SENANG CARI

29 March 2013

INSYAALLAH

salam Jumaat buat semua..

sedikit pencerahan...
dari laman MUFTIPERLIS



harap maklum....

28 March 2013

CANDLE LITE DINNER

salam...

oleh kerana hanya kami bertiga di rumah,mood memasak pun dah hilang.dah la cuaca panas teramat...membahang.duduk diam pun berpeluh..masak apatah lagi.

makanya malam tadi sehabis kerja walaupun penat gagahkan juga dinner kat luar (late dinner)..plannya nak ke kedai lain tapi dekat nak sampai baru en SU ni call kawan dia,tuan kedai tu.rupanya orang tu tengah bercuti..hehe...padan muka kita kannn....meronda plk cari kedai lain.

at last lepak ja kat satu gerai tepi jalan utama ni.belum pernah singgah walu dah banyak kali lalu situ.suasana mmg ok sebab tepi jalan...berangin.

elok ja makanan nabila sampai...tup tup....gelap gelita....
ingatkan short circuit ka hapa...rupanya black out terus...satu kawasan gelap...depa takdak lampu back up plk tu.cuma dapat cahaya samar sebab bulan tengah penuh.SU guna lampu handphone ja.tukang masak pun sama.
muka nabila dah saspen...maka umie dia yang malas nak layan kalau dia buat hal terus ambil kunci kereta & nyalakan lampu kereta...terang la juga.cuma umie dia plk saspen kot2 ada org masuk & bawa kereta terus hilang.silau lampu tu menyebabkan badan kereta tak jelas.kalau ada org buka pintu kereta pun kita tak nampak.tapi tawakal ja demi budak kecik sorang ni.
enjoy plk dia makan dalam gelap2 tu.
bila budak kedai ni bawa makanan saya minta lilin sekali...rupanya depa takdak lilin...baru nak pi beli.sabar ja lah.dah separuh makan baru dapat lilin.
dah ada lilin budak kecik ni plk sibuk nak tiup...hishh....
sib baik makanan ok (tak tip top sgt...just ok).

budak kecik habis makan dulu...nampak 2 mangkuk oren tu? dua2 dia punya...makan moi sup semangkuk tak cukup.mana la tak bulat.

walau bagaimanapun...it was an experience to us..tak pernah lg bergelap kat kedai makan.
no heart feeling sebab bukan silap sapa2 pun...benda nak jadi.cuma habis makan takleh nak lepak...nyamuk hurung kaki.

*****lokasi kedai ni adalah di Sg Pasir...tepi sebelah kiri jalan utama @ highway dari Sg Layar menghala ke Giant Sg Petani ..tak jauh dah dgn giant...menu utama adalah sup & gear box.supnya sedap (tumpang sup nabila) tapi saya makan yg goreng2 sebab tu rasa ok2 ja.

27 March 2013

KEM CUTI SEKOLAH

salam buat semua...
bahagia hendaknya.

cuti sekolah kali ni kami bersepakat menghantar anak2 berdua tu ke kem motivasi.sebenarnya dah bertahun berhajat tapi ada saja halangan.biasanya program bertembung dengan agenda kelab.ada yg terlalu jauh & agak tinggi kosnya (kira semua kos...yuran,perjalanan,locum dsb).
kali ni hanya di Alor Setar.dua hari satu malam dan yuran tak sampai rm100 seorang.maka boleh lah kan....ajak anak2 member sekali supaya bebudak ni tak rasa canggung sangat.maka dapatlah 5 orang...2 perempuan,3 lelaki.

