SENANG CARI

30 January 2011

SYOKNYA MAIN KAT BENDANG

salam..
tengahari tadi masa balik dari SP nampak view yg cantik ni (cantik pada sayalah).suasana bendang @ sawah yg baru dituai dgn mesin.

terkenang zaman kecik2 dulu.suka sgt time ni sebab banyak aktiviti yg boleh dibuat dalam bendang tu.
antaranya:
1. kutip buah padi yg tertinggal (dulu tuai dgn pisau)
2. cari ikan dalam lopak2 celah perdu padi tu
3. kalau bendang kering boleh main wau
4. buat serunai dari batang padi

aktiviti no 1 tak best sgt.
yg no 2...
best sgt tapi selalu kena marah dgn arwah bapa sb dia takut anak dia terkena sengat ikan keli.tapi saya pun taklah super berani.tgk2 jugak.agak2 ikan haruan baru tangkap.kalau puyu hati2 gak pegang kat kepala.kalau keli mmg tak sentuh.walaupun suka makan ikan keli,nak tangkap tu mmg taklah.tak pernah kena sengat pun tapi sakit kot sebab tu bapa tak bagi tangkap.

no 3...
macam saya cerita dalam entry NI....jerami2 kering tu dihimpun buat macam tembok bentuk melengkung.cari plastik.alas kat jerami.kemudian baring2 tengok wau yg tinggi melayup...bestnyaaa.....relaxing sangat.

no 4...
ni gambar yg saya google.

senang ja buat serunai ni.ambik ja batang padi @ perdu baki dari yg dituai tu.potong bg dapat kat bahagian yg keras tu.buang semua daun2 yg dah kering.kemudian picit bg pecah betul2 kat bawah bhg keras tu..(tanda biru).
kemudian bhg tu masuk dalam mulut & tiup.dapatlah bunyi yg macam2 tune based on size batang padi tu.
selamat mencuba..

antara semua aktiviti ni..yg paling teringin nak buat lagi adalah....tangkap ikan.
sedap tau ikan air tawar ni.
dapat haruan besaq buat bantut..perghhh...
PNUT tau dak bantut?

ELLA JADI CIKGU?

salam..
cuba teka yg di tengah2 tu sapa?
kawan?
bukannnn
senior??
bukannnn
abis tu?
kakak kandung??
bukannnn...
tengok kaler lah..beza kan?
dia adalah....
*
*
*
*
*
cikgu yg paling rapaaatttt dgn kami.
ni pun masa matrik satu.
tapi dia tak ajar kami.ni cikgu BI matrik UKM (kami USM).
housemate dia adalah cikgu BI kami & cikgu bio matrik UKM.
tiga2 kepala gelewaq.best sgt kawan dgn cikgu2 3 org ni esp yg dlm gambaq nilah.
selalu lepak kat rumah depa esp bila takdak ayaq kat hostel.kdg2 weekend tidoq kat situ.

kami panggil dia ella...takdak nak panggil cikgu ke miss ke..just simply ella & dia pun tak kisah.
puncanya masa mula2 nampak dia rambut dia curly & kembang sikit..so masa dia jalan dari tepi muka nampak macam ella penyanyi tu.
pastu ada sekali dia cakap dgn kami..
"eh uols...hari tu I p KL jumpa Ella dgn kakak dia....OMG!!!....she's sooooo beautiful..her skin is so nice.uol jgnla panggil I ella...buat malu I ja.."
tapi tak sapa peduli...still panggil dia ella.
nama sebenar dia langsung takdak bunyi ella..
*
*
*
*
miss u ela...
& u too my dear fren.

p/s: anybody kenal this lady?dah loss contact..
      also the other two teachers...ms aida & miss roslinah...must be moms now.

29 January 2011

PERNAH MENIPU TAK??

salam..
jumpa gambar ni masa belek album.
tak scan pun just capture terus dgn kamera.

gambar zaman sekolah.kat McD Komtar.masa matrik 1.keluar dgn my BFF (ME tau la sapa kan).perasan tak beg besaq tu?yg tepi saya tu beg dia..kat depan saya adalah beg saya lahhh...agak2 apa yg ada dalam beg tu sampai nampak sendat mcm tu?buku???oh tidak...sekolah kat kulim.pi komtar nak jalan2 takkan bawa buku.
isi beg2 kami tu adalah uniform maktab kami...hehehe..

