SENANG CARI

31 July 2010

JUMPA.....MAKAN....

salam..
ni event pada hari rabu malam..(28.7.2010).
our friend from perak datang nak ambik kereta utk disewa sb kereta depa x'cident last week.alhamdulillah semua yg dl kereta tu ok..kereta jer masuk wad.kat kelantan nun.so kira patah kakilah juga.org bisnes mana boleh takdak kaki..cemana bisnes nak gerak..maka kami pun bagilah sebiji kat depa...sewa nooo...bukan free.

jadinya bila dah berjumpa tu akan berlakulah sesi makan2.kali ni pi makan kat kedai baru di BERTAM....BAFANA ROASTER'S.nasi ayam panggang.sedap juga cuma kurang masin for my taste.
harga jangan tanya sebab saya pun tak tau...member belanja..TQ chip.menu pun tak buka dok kalut layan nabila yg mood kurang elok sebab tak boleh lari2..
kasut tak bawa.
jom tengok gambarlah..
sessi makan tamat pukul 12 mlm..

 biasa jer kan..
 macam ni baru nampak best..
nasinya....
  
    
 3 family + a father
    
2 beradik yg terselamat dalam kemalangan
    
budak yang menterbalikkan air maknya..
    
dah licin...baliklah kannn..

senang jer nak ke sini..exit highway bertam..kat traffic light ambil kiri...terus jer..boleh nampak drp main road..kedai on the right side.


30 July 2010

TEPUK ADA BAU..

salam...
cerita nabila malam tadi.
macam biasa bila saya balik kerja nabila suka main golek2 atas katil dlm bilik saya.mmg kena layanlah.feveret nabila bila kita tepuk2 punggung dia sambil dia meniarap.tepuk kuat2 lg dia suka.sambil tu dia bunyi aaaa...aaaa...aaaa..dah lenguh pun kena buat jg.kalau berenti kena marah.so terpaksa tukar2 tangan.

malam td tengah best tepuk tetiba..ada bunyi lain....dari saluran lain...hehehe..siap dgn bau sekali.nabila kalau buang angin mesti ada bau.saya berenti tepuk..cakap dgn nabila..''sat..sat...busuklah..''saya tutup hidung dgn baju.nabila sengih2.ingatkan nak buat apa.rupanya dia ambik bantal kecik terus tutup punggung dia..& cakap..''abis..''  oo...pandai la tu...bau dah semerbak.ingat boleh hilang dgn tutup punggung tu ker???

isi banyak...sedap tepuk nie..
busuklah baby!!!!!

JANGAN SALAH TEMPAT

salam..
anda suka jogging??
saya suka juga tapi tak rajin nak buat...cemana tu???

pagi tadi masa balik dari bank ternampak sorang pakcik ni dok berjogging.baguslah untuk kesihatan kan.cuma yang tak bagusnya dia berjogging kat jalan raya.kan ke bahaya.kemalangan tu satu hal.tapi yang lebih penting pakcik ni sebenarnya telah menyedut terlalu banyak gas karbon monoksida.pagi2 orang sibuk nak ke tempat kerja.kereta,motor,lori semua kan banyak.bayangkan berapa banyak gas tu dah masuk dalam paru-paru pakcik ni.

makanya untuk sapa2 yang nak berjogging tu silalah ke taman permainan yang ada trek jogging tu & ada banyak pokok.kita nakkan oksigen dari pokok2 tu.
tak pun boleh ke tepi pantai..yang ni lebih kepada atlet untuk kuatkan otot kaki mereka.
jaga kesihatan dengan cara yang betul.

gambar tu pakcik google punya..

29 July 2010

INSYAALLAH....

salam...
saja suka-suka.
jika diizinkanNya...alhamdulillah..
rambut blonde tu...hihi...takdak keturunan pun rambut macam ni..
tapi mulut nampak macam mulut nurul.


babies






nak try??
klik SINI

MENDUNG TAPI PANASSSS....

salam..
hari ni cuaca mendung jer...tapi tengahari td hati saya sangat la panasss.....
lebih panas drp api ni..

puncanya...anak dara nilah...cik nurul.hari ni last day exam.dia pesan ambik dia pk 1.10 pm...oklah.saya break drp 1.00 - 3.00pm.so pk 1.05pm saya dh kat depan sekolah..plannya nak hantar dia balik rumah then saya keluar settle kerja yg berderet tu.tunggu punya tunggu...(sib baik dlm keta ada aircond)..bebudak lain dah keluar tp muka dia tak nampak2 lg.jam dah macam ni...