pagi tadi hantar mereka ke sana.
kawasan kampung,di tengah sawah padi.nama programmnya "Kem Motivasi Ketahanan Diri" anjuran seorang pakar motivasi tempatan.lebih menekankan 'survival' berserta penekanan amalan harian sebagai orang Islam.kebanyakan aktiviti adalah berbentuk permainan di kawasan persekitaran supaya budak2 tak bosan.
keluarga NARC
dari rumah peserta lelaki ke rumah peserta perempuan
(yg nampak bumbung tu rumah perempuan)
tengah sawah
sungai depan rumah peserta...tempat aktiviti air
sungai MADA...ada pintu pam untuk kawalan paras air
demi keselamatan peserta.
di seberang sana adalah dewan yg digunakan untuk ceramah

walaupun kemudahan yang ada tidak canggih dan tidak terlalu selesa namun bagi saya ia memadai.kalau nak selesa lebih baik makan angin dengan keluarga saja kan?berpadanan dengan tujuan kem.....mendidik mereka untuk menghadapi kehidupan yg sukar.

semoga mereka mendapat pengalaman dan pengetahuan yang berguna dan boleh membantu kehidupan mereka nanti.

peserta termuda berbaju pink...khusyuk.
masa bawa balik sib baik tak nangis.

nabila turut teruja menyertai program ini...kali pertama untuk dia (juga utk kakaknya).
ikut duduk mendengar ceramah tentang program dan aturcara.
agak lama dia di kerusi...dengar dengan khusyuk...diam ja.faham ke tidak entah la.
panggil keluar pun tak nak.
".......she is growing fast......"


untuk mengetahui tentang program dari motivator ini boleh singgah di blog
www.kemkandai.blogspot.com


*****program berakhir petang esok...umie sedang berfikir.....'jaga klinik atau join abah utk jemput mereka??'*****........dilema!!

nota
*****BAGUS KE HANTAR ANAK2 KE KEM MASA CUTI SEKOLAH NI?

                       - pada saya,bergantung kepada sifat anak2,pengisian program & nawaitu kita yg menghantar....niat baik insyaAllah baiklah hasilnya.


PADI



ikut resmi padi
"makin tunduk makin berisi"

25 March 2013

BUNGA DI HATI UMIE

salam sejahtera..
selamat malam...


saya suka bila hari menginjak ke malam sebab dah habis kerja & masa utk lepak2.
bangun pagi esok stress lagi..hehe.bukan tak suka sgt ttg kerja ni cuma rasa macam nak lepak lama2 kat rumah.tapi bila si kecik bambam tu buat mengada2 rasa la la tu jg nak pi ofis...tapi si kecik ni cepat sejuk.pandai plk bodek kita dgn muka dua kupang dia tu.dengan mulut pot pet pot pet..tak reti nak diam.la ni dah pandai mengadu along/kakak kacau dia pastu bila kita buat2 marah kt org tu dia ejek2 depa...seronok depa kena marah.dan biasanya org tak kacau dia pun...saja dia yg suka nak bg org kena marah.
kdg2 abah pun kena dgn dia...sesuka hati cakap.."umie abah nacau" walaupun masa abah tgh lena....hmmm...

budak kecoh.....
pakai t shirt umie.


pagi tadi keluar rumah awal sikit..ingatkan nak terus ke tempat kerja tapi teringin plk nak tengok pokok2 dulu.kalau hari sekolah tak dan nak belek...just siram ja.pagi ni capai kamera & snap gambar pokok2 kat rumah...banyak juga rupanya....(tapi pokok rumput @ semak lagi banyak...pakcik potong rumput ada banyak kenduri plk minggu ni).

tengah snap2 tu nampak la jambangan bunga melur tujuh lapis ni...ada 7 kuntum jg.
sejambak tu....biasanya satu2 ja kuntuman dia...kali ni banyak plk.tak sabar tunggu kembang...mesti bau wangi.

satu lagi melur jenis bunga kecik2 comey...wangi tapi cepat gugur.

ada dua lagi pokok yg wangi bunganya kat tepi laman ni.


yg atas ni saya panggil pokok tharapark sebab bunga dia sama dengan pokok yg ditanam kat depan hotel Tharapark Thailand.