kisahnya....
kami kononnya nak keluar pakai baju biasa.sekali masa pi jumpa warden (ustaz) utk sign kad keluar maktab kena tegur dgn warden tu..
"kenapa pakai baju biasa?"
"sajalah ustaz"
"tak boleh...pi tukaq pakai baju maktab dulu"
"ala...bolehla ustaz"
"tak boleh...tak tukaq baju saya tak sign"
mmmmm...nak kata apa lagi..panjat bukit balik asrama tukaq pakai uniform la.

kami nak tengok wayang sebenarnya.mmg itulah aktiviti kami 2 org kalau pi penang.gila wayang sungguh.takkan nak pakai uniform masuk panggung.so sumbat ja baju biasa dalam beg.dalam hati suspen gak kot2 ustaz cek beg masa sign kad.sib baik dia tak buat macam tu.so sampai ja kat Komtar pi toilet tukaq bajulah jawabnya.sementara nak tunggu wayang start lepak2 kat McD dulu.

masa balik takdak masalah dah.pakai baju biasa pun takpa sb tak lalu rumah warden.kad ambik kat guard ja.pak guard sporting2..no hal.almaklum my BFF tu best student..semua org kenal.....budak baik..hihi
sapa kata best student tak buat hal????

p/s...ada sekali lagi kami buat propa kat cikgu semata2 nak pi penang tgk wayang....

28 January 2011

INGATKAN TAK KENAL..

salam..
hobi nabila adalah jalan2 & makan2..suka pi sekolah pun sebab pagi2 dah boleh naik kereta @ motor & kat sekolah ada makan2 yg mmg best belaka.

baru2 ni bawa semua keluar.mcm biasa nak ke bank kena lalu depan Tesco lama.bila sampai ja kat situ mulalah kalut..."abah!!!...ko...ko..."sambil tunjuk2 kat Tesco.bila kata "tak boleh..kita pi bank dulu"....mulalah....ek...ekkk....merengek.pastu marah kat abah dia sambil cakap.."peeyaahhh!!"...hehehe..

sehari lepas tu kami keluar malam juga  spt biasa nak isi perut.kali ni ke SP selatan.lalu depan Tesco Selatan.ingatkan dia tak kenal.rupanya.."abah!!!abah!!...ko..ko"...kenal rupanya.then abah cakap.."takyah..kita pi makan kat depan tu"...cepat ja dia jawab.."amauuu".sanggup tak pi makan sb nak pi ronda2 kat Tesco.amboi!!..tapi bawa nabila pi shopping taklah teruk mana pun.letak dlm troli barang pastu suruh along @ nurul tolak.dia suka pusing2 ja.beli biskut sepeket...dah cukup.mainan2 semua tak kisah sgt.cuma kalau lalu kat area basikal & kereta mainan budak2 letihla jugak.

budak bambam yg suka buat org geram....
rasa nak cubit2 ja pipi tu.

CAKAP BIAR TERANG

salam..
in general...
ada penyakit boleh sembuh 100%
ada yg tak boleh...setakat terkawal saja.
to all doctors...sila maklumkan kepada pesakit jika ubat yg anda prescribe tu sekadar mengawal penyakit & bukan menyembuhkan secara total.take your time to explain.kesian tgk kekecewaan patient bila makan ubat tapi tak sembuh.kalau kita explain betul2 they are mentally prepared & more satisfied.

saya tak suka makan ubat esp yg besaq2 macam ni.

emmm...doktor gomen selalu sibuk..maka GP kenalah jadi tukang explain

27 January 2011

MALAS????? DUDUK DIAM2 SAJA

salam..
apasal yer citer melayu kat TV (drama) suka buat cincai2???

last week tertengok satu scene..
......nurse check BP patient.guna BP set biasa tapi takdak stetoscope (yg letak kt telinga tu).pastu beria tulis kat rekod..sib baik tak tunjuk dia tulis apa....
bila guna BP set ni (sphygmomanometer)
mesti guna yg bawah tu jugak (stethoscope)...
ingat dulu masa first year my fren yg berlakon jadi doktor pakai alat ni terbalik..hehe...

