SENANG CARI

26 April 2013

MENTALITI KITA


salam...

perilaku kita menggambarkan peribadi & tahap pemikiran kita..
di kejiranan saya ada ramai penghuni yg terdiri dari pelajar IPTA berhampiran.
bila ber'nama' budak 'U' kita pasti menagnggap mereka dari kumpulan yang meiliki tahap kecerdikan yang lebih baik dari 'average'.
malangnya ada segelintir yang bersikap sebaliknya...tidak mencerminkan nilai diri sebagai orang yg berpendidikan tinggi.
lihat saja di bawah ni.
 rumah ini di sewa oleh pelajar lelaki.ini bahagian hadapannya.pelajar2 ini pulang ke rumah (sekarang sedang bercuti) dengan meninggalkan sisa2 domestik mereka begini.
saya tidak pasti siapa yg letakkan notis peringatan di situ.
di bawah ini adalah bahagian sisi rumah yg sama...
rumput mencecah tingkap.
tuan rumah pun sekadar mengutip sewa.apa salahnya tetapkan seseorang untuk memotong rumput secara berkala.tahap ni dah boleh menjadi sarang tikus & sarang ular.


bukan rumah ini saja sebenarnya yang bermasalah sivik seperti ini...ada beberapa buah lagi di sepanjang laluan hadapan ni.laluan belakang saya tak pernah tinjau (tak ada keperluan).

budak2 yang duduk di sini kebanyakannya budak yang ambil 'degree'....apa pengharapan kita kepada bakal2 graduate dengan mentaliti seperti ini?
bukan saja yang lelaki...perempuan pun sama juga.
tong sampah utama bukannya jauh sangat pun...(di sini tiada perkhidmatan kutipan sampah dari rumah ke rumah).masing2 ada kereta & motor.dalam perjalanan ke kuliah pun boleh angkut.satu rumah berkongsi ramai2...buatlah giliran.bukan susah sangat pun.orang lain boleh buat kenapa kamu yang muda & masih bertenaga serta cerdik pandai tidak boleh menjaga kebersihan tempat tinggal sendiri?
perlukah sehingga ke tahap penglibatan pihak pentadbiran universiti untuk memantau perilaku pelajar2nya di luar kampus?

bersama2lah bertanggungjawab menjaga kebersihan agar tidak berlaku wabak penyakit bawaan vektor (penyakit2 yang dibawa oleh haiwan).

25 April 2013

BAKAL MENTERI

assalamualaikum.....
undilah saya..
calon PRU13 untuk parlimen bujang merbok (kata abahnya)


tengah meeting...depa kalut nak ambik gambaq...
dapat muka macam ni...
bulehh???

walaupun saya buat muka pelik tapi hati saya suci..
percayalah!!!!!

KLIP INTRO

salam...
setelah beberapa bulan berlalu..


ini intro sahaja...full CD pun dah siap.

terimakasih kepada semua yang terlibat
(NARC,MACC KL,Sinar Harian/Karangkraf,PDRM Putrajaya,PDRM KL,PDRM Negeri Sembilan,PDRM Melaka,Kakitangan Masjid Sultan Mizan Putrajaya,SPRM Seremban,SPRM Melaka,Pengurusan Menara Tamingsari serta masyarakat umum)


****search semula entry lama....rupanya cerita ttg konvoi tu tak buat pun...
adeh!!!....cemana boleh miss ni???!!!###

24 April 2013

BINA BADAN

salam..

budak kecik ni dah hampir sebulan tak ke sekolah sebab sekolah ada aktiviti untuk pelajar yg lebih dewasa....jadi yang kecik2 ni kena bercuti.malangnya sekolah biasa tak cuti.maka bila dah banyak hari kat rumah dia dah mula ingat nak ke sekolah.
dalam seminggu ada beberapa kali juga dia sebut nak jumpa cikgu.pagi ni pun sama...semangat ja bawa beg nak pi sekolah.abah bawa lalu ja depan sekolah kemudian terus pi makan kat kedai mamak.

semenjak cuti ni juga dia dah banyak kali ikut abahnya layan perut kat kedai mamak.pagi2 dah makan nasi...letak kicap,telur rebus,isi ikan tenggiri & sikit kuah gulai tenggiri....memang licin sepinggan tu.

tengok la badan dia ni....

kadang2 nampak macam kurus sikit tapi bila tengok dalam gambar...mak ai!!!!!...debabnya kamu nabila.....!!!
gambar ni ambil semalam.

apa2 pun,yang penting kamu sihat....
luv u soooo much......