yang ni ada yang panggil kerak nasi...ada yg kata sundal malam (tapi rasanya sundal malam rupa lain).ni yg bunga purple putih tu.jenis ni ada 3 pokok semuanya.dua lagi dalam pasu....rasa macam nak ubah ke tanah juga.nampak lebih segar.

dua2 ni tak berbunga plk minggu ni..minggu lepas banyak kemain lagi.

pokok2 lain adalah yg biasa2 ja..padanla dgn tuan pokok yg kdg2 tak sempat bg pokok2nya 'minum'...pokok2 ni semua tak tersusun elok...selerak ja kat laman.asyik bertangguh ja nak buat garden ni betul2...harap2 dapatla buat secepat mungkin...(sebab tu semua gambar close up ja..hehe).

***nabila sorg ja yg rajin tolong umie berkebun buat masa ni tapi umie lebih suka kalau dia tak tolong sebab mulut dia tak berhenti nak mengarah umie buat itu ini.....pening pala...

24 March 2013

NAMA JA KEMBUNG

salam...

alhamdulillah hari ni dapat rezeki segar dari laut.
SU bawa maknya ke tanjung pagi tadi...masa nak balik singgah kat tempat pendaratan ikan dengan hasrat nak beli ikan segar.katanya lepas dah pilih2 orang tu bagi ja..kira sedekah.siap tambah2 lagi.
balik rumah sapa lagi nak siang kan???lenguh kaki jugak la nak settlekan ikan2 tu.ikan segar sisik pun masih melekat kuat.separuh sink,kalau timbang dekat 5 kg kot.
tapi tak dimasak lagi sebab dia bawa balik pun masa lunch dah siap terhidang.malam ni la jawabnya.nak biar banyak hari dalam peti tu nanti kurang plk manisnya.



ikan ni lah yg SU bawa balik tadi...ikan temenung @ ikan kembung.
kat rumah ni ikan temenung mmg laju ja.
sini kalau dah banyak (musim laut tak bergelora) ikan ni boleh turun sampai rm2.50/kg.
kelmarin beli kat kedai jenis besar sikit (bukan temenung borek) rm6/kg.tapi yg besar2 tak berapa sedap nak dibandingkan dgn yg kecil ni.
jenis ni buat kuah laksa pun sedap.

****ada satu kedai makan tepi jalan di Yan menghala ke Kuala Kedah yg famous dengan gulai ikan temenung....buka awal pagi.pukul 2 lebih dah tak dak...clear.

****terimakasih kepada yg memberi..moga Allah melimpahkan rezeki buat anda.


21 March 2013

MULAKAN HARI ANDA DENGAN MILO!!!

salam...
sempena 'hari milo sedunia' (pandai2 ja aku....hihi)


budak kecik ni dah start cuti sekolah mulai hari ni..
biasanya cuti sekolah depa tak cuti pun tapi minggu depan ada bengkel untuk budak2 besar.maka yang kecik2 macam nabila ni diberikan cuti oleh pihak sekolahnya.kalau pi sekolah juga habislah ranap program utk budak2 besar tu.yang kecik2 ni biasalah..terlebih rajin & terlebih pandai.

(rambut serabai sebab naik motor dgn abah)

19 March 2013

SAMAN TETAP SAMAN

salam sejahtera buat semua..

buat apa tengah hari tadi?
saya?
pi bayar saman parking..
terbang rm100 utk 2 saman..
hmmmm....
lagi satu saman sedang menunggu utk dibayar..
saman traffic..
juga rm100.

senang saja duit keluar kan???