.....malam tadi tertengok plk satu scene drama lain plk...melalak2 budak kecik nangis.suara budak umur setahun lebih tapi gambar baby dalam 4, 5 bulan.....skrip baby baru lahir...
bunyi baby nangis mana sama dgn budak setahun lebih...apa daa...

benda2 mcm ni buat saya malas nak tgk cerita melayu esp drama.kalau malas nak buat research jgn tulis skrip.
layan drama omputih lg best..depa bohong kita tak nampak.

saya suka cerita ni...GREY'S ANATOMY..
sometimes I learn from the TV series too...

emmm....bukan anti barangan tempatan.

KEDAI MAKAN MAKIN DEKAT

salam..
malam tadi masa bawa my sisters keluar makan ternampak kedai makan baru.
ingat tak entry ni?
sekarang ni tak yah pi jauh2 nak makan char koay teow sg dua.dah ada cawangan kat semeling.malam tadi ada kenduri kat kedai tu sempena pembukaannya.
maka balik dari makan2 kat SP SU ajak pi kat situ plk.dah hantar semua balik rumah kami keluar berdua ja.segan gak sebab bukannya kenal tuan kedai pun.tapi buat muka toya ja lah.
makanlah sorang sepinggan..kenyang teramat sb sebelum tu dah makan.
rasa?memang sama ja dgn Sungai Dua.

gambar takdak sb tak bawa kamera.nanti2 bila rajin saya pi kat situ lg & for sure ambik gambaq.sapa2 yg dok kat area2 sini bolehla jengah kat kedai baru ni...dekat dengan traffic light simpang empat Semeling.

emmm...tgh layan mee bandung...hujan lebat la ni...besssstttt....

26 January 2011

KALAU SAYANG MESTI CEMBURU KE?

salam.
topik petang ini.
"cemburu itu tandanya sayang"...betoi ka???
adakah kamu jenis yg:
1. cemburu teramat sangat?
2. cemburu bertempat?
3. tak mainla cemburu2 ni?

kenapa tetiba cakap pasal ni?
saya ada seseorg yg saya kenal rapat yg sgt cemburu dgn suaminya.suami tak boleh sembang dgn perempuan lain.suami outstation pun nak ikut.dahla suami tu kerja yg jenis kena jumpa org ramai.sampai suami pun rimas.last2 nak kena pergi outstation tempat lain tapi bgtau isteri, dia ke tempat lain yg dekat2 dgn tempat tinggal ja.

satu kes lg pun lebih kurang macam tu.suami mesti sampai rumah on-time.bila nak lepak dgn kawan2 lepas kerja terpaksa bgtau isteri dia habis kerja lambat.

berbohong kepada pasangan adalah sesuatu yg sangat tidak elok dalam alam rumahtangga.tapi kalau tak bohong kena leter...lepas tu bergaduh....pun tak elok juga kan?

bukan nak menangkan lelaki tapi isteri2 ni janganlah melebih2 pulak.tak salah ambil tahu tp jgn sampai mengongkong.semua org ada kehendak untuk bebas seketika dgn kawan2.
sama juga utk suami.isteri pun perlu dibebaskan sekali sekala asalkan sentiasa menjaga adab sebagai seorang isteri.
pada saya,kalau setiap pasangan selalu berterus terang & saling percaya mempercayai isu cemburu buta ni takkan timbul...betul tak?

saya?SU memang jenis berkawan tak kira dgn sapa.suka kerja2 luar.berjalan sana sini.cemburu setakat ni taklah sampai ke tahap yg nampak dipandangan org lain...dia pun tak sedar kot.sama juga di pihak dia.saya bebas nak berinteraksi dgn sesiapa saja.nak ke mana2 pun boleh asalkan dia tahu.kalau boleh dia ikut sekali sebab dia kan suka jalan2.saya pun suka dia ikut sb dia boleh jadi driver...hihi.cara kami senang saja...berterus terang.apa yg dilalui dikongsi bersama tiap2 hari.saya kenal kawan2 dia & dia juga kenal kawan2 saya...kalau tak ingat nama pun kami tahu..ooo...kawan SYM...ooo..kawan sekolah menengah.

harapan saya biarlah cara kami ini berkekalan sampai ke akhir hayat...amin..
saya juga harapkan semua yg di luar sana dapat hidup dalam keluarga yg aman & harmoni.

jangan jadi macam depa ni...