saya ubah parking bg boleh nampak kelas dia.tengok kat atas nampak bebudak ni.tp muka dia takdak pun.dok lepak2 tu yg sakit hati nengok..kalau ada kelas takpe jugak.

rasa macam nak chau dah tp satg dia tpon lg sakit hati..takdak kerja p ambik gambar pokok nyoq nie.

pukul 1.50pm baru dia sampai kat kereta..sengih2..'apasal lambat?'...soalan wajib..muka umie dia mmg semacam dahler..'adik cuci kelas..kan periksa buka dewan.kami kena tutup balik dinding tu..pot pet pot pet..ni pun adik lari balik ja..tak siap lg'....bersungguhla bercerita.
pastu umie dia plk la berceramah...dekat sejam melangut kat situ mana tak hangin.pekerja sekolah takdak ka??apasal budak2 ni plk kena buka tutup dinding kelas tu...ingat kita ni takdak keja lain...nak dok langut kat depan sekolah tu ja...'lain kali habis sekolah balik ja...!!!'..ayat yg sama abahnya pernah kata dulu..

dalam masa sejam tulah saya p bank in bank out duit (biz sendiri kena macam nilah) then bayar duit rumah kat bank lain plk.otw kena isi minyak keta sb tanda kuning dah naik.pastu terus ke town repair kaki jeans hbby & beli beg baju utk hbby sebab beg yang lama dah putus tali..yg ada kat rumah besar plk.tak muat nak masuk dlm bonet motor (panggil bonet jg ke???ntah..)...hbby nak g konvoi jelajah semenanjung sabtu ni selama seminggu.sebelum beli beg tu singgah kat farmasi ambik supply ubat utk klinik.lepas beli beg terus balik..3.15pm masuk ofis..lewat 15 minit..cun cun je sampai sama dgn 1st patient...sepanjang jalan nurul mmg diam jelah...(bawa dia sekali sb malas nak pusing2 balik).

penat.......tp mujur gak semua kerja settle.
dan mujur jg 1st patient ok...kdg2 patient pun buat kita sakit hati jg tau..


BEBAS ADA SEMPADAN

salam...
ada 2 topik menarik dalam Harian Metro hari nie..

1.GURU DIBENAR AKTIF POLITIK
    .....pegawai perkhidmatan pendidikan siswazah gred DG41 hingga DG48 dibenarkan untuk bertanding,dilantik atau memegang jawatan dalam mana-mana parti politik berkuat kuasa 1 Ogos ini.
diumumkan oleh Ketua Setiausaha Negara (KSN) Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

2.PENJAWAT AWAM TIDAK BANTU ORANG RAMAI BOLEH DIKENAKAN TINDAKAN
   ......penjawat awam yang tidak bertanggungjawab ketika berurusan dengan orang ramai malah bertindak kasar dan tidak memberikan perkhidmatan sepatutnya akan dipanggil bersemuka malah boleh dikenakan tindakan tata tertib.
amaran diberikan oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk T Murugiah.

bersama2lah kita menggunakan kebebasan yang diberi dengan sebaik mungkin.jalankan tanggungjawab masing2 dengan ikhlas.

utk guru2 berkenaan...diharap jangan berpolitik di sekolah.
utk org ramai...jangan takut utk membuat aduan jika teraniaya oleh kerenah birokrasi tp jgn sampai menganiaya penjawat awam.


28 July 2010

ANGKAT RUMAH

salam..
pepagi ni masa google cari gambar rumah kampung terjumpa pulak gambar ni..

uol pernah tengok tak aktiviti masyarakat macam ni?
saya pernah tengok sekali..masa tu kecik lagi & semestinya tinggal kat kampunglah.
dulu2 kan rumah semua bertiang.tiang2 kayu tu pulak cuma diletak jer atas pelapik tiang yg dibuat drp batu atau kayu..
ni gambar pelapik tiang batu.

so bila nak pindah rumah (bukan pindah tuan rumah jer...dengan rumah2 sekali berpindah) org2 kampung akan gotong royong angkat rumah tu untuk diletakkan kat tapak rumah baru.biasanya pindah dekat2 jelah...kot jauh, mati patah bahu & pinggang org2 yg mengangkat tu.
seronok sangat suasana masa tu...riuh rendah.iyelah...angkat rumah tuuuu....bukannya ringan.
kadang2 ada yang angkat untuk ganti pelapik saja.

bayangkan ada org yg lena dlm rumah tu...masa masuk tidur dok kat lain...jaga2 dah kat tempat lain...hehehe...kena pulak jaga waktu magrib....mau pening sasau dia..