15 March 2013

KAPAL TERBANG KERTAS

salam sejahtera...


kebelakangan ni heboh kisah seorang cikgu kat Kelantan yang menghina anggota keselamatan kita yang berjuang di Lahad Datu.memang panas hati bila baca post2 kat FB cikgu tu.saya sekadar membaca.tapi takla pulun sangat sebab banyak perkataan2 negatif.tak suka memenuhkan ruang dalam kepala saya dgn benda2 negatif dah.baca sekadar utk ambil tahu.berita terkini,cikgu tersebut telah ditahan untuk soal siasat.
tak tau lah apa nasib dia selepas ini.kita tunggu saja.

bukan nak cerita kisah cikgu tu pun sebenarnya.
nak cerita tentang cikgu perempuan kat Cameron Highland ni.
saya jumpa blog cikgu ni melalui FB & blog CT Fariza.dari mula baca dulu sampailah ke hari ini saya masih menjadi pembaca setia.walau tak hari2 buka tapi bila ke sana mmg saya mentelaah penulisannya.

cikgu muda...seorang wanita yang mengajar di sekolah anak orang asli yang terpencil.penuh kepayahan.namun dedikasinya serta semua guru di situ buat saya kagum.mereka inilah yang patut dijadikan contoh..mereka inilah sebenarnya pendidik.tulisannya bersahaja..kadang2 saya gelak...kadang2 saya tersentuh hati.sukarnya hidup mereka...namun mereka tidak mengalah (semua guru & murid).

sila kunjungi blog ini.

                                                                              KAPALTERBANGKERTASKU


baca & hayati kehidupan mereka.
siapapun kita yang berada di luar ini...hargailah semua kemudahan yg kita ada.
guru2 yang mengajar di sekolah yg ada segala kemudahan...yg boleh balik kepada keluarga setiap hari...jadikanlah kesabaran & ketabahan guru2 nun jauh di pedalaman ini sebagai cabaran & kekuatan utk lebih dedikasi & berjaya mendidik murid2 di luar ini.




13 March 2013

PANASSSSS...

salam...

di sini musim panas membahang..
mandi pun tak best sebab air paip panas.
tadi dengar macam ada guruh tapi tak ada mendung pun.
(dengar guruh di langit,air di tempayan dicurah jangan)

pokok2 cepat ja layu...wajib siram 2 kali sehari.
budak2 pun ramai yg demam secara tiba2.

bestnya musim panas ni dalam sehari boleh sidai baju 3 round...semua kering.

dulu2 kat kampung mak2 & bapa2 panggil musim macam ni 'musim timur @ timoq'.....panas berangin.main wau best ni.

**musim2 macam ni kena rajin mandi...rajin minum.

"take care"

11 March 2013

APABILA TERASA SEPERTI KEHILANGAN

salam pertemuan semula...

tu diaaaa.....
gara2 hard disc rosak...hilang mood nak menaip kat blog.guna note ja mmg leceh..biasa dgn screen besar tetiba guna screen kecik...tak puas mata memandang.
ni dah dapat semula cpu..(seminggu dah sebenarnya)...lega rasa mata.

hari ni kita share sikit ttg ilmu agama.
saya pun baru tahu sebenarnya (we learn new things everyday).
saya letak di sini supaya senang utk saya buat rujukan kemudian nanti.
sambil tu dapat juga berkongsi dgn org yg membaca di sini.

jom dengar ceramah ini.



ini surahnya..

dan ini maksudnya:

[1}Demi waktu dhuha,
[2]Dan malam apabila ia sunyi-sepi -
[3](Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu, dan Ia tidak benci (kepadamu, sebagaimana yang dituduh oleh kaum musyrik).
[4]Dan sesungguhnya kesudahan keaadaanmu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya.
[5]Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu (kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat) sehingga engkau reda - berpuas hati.
[6]Bukankah dia mendapati engkau yatim piatu, lalu la memberikan perlindungan?
[7]Dan didapatiNya engkau mencari-cari (jalan yang benar), lalu Ia memberikan hidayah petunjuk (dengan wahyu - Al-Quran)?
[8]Dan didapatiNya engkau miskin, lalu Ia memberikan kekayaan?
[9]Oleh itu, adapun anak yatim maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya,
[10]Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking herdik;
[11]Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya.


sama-sama kita amalkan...semoga kita berolah kebaikan & kesejahteraan dalam hidup.