MINGGU CEMERLANG UTK NABILA

salam.
dah Rabu...cepatnya.
minggu ni sejarah buat Nabila sebab boleh hadir sekolah complete 4 hari...hehe...nampak sgt kaki ponteng.
hari ni senang sikit sb bangun sendiri walaupun malam td tidur 11.30pm.sempat main2 dulu sebelum mandi.hari ni umie mandikan tapi kakak tolong siapkan sb umie pun nak mandi jugak.kalau nak siapkan dia sendiri mmg lambatla jawabnya.mujur ada kakak yg rajin...thank you nurul....tengah pulun melukis gambar orang utk kerja sekolah.nampak cantik jugak.memang bolehla kalau diasah bakat tu.
sementara tunggu umie dgn abah siap nabila baca Yasin dgn mak long.kebetulan my sisters ada kat sini sejak Isnin.esok depa balik kampung.entah apa yg nabila baca tak taulah plk.macam menyanyi pun ada.tapi gaya mmg full mark la.
sebelum keluar nabila siap salam2,peluk cium kakak.amboi...nampak macam salam pagi raya pulak dah.

hari ni p sekolah naik motor.cuaca tak berapa ok.nampak mendung & half way macam banyak asap kat udara.meleleh2 air mata nabila.dah rupa budak nangis tapi muka happy ja.
sampai sekolah terus masuk.tutup gril.simpan seliper dalam beg plastik.semua buat sendiri.tiap2 pelajar kat sini ada beg plastik masing2 utk letak seliper.kemudian beg tu letak kat rak kasut.semua dah tahu rutin.tak payah suruh2 lg dah.
elok ja nak melangkah pintu masuk terdengar bunyi kucing...hmmm....terus tak jadi masuk.pi dok layan kucing plk.sampai umie dgn abah balik dia dok main kat luar lagi.pandai2lah cikgu pujuk satg kan...
masa umur 2 thn+
masa ni lidah dia nampak panjang.
sekarang tak nampak sgt dah...mungkin sb banyak cakap kot..hiihi

25 January 2011

KOEY TEOW KERANG BEST....

salam..
jalan2 blog kak ina tadi nampak resepi char kuey teow..menyelerakan.bila tgk gambar kuey teow ni teringat plk kisah kuey teow kerang masa saya kerja gomen dulu.masa tu kat Kulim.satu hari tu masa ronda2 dgn member ternampak org jual kuey teow kerang kat tepi jalan dalam kawasan taman perumahan (taman Selasih).muda lg org yg jual tu.dia letak gerai simple ja tapi ada banyak meja.bila dah banyak meja tu faham2 ja lah kan..mesti ramai customer.so kami pun lepak kat situ.
simple sesangat cara dia masak.ada taugeh,kerang,kucai & cabai hidup.atas meja ada cabai melaka jeruk (my fren's feveret).sekali masak utk satu pinggan ja.main campak2.cepat plk tu.bila makan..mak aih!!!sedapnya.terus ketagih.jadi pelanggan tetap.kedai tu buka lepas asar.memang bestlah makan kat situ.dahla makanan sedap..meja open air plk tu.kuey teow kerang panas2 kena dgn sirap...perghhh...

dan yg paling bestnya situlah tempat kami cari makanan utk balas bekas org..biasalah dok kuarters.kdg2 nurse..kdg2 sister bg makanan.maka kami pun i cari kuey teow tu.masuk dlm bekas depa...& kawan saya akan cakap.."kak,makanlah kuey teow ni.sedap tau.saya masak"..sambil gelak2...antara percaya dgn tidak...depa percaya jg kawan saya yg masak..hehe..dah lama tu baru bgtau.."kami beli..."

lebih kurang ginilah rupanya
gambar dr google yg telah di'crop'kan
kepunyaan blog YANAKITCHEN
banyak resepi kat situ
silalah lawati

tapi org tu berniaga tak lama.mungkin sebab undang2 bandaran kot.kami pun tak tau ke mana dia pindah.
sampai sekarang tak jumpa lagi kuey teow kerang yg best mcm tu.