27 July 2010

UPAH PUASA

salam..
terdengar topik ni kat radio masa tgh drive...(tadi kot..ish..boleh lupa???)....
"perkara yg kamu tak suka bila tiba ramadhan".
macam2 la topik yg di sms pendengar..
sorg perempuan tu geram sb bila ramadhan suami dia suka balik lunch...sakit jiwa kan dapat laki macam ni.
sorg lg stress sb kena bg upah anak puasa...anak 6 org..katanya kalau sorang rm100???tak ke pening.

kes kedua ni yg pada saya sgt2 tak wajar berlaku.salah mak bapak juga mengajar anak macam tu.dah budak tu terbiasa puasa untuk duit,tiap2 tahun dia minta benda yg sama.penghayatan puasa tu dah takde dlm diri anak2.semua nampak RM jer...saya sgt2 tak berkenan benda2 mcm ni.salah konsep..so mak bapak jgn salahkan anak2...diri sendiri yg mengajar.sebelum jadi lebih parah eloklah suruh anak2 berpuasa kerana Allah..ganjaran pahala tu lebih besar & berharga drp duit.

anak2 saya..nurul & aiman..alhamdulillah.setakat ni ok saja.cuma masa mula2 tinggal sekali saya tak pasti aiman puasa penuh ke tak..masa tu dia std 4.petang2 keluar main pastu balik nampak segar semacam..bila tanya dia kata puasa...wallahualam.nak kata dia makan/minum mmg takde bukti.tapi contoh2 tak baik tu mmg banyak kat taman perumahan ni..budak2 remaja ramai yg makan secara terbuka di bulan ramadhan..kalau yg kecik takpe jg...ni dah lepas SPM.moga dijauhkan anak2 saya drp sifat sebegini....amin ya Allah.

ramadhan kali ke 4 buat kami sekeluarga bakal menjelma.tahun ni dugaan pasti lebih hebat sebab ke dua2 ibu bapa saya uzur.maka saya perlu membantu kakak saya menyediakan makanan berbuka & sahur..mujurlah rumah dekat2 jer.moga Allah memudahkan ramadhan kami untuk kali ini dan yg seterusnya...juga untuk anda semua yg membaca blog ini.


26 July 2010

UPSR...CUBA-CUBA DULU

salam..
esok..SELASA (27.7.2010)...percubaan UPSR bermula.
giliran nurul plk ambik exam...last year along..sib baik lulus..(mmg tak budget excellent pun).hopefully nurul will do better...bagilah abah kamu bangga sikit dgn anak2 dia dik oi..kamu tu bukan tak boleh tp banyak sgt berangan.nanti exam jangan dok berangan pulak.habis UPSR nanti..bulan 10,11 & 12 ngko berangan la puas2...tp jgn lupa layan nabila..umie dgn abah kan kerja.
to nurul...GOOD LUCK from umie & abah.

juga utk semua anak2 yg menghadapi percubaan UPSR esok.

tengahari tadi masa ambik dari sekolah nurul bgtau esok cikgu suruh puasa..dia pun beria nak puasa.langsung kena marah dgn umie dia...esok kan exam.cikgu ni pun....agak2 la kan.depa ni kan budak2 lagi.puasa sunat je pun..cikgu jelah yg puasa.bukan menentang amalan sunat ni.tapi kan exam...dahla budak ni jenis layu.kalau tak exam tak pelah..umie pun tak kisah dik oiii...


KUIH LOPES 2 KUPANG

salam..
perut lapar tapi tak tau nak sarapan apa...
belek2 kat kedai tepi ofis ni..nampak la kuih ni.
dah lama tak makan..so beli jelah.
SEKEPING 2 KUPANG @ 20 sen..murahkan..

along & nurul panggil kuih ni kuih kicap
walaupun dalam resepi tak pakai kicap langsung..
kuih lopes.
buat dengan beras pulut..
kuah air gula merah....
nak resepi???
sila google sendiri sb saya pun tak pandai buat..hehehe


25 July 2010

GILA COKLAT..

salam..
siapa suka coklat???
saya sangat suka.
anak2 pun suka..
apasal cerita ttg coklat hari ni??
saja jer.
kan dah nak puasa..
lepas puasa kan raya..
jadinya masa raya kenalah ada kek..
dan saya plan nak buat kek coklat raya nanti..
ada resepi kek chocolate moist yg saya suka.
dah buat nanti saya post kat sini ok...
uish!!!!...lambatnya lagi..
takpelah...tunggu saja.
sementara tu layan coklat ni dulu..

aahhh...my favourite forever..
yang ni pun ok....ada kacang walaupun tulis tenusu jer
kalau rajin boleh hias kek coklat macam ni..
tapi tak hias pun takper...janji sedap..