19 April 2013

1....2....3

one....two...three...
JUMP!!!!

more beautiful pictures HERE

17 April 2013

MERENTASI HUJAN

salam...

pi...tak pi....pi....tak pi....pi....tak pi....

terjaga lebih kurang jam 5.50am....hujan maha lebat...siap guruh kilat lagi..
sekolah? tak sekolah?
hehehe....sedap ni kalau bercuti..
tapi bangunkan juga bebudak ni...
"dik...siap ja...tunggu cerah sikit...seriat kot"
(saya bangunkan dia guna talipon ja....hiiii....malas nak ketuk pintu).

mandi...solat....
depa melangut depan pintu tunggu hujan seriat @ reda.
dekat pukul 7 baru hujan seriat sikit...tapi hari masih gelap.biasanya pukul 7 terang benderang.
"pi sekolah?"
"pi la...hari ni ada KH...kalau takdak KH tak pa la.."...jawab si nurul...tak tau la pasai pa kalau ada KH kena pi...cikgu garang kot.
abang dia takyah tanya....follow ja.

mujur jalan tak berapa sibuk...cuma jem sekejap kat depan sekolah rendah sebab kenderaan keluar masuk...sampai sekolah dekat2 7.30am...ok la tu.
hujan pun renyai2 ja...tapi langit masih gelap.
otw balik....renyai2 dah

banjir kilat kat padang bola depan rumah


***umie hantar sebab abahnya nenong2....baik demam tapi kepala tak ok lagi.

15 April 2013

BELEMOIH

salam..

rupa body pak itam lepas balik dari songkran

bertempek..
belemoih.
depa semboq ayaq ka hapa nih?

sib baik tuan dia tak belemoih gini..hehehe

14 April 2013

LUNCH

salam ukhwah...


lunch apa hari ni?
ramai yang masak istimewa kot sebab hari ni bercuti.
saya hari ni lauk beli2an saja....ready made.
oleh kerana en SU tak ada kat rumah maka tak perlulah bersusah payah sangat nak masak bagai.balik kerja, ambil budak sekolah lagi...kalau masak tak sempat plk nak melepak melayan budak kecik.
budak2 ni pun tak kisah sangat...makan seadanya.

malam nanti en SU balik...maka esoklah kita main masak2.

SU ke Phuket Thailand...bawa orang (kawan) yg teringin nak ber"songkran"....moga orang yg dibawa tu berpuas hati.

***selamat menjamu selera....***

BAMBAM

budak kecik masa kecik...
bambam...
tengah merajuk kot ni..
gambar dari kamera org lain taken from bambam's old fb.

tabiat terkini...
mengajuk orang bercakap (as if mengejek)
kalau orang lain buat tabiat ni mmg saya tak suka sebab nampak sangat tidak sopan tapi bila budak kecik ni buat saya tak kisah sangat sebab pada saya dengan cara ini dia belajar menyebut perkataan.
****belajar sambil menyakat orang****

05 April 2013

ANTARA LAMA DAN BARU

salam sejahtera buat semua...
mood pilihanraya?
fb penuh dgn posting yg bersangkutan dengan pilihanraya...
hilang mood sekejap utk melayan fb.

kisahnya...
tentang patient..
kadang2 penerimaan mereka memeningkan kepala kita yg nak merawat ni.bukan senang pun utk kita memenuhi kehendak orang.masing2 ada pendirian & pendapat sendiri.tambahan pula kalau mereka terlalu mengikut kata2 orang2 di luar sana...macam2 pendapat masuk ke kepala & akhirnya sendiri yang pening...tak tau mana nak ikut.
saya tak salahkan sesiapa...lebih suka apabila mereka bercerita & berkongsi pendapat serta maklumat.

tadi ada seseorang...datang dengan bengkak di tepi leher (submandibular).bengkak yg agak mencurigakan bagi saya.tanpa rasa sakit,tanpa demam.bengkak yg agak keras (firm to hard)....nak refer ke specialist utk biopsi tapi patient tak nak.memang 100% tak nak.dah explain semua pun tak nak juga... mengalah juga...(dari pengalaman kita boleh tahu siapa yg boleh kita pujuk & siapa yg tak boleh).cuma minta dia datang semula utk review minggu depan (rasanya dia tak akan datang).
kenapa saya nak refer?
sebab ada dua kes sebelum ni yg lebih kurang sama presentationnya...satu end up full blown abscess dan satu lagi adalah kanser.