NYARIS-NYARIS SAJA

salam.
adeehhh....dahla masa limited,line internet plk macam biskut chipsmore...sakit jiwa betoi!!
apasal ntah seminggu dua ni line tak elok.kat ofisSU di sebelah tu elok ja.tapi CPU kat situ plk slow teramat.pakai laptop oklah.tapi laptop tu dah melekat dgn SU.takleh kacau kecuali masa dia outstation.tu pun kekadang angkut laptop sekali.

takpalah...sementara ada line ni jom kita sembang sikit.
tgh hari td keluar town..pi bank.kat bank tu parking ok ja.tapi tadi masa lalu dari jalan luar nampaklah 2 org officer MPSP dok sibuk tulis saman.saya mmg takdak tiket parking.selalu park tawakal ja.sb tu suka keluar hari jumaat sb parking free.makanya tadi,bila nampak depa dok rajin tulis2 tu saya pun drive lalu tepi2 depa.kemudian pusing ke belakang bangunan then parking kat lorong tepi bangunan.jauh jg dari officer2 tu.dalam hati dok doa jgnlah ramai org dlm bank.
masuk bank sat ja...ada kot 5 min...kebetulan tak ramai sgt..alhamdulillah.suka service Public Bank..kaunter banyak.servis laju ja.keluar dari bank tgk yg dua org tu ada area depan...lega.sekali bila pi kat kereta tgk2 ada sorang lg officer dok menyaman.alahai..dia mai kot belakang plk.sib baik ada 2 kereta belakang kereta saya...fuh!!!cepat2 masuk terus chow....hehe..selamat.

MPSP rajin la sekarang ni.baru last 2 weeks nampak depa pulun ngangkut motor2 yg salah parking.siap bawa lori.tapi tak dapat angkut pun sb elok ja depa turun tuan motor pun terus sambar motor masing2..lgpun depa bg juga seminit dua utk tuan motor ubah tempat.
apa peasaan anda bila tgk kereta yg diletakkan di tempat parking
tiba2 berubah wajah macam ni??
saya tak pasti kejadian ni kat mana...gambar ni ambil dari google.

uolls penah sipi2 nak kena saman dak?

24 January 2011

NO SPECIFIC TITLE

salam.
agak sibuk di awal 2011 ni.
mengatur jadual & mengira bajet.blog walking pun sempat sikit2 ja tiap2 hari.
alhamdulillah musim panas bisnes adalah lebih baik.musim hujan hari tu adalah musim berhibernasi..hehe...(saya suka sejuk2).so bila panas2 ni..let's move on.

nabila pun makin senang nak ditinggalkan kat sekolah.dah takdak adegan peluk2 kaki.tapi dengan syarat kena sembang2 dulu dgn dia sebelum tinggalkan dia kat situ.ntah apa dia cerita tak taulah.tadi balik sekolah punyalah comot.baju putih dah jadi tempek2 kaler koko.kata pengasuhnya semua tu sebab makan mi kuah kat sekolah.habis sememeh kat baju...(pengasuh yg pergi ambik dari sekolah sb saya tak sempat...SU takdak.petang ni baru balik).
si comot main pasir masa camping hari tu.
bersih kan pantai ni?
kalau pantai merdeka cantik macam ni kan best..takyah pi jauh2.

entry yg lebih bermaklumat selepas ni...
nak mencari maklumat sat.

23 January 2011

BEST KE SEKOLAH ASRAMA??

salam..
beberapa hari lepas saya ternempak dlm paper berita yg mengatakan anak2 yg memohon ke MRSM dah boleh semak nama2 mereka.saya baca tajuk ja sb tak berkaitan dgn saya pun.khabarnya pengambilan pelajar tingkatan 1 akan dibuat pada bulan Februari.secara peribadi saya mmg tak setuju dgn pengambilan lewat ni.bayangkan anak2 ni (ibubapa sebenarnya) telah mengeluarkan belanja yg bukan sedikit untuk kemasukan anak ke tingkatan 1 di sekolah biasa pd awal Januari.tiba2 bulan Februari dapat MRSM plk.semua uniform sekolah biasa dah tak boleh guna.kena keluar belanja sekali lagi untuk buat uniform baru.bukankah itu pembaziran?budak2 plk kena sesuaikan diri dgn suasana baru sekali lagi.apakah sebabnya kemasukan ini dilewatkan, saya tidak pasti.

dulu,kami masuk MRSM pada bulan Januari.walaupun tarikhnya lewat sedikit drp pendaftaran sekolah biasa tapi pengesahan ke MRSM tu dah dapat masa cuti hujung tahun.maka tak perlulah ibu bapa buat kerja 2 kali.
ingat lagi..16 JANUARI 1982.....
hari pertama di MRSM...menjadi warga GEN2 Kulim.masa hari pendaftaran bergema dewan dgn lagu2 Alleycats.bila balik rumah parents saya takleh dengar lagu2 tu sb teringat kat saya....syahdu..
masa tu saya susah.pergi sekolah pun sewa kereta org lain (sedara kat kampung).yang tak bestnya family saya tinggalkan saya kat sekolah tu masa saya tgh beli buku dgn senior yg ditugaskan utk jaga saya...huhu...sedih ooo bila habis beli buku,turun tingkat bawah tgk depa dah takdak.no salam2 bagai.senior yg ada kat situ cakap my family dah balik...geram + sedih.tapi tahan la...no cry2.tp saya faham depa buat mcm tu sb depa tak sanggup nak pisah dgn anak bongsu depa nih...maklumlah tak pernah berpisah sebelum tu.

