain pula agar kita tidak mengeluh & berputus asa....
berapa kali kita bertembung dgn situsi seperti ini?
saya?...memang kerap sebab setiapp hari saya berjumpa dgn orang yg mempunyai pelbagai masalah....kesihatan,emosi,keluarga dsb.

kisahnya...
awal malam tadi kami menerima berita pemergian adik ipar seorang sahabat NARC....kematian yg tidak diduga.dalam keadaan kesihatan yang baik (tanpa pernah mengalami sebarang penyakit) arwah tiba2 mengalami bengkak kaki dan beliau dimasukkan ke wad untuk rawatan lanjut.belum sampai seminggu beliau dipanggil kembali kepada Penciptanya....seorang isteri & ibu dalam usia 30an..meninggalkan 4 orang cahaya mata berusia antara 5 tahun sehingga 13 tahun......

punca kematian dikatakan sebagai 'kegagalan buah pinggang' namun apakah punca kepada kegagalan fungsi buah pinggang itu masih belum diketahui.masih menunggu keputusan biopsi.pemeriksaan post mortem juga telah dilakukan malam tadi.

bersama ahli keluarganya,kami mengiringi jenazah dari Hospital Bukit Mertajam sehingga ke rumah keluarganya.jenazah selamat tiba ke kampung halamannya sekitar jam 3 pagi.majlis pengkebumian dilakukan pagi ini.kami hanya berada di situ sehingga jam 5 pagi....bergerak kembali ke rumah & selamat tiba sekitar jam 6 pagi tadi.

agak lega kerana semasa di rumah arwah awal pagi tadi anak2nya sedang tidur..saya tidak dapat membayangkan apakah reaksi anak2 arwah apabila melihat sekujur tubuh kaku ibu mereka....sedangkan adik2nya juga tidak berhenti mengalirkan air mata apatah lagi anak2 yang saban hari bersama ibu mereka (seorang suri rumah)...syukur kerana saya tidak diberikan peluang melihat detik pilu itu.

semoga Arwah ditempatkan bersama hamba2Nya yang beriman...
semoga suami arwah bersabar & kuat menghadapi ujian berat ini (suaminya tidak sempat untuk bersama Arwah diakhir hayatnya....beliau keluar sebentar dari wad kerana melihatkan keadaan arwah yang agak baik berbanding hari sebelumnya).

ALFATIHAH.....



10 June 2013

OPERASI

salam...

pembedahan berjalan seperti yang dirancang..
alhamdulillah sehingga ke saat ini tiada sebarang komplikasi yang timbul.

the operation was "total left mastectomy with axillary clearance"..

tidur kat wad malam tadi temankan my sis....
bestnyer la HO2 depa...wad sunyi ja ... beza dgn masa saya kt HTAR dulu.

05 June 2013

THE BAD...THE SAD

salam....

not a very good day for me today...but still...alhamdulillah....

bad news for today...
my 2nd sister was diagnosed as having invasive tubular malignancy this morning.
she told me about her breast lump about 1 mth+ ago...after ultrasound,mammogram & twice trephine biopsy done, the final diagnosis was given this morning.....
shocked?...not really...maybe because i'm used to this type of environment.
sad??....of coz.....she's my sister...I dont want her to get sick but what can we do?this is takdir Allah....we just have to face it the way it is supposed to be.i'm not gonna show the sadness to her b'coz it will make her 'down'....it's not good for her health.

so...it was stage 2...meaning still within the breast tissue.clinically no lymph nodes enlargement.
she's going to be admitted this Friday for pre op work up & the operation (total mastectomy @ removal of the affected breast) will be on Sunday (9.6.13).
after that she'll undergo chemo for 6 cycles.
(i'm beginning to look for diet healing as well)

kindly please pray for her ...
du'a for the smooth operation & recovery...
(i'm more worried about the op rather then the illness...as usual for me).

Ya Allah..
permudahkanlah urusan utk diri kakakku ini...
lancarkanlah perjalanan pembedahan & penyembuhannya...
kasihanilah dia....
sembuhkan dia dengan sepenuhnya...
dan berilah aku kesihatan yg baik untuk menjaga mereka...
amin Ya Rabbal Alamin...


04 June 2013

DAH BERJANGKIT

salam...

dah berjangkit ke budak kecik ni.
sebelum makan kena ambik gambar dulu


roti bakar pun kena ambil gambar juga.

sabar ja laaahhhh...

kualiti gambar dia???ada yg ok...ada yg blurrr....

03 June 2013

THE SABTU

salam...

penat berkenduri?
musim kenduri kahwin...
staf saya juga baru melangsungkan perkahwinan pada 1.6.13 & sekarang masih bercuti.sampai hari ni ja...esok masuk kerja semula.
pada 1.6.13 itu saya ada 3 jemputan...malangnya telah termiss satu sebab 100% terlupa...dan yg termiss itu adalah rumah cikgu masa sekolah menengah dulu....hari Ahad tgk kat fb baru teringat....maaf cikgu.menantu ke 3 nanti jemput lagi....insyaAllah ada umur yg panjang akan cuba utk hadir.

agak kelam kabut sikit sebenarnya pada hari Sabtu tersebut sebab menghadiri pengkebumian mak saudara yg meninggal pada hari Jumaat malam di Alor Setar.kami sampai agak lewat iaitu semasa jenazah sedang diangkat utk dibawa ke masjid.maka kami menunggu sehingga selesai bacaan talkin iaitu menjelang zohor.

arwah adalah isteri kepada adik tiri bapa saya.walaupun saudara tiri bapa,hubungan kami agak rapat sejak kecil lagi.cuma bila masing2 meningkat usia,kami agak jarang bertemu melainkan ketika kenduri atau hari raya.arwah makcik meninggal kerana kegagalan jantung & buah pinggang.

ALFATIHAH buat arwah makcik Ma.



selesai di Alor Setar terus saja balik untuk ke kenduri staff saya...kemudian petangnya ke kenduri sahabat SU di SP....kenyang.

tak terus balik ke rumah....kami bergerak ke Taiping...saja meronda hingga ke zoo Taiping.malangnya sampai dekat pukul 7 mlm....gate dah tutup.tunggu utk buka kaunter Night Safari pk 8 mlm..lepak2 kat depan kaunter tu sambil melayan budak kecik meronda.setelah timbang tara dibuat,kami tak tunggu pun utk night safari...bergerak keluar cari makan & balik rumah....
bak kata Nurul bila ditanya abahnya..."jomlah...drp beli tiket,  aik guna duit tu utk makan".....hehehe....jenis pentingkan perut semuanya....

tak ada mood sebenarnya nak masuk Night Safari sebab tak boleh ambil gambar.lgpun dah gelap2 tu belum tentu boleh nampak binatang2nya.

untungnya bawa budak kecik macam nabila ni...tak kisah nak masuk ke tidak (sebab dia bukan tau pun yg itu adalah zoo)....janji dia boleh bebas berjalan.

begitulah berakhirnya hujung minggu saya...
dan semalam (Ahad) berhujan sekeluarga ke kenduri sepupu arwah ibu budak2 ni...
sakit pinggang sampai hari ni sebab mengangkat budak kecik yg tak mau balik....ishh...dahla hujan.