satu lagi kes...
agak muda tapi dah kena kencing manis tapi peringkat sederhana.saya sangat risau bila orang muda kencing manis sebab kalau tak dijaga betul2 mereka akan mendapat komplikasi pada usia yang muda.kualiti hidup akan terganggu...orang muda juga agak susah nak ikut diet & makan ubat dengan betul.
yang ini telah ditakut2kan oleh orang sekelilingnya bahawa ubat yang dimakan akan merosakkan buah pinggang.maka dia mengurangkan dos ubat & hasilnya gula tidak turun ke paras yg sepatutnya.
cuma dengan yg ini agak mudah utk berbual...dah lama kenal.boleh nasihat @ gertak2 sambil gelak2.saya harap dia akan mengambil ubat mengikut dos yang sepatutnya...dia akan datang lagi untuk review...yang ni memang yakin akan datang.

kes terakhir..
sudah berusia....pesakit darah tinggi.mengikut jadual rawatan ulangan & mengambil ubat dengan baik serta tekanan darah berada di tahap normal...(good patient).tiba2 ter'detect' kencing manis dengan bacaan sangat tinggi.ikutnya memang kena admit tapi dah jadi kebiasaan di sini...badan segar tak adanya yang mahu ke hospital.nak start ubat tapi minta ditangguh dulu...saya yang risau.takut tiba2 dapat diabetic coma tapi pakcik ni relax ja.
selepas hampir sebulan dia datang utk rawatan ulangan...saya cek paras gula...turun agak banyak.saya tanya dia makan apa?
katanya dia ambil ubat kampung.....minum air rebusan pokok 'amin buah'..minum hanya beberapa kali (untuk seminggu shj).dia berhenti minum bila kencingnya sudah tidak kerap lagi.maka saya menyuruh dia mengamalkan minum air tersebut & akan lihat hasilnya sekali lagi....menunggu tarikh follow up seterusnya untuk melihat hasil.


ada banyak lagi kes yang merisaukan saya sebenarnya...hanya mampu berdoa semoga Allah menyembuhkan mereka biar apapun cara perubatan yang mereka pilih.kita hanya memberi pilihan dan terserah kepada individu untuk mencari yang terbaik buat mereka.


*******************************
sedikit tentang pokok 'amin buah'...
emak saya memanggilnya dengan nama 'dukung anak'.
nama saintifiknya 'phyllanthus niruri'.
from google
kata emak saya dulu....pokok ini pokok ubat tapi saya tak ingat apa kegunaannya.apabila disebut semula oleh pesakit saya barulah saya terdetik untuk mencari maklumat tentang kegunaan pokok ini....banyak rupanya.
kebanyakan khasiatnya diperolehi dengan meminum air rebusan pokok beserta akarnya sekali..
antara khasiatnya..
*membantu merawat batu karang
*dysentry
*jangkitan virus
*virus hepatitis B
*keputihan (fungus)
*ulser,kudis & luka 
*jangkitan saluran pernafasan

sila google untuk maklumat lebih terperinci.

salah satu link yang saya rujuk..



02 April 2013

KEMBALI KEPADANYA....ALFATIHAH

assalamualaikum buat semua:

pasti ramai yang membaca & mengetahui tentang kisah kasih sayang seorang suami bernama ABIL yang pernah diterbitkan di akhbar & tv.


mendapat berita dari blog & fb AI..
isteri kesayangan saudara Abil telah kembali ke rahmatullah pagi tadi.

sama2 kita sedekahkan AL FATIHAH buat Arwah Gee..
moga beliau di tempatkan bersama hamba2 kesayangan ALLAH swt...
moga tenang & damai di SANA.

buat saudara ABIL....
moga kasih sayang anda menjadi panduan buat semua insan lain yang menghadapi saat kepayahan..
moga kasih sayang & pengorbanan anda kepada arwah mendapat balasan kebaikan daripada ALLAH..
moga sabar & tabah menghadapi kehilangan insan tersayang..