maka bermulalah hidup berdikari di asrama.form 1 saya kat asrama Mahsuri...dorm ke 2.satu bilik ada12 org.campur...form 1 sampai form 5.budak lelaki satu asrama satu form.minggu pertama adalah minggu orientasi.buli muli toksah cakapla...memang kena.tapi lepas seminggu tu, those yg tukang buli tu adalah our closest sisters.abang2 pun ada gak tukang buli..depa ni buli sampai habis tahun..tension betoi!!

sistem pembelajaran seperti biasa cuma masa tu cuti hanya 2 kali setahun.cuti pertengahan & hujung tahun.setiap semester ada semester break selama seminggu tapi tak boleh balik sebab ada aktiviti.hujung minggu atau cuti2 umum lain tu bolehla balik.saya jarang2 balik kg.tunggu cuti semester ja.mana ada duit nak ulang2 walaupun dalam satu negeri.
bab duit..dapat biasiswa.RM30 sebulan..cukupla nak keluar pekan beli2 apa yg patut.setakat makanan hari2 tu dah ada yg free kat dewan makan.sehari 6 kali makan..cukup kenyang dah walaupun kdg2 tak ambik sebab tak sedap.
masa form 1....poyo ja..
girls..peye,faiezah,huda,tina,ailin,saya,yati,ani & nida
guys..razak,hijam,rosli,arwah fuzi,wanman,fazil,arwah lokman,_(sesungguhnya tak ingat nama dia ni...ampun),pian,nazrin,hisyam,fazli.

cikgu2..biasalah..ada yg best ada yg kurang.tapi yg kurang tu bukan sebab garang dsb tapi sebab cara pengajaran ja.warden biasalah.mana ada warden yg tak garang kan?tapi warden perempuan ok sikit.yg lelaki mmg 'real'lah garang depa.padanlah dgn budak2 lelaki tu yg nakalnya sampai terover2 (tak semualah).
mulai form 2 kami dah diasingkan asrama mengikut tingkatan.asrama saya betul2 kat sebelah rumah warden.ntah berapa kali kami kena aimbush dgn warden sb bising.maklumlah form 2...honeymoon year.

masa form 4 kelas dirombak sebab ikut subjek utk SPM.kemudian lepas percubaan SPM sekali lg kelas dirombak mengikut result percubaan itu.lepas rombakan ni yg tak best sebab ada member2 yg kecik hati takmo kawan..mulalah keluar ayat2 "sapalah kami ni...hampa kelas elok..."..memang tak best sb sebelum tu semua kelas adalah sama rata.tak ikut pencapaian pelajaran.yg brilliant & yg biasa2 semua campur sekali.mujurlah tempoh percubaan dgn SPM tu pendek ja.

masa SPM..biasa la..mcm org lain jg.study kat library..kat depan TV..hihi..tension la ngadap buku ja.tapi paper last..add maths ditunda seminggu sb pantai timur banjir.masa dengar pengumuman tu ...waktu malam...terjerit bebudak form 5 ni..kamilah...sapa tak happy dapat extra time..kakak2 matrik kat hostel sebelah dah risau ingatkan kami kena histeria..hahaha...GEN2 tak mainlah histeria2 ni..semua kepala weng2.tapi dapat extra time pun saya tak score pun add maths..cukup makan ja.

lepas menengah saya kat situ utk setahun lagi..matrikulasi.asrama atas bukit...best.nyaman.tapi nak pi dewan makan seksalah..lepas makan balik asrama dah lapar balik sebab panjat tangga yg tak rendah.

untuk 6 tahun di sana secara keseluruhannya..
it was the wonderful years in my life.great teachers...cool friends....nice seniors...fine juniors.
I learnt a lot.not just academic but also survival.and the best of all is GEN2 is still close among each others.
HAPPY 29th ANNIVERSARY..
2012 will be our 30th....planning for the best gathering.

dalam kelas prep...form 2.

