SENANG CARI

26 September 2012

SEJUK.....

salam...

hari yang best....
masuk hari ke 3 hujan berterusan...berhenti sekejap2 ja supaya org boleh mai klinik..hehe
alhamdulillah...bukan kawasan rendah.kalau sini kawasan rendah confirm dah banjir.

teringat zaman sekolah menengah dulu...pantang hujan lebat mesti nak main hujan.masa kecik tak boleh buat sebab bapa marah...
la ni giliran kita plk larang anak2 main hujan.
boleh demam ka kalau main hujan?...ikut orang juga kot.kalau badan tak fit mmg boleh kena demam.tapi kalau tengok budak2 yg jenis lasak,berhujan berpanas macam tak jadi hal pun kat depa.
saya?...kalau kena hujan lebat insyaAllah ok..tapi kalau kena yg gerimis tu mmg boleh sakit kepala kalau tak basuh cepat2.

enjoying their childhood life

16 September 2012

HARI BERSEJARAH

salam 
buat semua rakyat Malaysia...
SELAMAT HARI MALAYSIA..

hari ini juga adalah hari ulangtahun kelahiran my dear SU..
....happy birthday ayg....moga sentiasa dilindungi Allah dan sentiasa mendapat rahmat dariNya....
(juga hari ulangtahun kembalinya arwah ibu budak2 ni ke rahmatullah...alfatihah)

juga hari ini sepatutnya public holiday tapi saya tetap bekerja...
sebab?
nak ganti cuti hujung bulan nanti..
hujung bulan nak pi ke mana?
inilah aktiviti orang suka berjalan2...
dah lama tak bergerak mulalah mencari idea.
insyaAllah akan ke seberang sempadan..sekadar untuk mengisi perut & mencuci poket....
kali ni cadangnya nak ke sini..
pak bara thailand
saya tak pernah sampai lg ke sini...begitu juga dgn beberapa family kawan2 yg lain.
sebab tu depa kalut sangat nak ke tempat ni.
tak lama...makan kat sini kemudian overnight stay di Hadyai....esoknya balik.
sesiapa yg nak join boleh saja...tak dak yuran apa pun.just bayar duit bilik.
lain2 expenses ikut bajet masing2.


13 September 2012

KERANA KASIH

salam..

kenapa manusia yang diberi akal yang sempurna sanggup membuang anak di merata2 tempat?
lihat saja kepada haiwan di sekeliling kita...
dengan daya & khudrat yang terhad...nyawa anak2 tetap diutamakan.



11 September 2012

SAJA SUKA-SUKA

salam...

aktiviti hari Sabtu baru ni.
saja menerai (@mencuba) buat jeli kelapa.
boring tengok warna jernih tu, maka letaklah pewarna kuning kat dasar.
nampak dah keras masukkan yg tak dak pewarna..
rupanya dia keras tipu2 ja...kena campuran yg panas dia cair balik.
sebab tu ada dua warna.
rasa...ok la.
resepi jangan tanya sebab saya jenis masak apa pun tak guna resepi.
basically sebiji kelapa muda (siap proses kat sini rm3 shj),gula,agar2 timbang,sedikit garam & air....plus pewarna.

notes: antara jeli kelapa dengan peknga...saya lagi suka peknga....

JOM SARAPAN

salam....

sarapan hari ni..
roti canai cicah susu
kat kedai botak.
sambil layan kartun
(tempat duduk dia mesti yang menghadap tv)



10 September 2012

DIA YANG ISTIMEWA

salam....

sedikit tentang nabila.
nabila sudah genap 6 tahun pada 1 september lepas..
banyak perkembangan positif pada dirinya.
walaupun percakapan masih kelam kabut namun komunikasi semakin baik.sudah boleh membuat ayat2 pendek seperti..
"abah......ummie macak" (macak = masak)
"umie...acik mamau" (tak mau nasi)

cuma kalau bercerita saja dia masih menggunakan 'bahasa Jerman' yang org jerman pun tak faham.