(pic 1 & 3 from google)

PANDAI LAGI..

salam..
semalam Sabtu adalah hari duduk di rumah.saya decided utk masak.
jimat sikit...(ada cerita ttg tong gas...nanti saya bgtau).
kebetulan bapa saya teringin nak makan ikan kering maka saya masakkan ikan kering...goreng bawang utk dia (sb tak boleh makan pedas) dan sambal utk yg lain2.masak kicap sotong campur kacang buncis & goreng ikan kembung..simple ja tapi semua laju jer makan.

dah kebetulan tak rushing ke mana2 saya biarkan saja nabila makan sendiri.mula2 makan suap dgn tangan ja..sikit ja masuk mulut.banyak bersepah kat lantai.sambil2 tu abah & umie tolong suapkan jg.budak kecik ni tak boleh nasi tumpah kat badan @ kerusi dia...kalut suruh buang.kalau kat meja pun kena kutip letak jauh2 dari dia.pembersih la konon.
tengah2 makan boleh plk berenti baca doa..
habis tangan bau lauk tu disapu ke muka...ishh..
bila kakak dia dah siap makan saya bg sudu kecik suruh kakak suapkan..punyalah marah.takmo makan.terus baring kat lantai.tp tak nangis pun.merajuk la tu.malas nak pujuk2 saya suruh ja dia makan kat meja..suap sendiri...to my surprise boleh pulak dia suap sendiri dgn sudu.laju plk tu..elok ja.tak tumpah sangat.habis jg sepiring nasi tu.
dua sudu yg last saya suapkan sb dah tak larat nak tunggu.dia dah start nak main ketuk2 piring dgn sudu tu.
marah2 pun nganga jglah sb umie dah angin...hehe.

kesimpulannya...24.7.2010...nabila dah boleh suap makanan sendiri dgn sudu (tp guna tgn kiri..tgn kanan tak cekap lg).
faveret nabila...tudung saji..pantang letak bawah.
cukup geram (bukan marah) bila dia buat macam ni..
ni bukan merajuk..eksyen jer.
dia boleh duduk diam macam ni lama2..
ejek la apa pun dia wat muka tu juga..
dah puas nanti tetiba jer dia gelak..

***takde gambar semalam sb umie takde mood nak snap***




23 July 2010

KENANGAN TERINDAH..

salam...
ntah kenapa dulu2 masa sekolah menengah (MRSM KULIM) suka sgt ambik gambar macam ni.tiga kali saya bergambar stail gini.
satu hanya dapat capture masa tiers roboh (kat tepi asrama),
satu yg ni & satu lg juga di pantai yg sama.
ni masa form 2.class saya ada 9 girls saja.
kalau 10 boleh naik setingkat lg..iyakahhhh???
aku yang tertunduk itu...berat la ngko tina..

ingatkan batch saya jer.rupanya batch senior pun ada gambar macam ni...jumpa kat FB..saya ambik gambar ni yer kak..halal kannn....
tapi depa boleh buat 2 level jer....kita 3 level....(bangga konon)
cinonet la plk gambar nie

cuba la ni buat macam ni....
mau patah pinggang yg dok bawah tu..

SUARA ANAK YATIM

salam..
klip video ni dah lama..diletakkan di sini sbg kenangan.
ini adalah program amal Avanza pd tahun 2008 bersama skuad ERA.
suara latar adalah nyanyian anak2 yatim yg dilawati...
cuba teliti senikata lagu ini..


rakaman oleh saya & en hbby
 video diedit oleh en hbby.

22 July 2010

AKU ADALAH AKU..

salam..
saja cuci mata.
siapa dia???
penuh confident..
tetiba...aaawwwww!!!!!
ohhh.....belum cukup umur rupanya....
tak kisahlah...
janji boleh ride macam ni





jgn marah atan
melawak jer
apa2 pun
*
*
*
kamu adalah marsyall yang paling best!!!
p/s...dia adalah lelaki sejati