SEE PI U...

salam..
legaaaa.......
CPU dah ok..
hari jumaat dia buat hal.bila on ja motor dia berbunyi kuat...dahtu kat screen takdak gambar.tukang baiki komputer plk (kawan SU) hilang pi mana ntah.nak try banyak kali pun suspen gak..kot2 meletup kan naya..benda boleh beli tapi segala neka info & gambar kat dalam tu mana nak cari.dahla baru2 ni buffulo SU kong..habis semua gambar & data...takleh dapat balik.
sabtu cuti..memang tak on komputer kat ofis ni.
pagi ni tawakal ja..try on tengok.....bunyi lagi tp tak kuat sgt.bila on screen ada gambar..
ok lah tu.dah biar lama2 sikit (sambil intai2 kot ada asap...hihi) bunyi motor tu dah takdak...alhamdulillah.
terlebih guna gamaknya kan?

so satg bolehla update..nak buat kerja lain dulu.

20 January 2011

KELAPA TUA KURANG LEMAK

salam.
dah malam baru belek paper...hehe.bukan sibuk pun hari ni cuma banyak layan blog.seronok baca cerita2 kat blog org.
kat metro ternampak plk berita ni..

"SANTAN TEPUNG"
ada juga manusia yg berniaga macam ni.dicampurkannya santan dgn air & tepung utk tambahkan pendapatan....tak boleh pakai sungguh!!!!tepung tu plk tak tau apa kandungannya.kalau ada bahan2 terlarang yg boleh memudaratkan kesihatan cemana?
kat paper tu tulis peniaga ni (2 org)dicekup kat Pasar Borong Kuala Lumpur,Selayang...(pasar borong kat Selayang tu namanya Pasar Borong Kuala Lumpur ka?saya tak pernah tau..).
google jer
santan ni pun bukan elok sgt utk kesihatan.saya jarang guna kecuali kalau buat nasi lemak.nasi lemak kalau tak letak santan dah bukan nasi lemak namanya kan...biasanya saya guna susu cair.kadang2 guna susu tepung Anlene.sekali tu buat kuih hentam ja susu tepung nabila sb yg lain semua takdak...ok jugak rasanya.tapi sekarang ni taklah rajin sgt memasak.banyak makan kat luar ja & definitely banyaklah santan masuk dlm badan..
pun dari google
not bad tau masak guna susu cair ni...buat kari pun sedap.

agak2 ada tak org kutip kelapa Thaipusam tu buat santan & jual kat pasar???

NABILA SEKARANG

salam..
hari ni nabila tak sekolah.mmg sekolah dia cuti tiap2 khamis sb cikgu buat lawatan ke rumah utk pelajar2 tertentu.so dlm seminggu nabila cuma sekolah 4 hari saja.tapi kdg2 2 hari sb ada PH @ ponteng....hehe.
dah tau hari ni cuti senang plk dia bangun..semalam bukan main susah lg.bila suruh bangun kata ngantuk la...mengeliat2 tak mau buka mata.hari ni lenggang kangkung ja bangun..ishhh....
tak sempat mandi terus makan kuih apom 2 biji.pastu kenen nasi kakak plk...sib baik nasi tu pedas.kalau tak melopongla kakak kelaparan.
sekarang nabila dah  thn lebih...
dah makin bijak berkomunikasi & makin bijak memanipulasi...
perkataan baru nabila...
ci (kunci)
ta (kereta)
we we (motor,kereta polis,ambulans)..we we tu bunyi siren.motor abah mcm motor polis so masuk kategori yg sama.
cin (kencing & kucing....mmg konfius)
kan (ikan,lauk)
akan (makan)
acik (nasi)
perkataan paling best didengar ialah..
amboi!!!!
macih babah.....

kalau mengira....'apan...ujuh...apan...ujuh...'..ada dua nombor tu ja...

masuk kereta pun nak buat sendiri dah...umie takleh tunggu kat pintu tempat dia nak masuk.kena tunggu dalam kereta..bukakan pintu utk dia.then dia masuk sendiri & tutup sendiri.tutup cermin sendiri.lock pintu.kadang2 eksen..adjust aircond,radio segala.tapi pintu mmg kena sentiasa lock sb bila angin tetiba, dia boleh buka pintu.so kalau drive dgn dia ja mmg tak boleh laju & kena layan dia supaya angin puting beliung tu tak mai.

bab buat lawak mmg makin advance...macam2 gaya,macam2 style.badan,muka semua macam2 aksi.tapi semua lawak dia ni utk kami dlm rumah ja.kalau dgn org lain mmg susah dia nak tunjuk.setakat suruh menari tu oklah.