pemahaman dia...hmm...tip top...
cakap apa saja (dalam BM la kan) dia akan faham...cuma kadang2 dia buat2 tak faham.

makan...berselera sekali.susu pun banyak sekarang ni...tak larat layan makan dia...
boleh ja suap sendiri tapi kalau umie ada macam2 alasan dia bagi nak suruh umie suapkan.tangan tu wajib la sakit.

hobi..masih lagi menyanyi & menari..macam2 jenis tarian dah sekarang ni.paling suka gelek2 badan yg bulat tu....lawak sungguh rupanya.berlakon makin mantap.masih ada orang yg terkena kalau dia buat drama tangisan...(ingat dia nangis betul2).

suka juga membaca...pantang nampak tulisan dia akan baca tapi guna sebutan yg dia saja faham.daya ingatan utk abjad & nombor tak memberangsangkan tapi kalau untuk benda2 lain elok saja.susah nak ajar membaca sebab nanti dia yg akan jadi cikgu kpd kita...tak ikut kena marah..
tapi dia boleh ingat tempat2 barang yg dia simpan @ sorok.

belum lagi drypers free sepenuhnya (faktor ibubapa juga kot) tapi kalau seharian di rumah boleh saja tanpa pampers,cuma kita kena sentiasa peka dgn percakapan dia.bila dia bgtau nak membuang kenalah cepat2 bawa ke tandas.tapi kadang2 dia main2...saja nak kenakan kita.
kalau tak pakai pampers jangan juga suka2 nak bg dia merajuk...nanti kat mana dia merajuk kat situlah dia basahkan....sabar sajalah..

masih lagi hantu TV esp cerita upin & ipin,dora,cerita P.Ramlee,hindustan (bhg nyanyi2) dan yg terkini...melangut cerita Korea....boleh tekun tengok macam la dia faham.

semakin memahami tentang solat...dah kurang mengganggu...selalunya umie la yg dia suka kacau..siap baring2 atas sejadah.buat muka macam2 rupa.elok kita bg salam ja dia lari...tau plk org dah habis solat.sekarang ni setakat cuit2 telekung dari belakang & kadang2 cuit sejadah.

kesimpulannya...
nabila is our fun & joy....penyeri dalam rumah (walau kdg2 hilang sabar dgn angin dia).
moga terus sihat....mampu berdikari & dewasa sbg muslimah sejati..

"kami menyedari kekuranganmu tapi kami melihat kelebihanmu"

potong kek semasa beraya di rumah abah tanker...
(nabila ada ramai abah)
nampak sikit tu makcik siti, isteri abah ad sengau..
baju oren tu abang cik, anak abah superman..
yg tolong potong kek tu abah nabila laa..


07 September 2012

DARI HOSPITAL KE KEDIAMAN ABADI...

salam...

hayatilah kesedihan yg dialami oleh keluarga ini....moga menginsafkan kita semua.

moga Allah tempatkan kalian di syurgaNya....bahagialah di sana.

with tears in my heart.....

kita rakyat Malaysia....hargailah keamanan negara.
tidak perlu bertelagah apatah lagi sesama seagama.
Allah jadikan sesuatu di luar sana sebagai panduan...
ambillah iktibar...

disamping mendoakan keselamatan saudara se Islam di seluruh dunia.

hiduplah dalam berkasih sayang...itu ajaran Rasulullah (saw).

06 September 2012

KERJA SAJA

salam...

tengah kelebek function kat PC...buat homework cik nurul...
baguih kan budak ni.....homework guna PC pass kat umie...
tapi umie tak kisah...boleh jugak refresh benda2 yg dah lama tak buat.

***member dia punya pun kena buatkan jugak...boleh charge servis dak??...hehehe


05 September 2012

MANAT!!!!

my life story terhenti seketika....(smile...)
sebab my life agak kelam kabut sekarang...banyak betul benda nak kena adjust...
bak kata my friend....sudah jadi CELARON PAPORN..

& bak kata nabila...HAH!!! MANAT MIE!!!

tengok la sehari dua lagi...boleh bercerita lagi kot...
insyaAllah...