19 January 2011

PANAS???SEJUK???

salam..
panas atau sejuk??
saya suka sejuk.
sekarang musim panas.....saya jadi slow.
tapi best satu ja...
bisnes laju masa musim panas.
beruang dari kutub google

legaaaa.....
air cond dlm bilik dah ok..
sejuuukkkk....
ubah sana...
servis sini..
trade in sinun...
terbang RM230
takpa
janji sejuk.

CAMPING TELUK BAHANG Pt 3

salam.
final episode of camping Teluk Bahang.
hari ahad 16.1.2011 (16 jan adalah anniversary Gen2 menjejakkan kaki ke MRSM Kulim).
pagi2 lg dah berbaris nak mandi..eheh...macam kat asrama plk.
siapkan sarapan utk semua org.masing2 dah diagihkan kerja & bawa bahan2 utk dimasak.budak2 ni asal nampak tanah ja terus ke pantai.naik sekejap utk makan.lepas tu hilang lagi.sampai pk 12 lebih baru naik.dah tak tahan panas kot.masing2 dah tukar kaler.

lepas solat zohor kami kemas2 kawasan & bergerak balik.otw balik tu singgah kat Toy Museum.tiket RM10 utk dewasa & budak yg lebih drp 4 kaki tinggi.budak kecik RM6.nabila RM2 (tak tau pasai pa).under 2 yrs old free.tapi bayar ja kaunter.tiket tak bagi.kat pintu masuk pun takdak org jaga....simply boleh cilok masuk free ja.
budak2 ni mmg excited habis tgk bersusun brg mainan...yg mak bapak ni biasa2 ja lah.ingatkan ada yg bergerak @ bunyi2...rupanya semua mcm simpan dlm almari ja.hopefully suatu hari tempat ni dapat di upgradekan lagi.

dekat2 nak keluar dari museum tu ada yg menegur..
"ini kak ida ke?..yg blog zamieda tu?"
hah sudah....muka dia tak familiar...meaning tak pernah nampak kat mana2 blog..
"ya...sapa ntah ni?"...
"saya selalu dok follow blog akak..baca ja.."...
oooo...lega...risau tau bila org kenal kita tp kita tak cam org tu.
nama dia syafa..(kalau silap tlg betulkan yer dik)...datang dgn suami & anak kecik dia yg comey..nabila plk buat jual mahal takmo salam...apadaaa...
tapi bila suruh salam baby bukan main lg pulun.
masa ni SU dah keluar dgn kamera2 sekali...so no pic from my camera.tgh tunggu member pas gambar dr kamera dia.
to syafa...terimakasih sb tegur akak..terimakasih sb sudi ikut blog ni....nanti kalau terserempak lg jgn lupa tegur..akak ni bab nak ingat muka & nama org mmg fail...

dari Toy Museum kami terus balik ikut feri....dapat tingkat atas..semua kereta plk tu...best..
then singgah makan kat restoran pantai robina.saya tak makan pun..minum ja sb malam ada makan2 kat rumah ex ipar SU...birthday cucunya.

hai2 bye2 kat situ ja....
nice vacation...see u guys again on 5.2.2011....kenduri kat VENICE.............Lumut ja..

bapa2 mengawasi anak2
teringin nak join sebenarnya tuuuu...
tunggu pelepasan..
nabila tak mandi laut dah..abah bawa lepak kat tepi pantai ja.
boboy pulun jugak lagi..
dengan baju tidoq bebudak nih....
model of the year..
boboy anak superman.
seronok depa nooo....
kamceng...
anis,nurul & ija
elok jg ada anis dgn ija nih...
dulu2 nurul asyik main dgn budak lelaki ja masa depa ni tak join lagi..
baywatch junior..idlan
bujang taruna..
anak2 NARC ramai lelaki
tinggi jugak ombak tu (untuk nabila lah)
tak takut air bebudak ni
hitam legam..
lepak2 sebelum balik..
dalam TOY MUSEUM
suka gambar ni
my bujang taruna..
layan angin dalam feri..
fulamakkkk!!!!