SENANG CARI

31 January 2010

apasal semua tak sihat??

salam
sabtu 30.1.2010
cuti yg padat...keluar 11 pagi sampai rumah 12.30 malam..ikut hbby buat biz deal kt rumah kawan dia..then singgah kt rumah bapa saudara kt kampung..dah lama tak ke sana.lepak dari 9.30 mlm sampai 11.30 mlm baru gerak balik rumah.

before that pergi tgk kedai yg terbakar jumaat malam..sederet 3 kedai runcit kecik2 terbakar..sian kt depa.nasib baik tak bersambung ke bangunan sebelah yg buat bengkel..kalau tak mesti lg teruk sb biasalah bengkel kan banyak minyak.lagipun family cina yg buka bengkel tu tinggal kt situ.
       kesan kebakaran...1 kedai melayu,2 kedai cina.
     perasan tak bumbung kt belakang tu...itulah bengkel yg terselamat.

seperti biasa bila tgk org tangkap gambar maka si kecik ni pun kalut la sengih2 suruh ambik gambar dia sama.
aiyoo...manyak tembam ini budak...rambut kena tocang lagilah muka tu jadi bulat.
mata merah..sembab sb selsema

oya...nabila dah balik rumah sejak khamis mlm.tp sejak balik kena selsema plk..hopefully tak melarat ke batuk sb bdk ni susah makan ubat.dah besar mcm ni lagilah tak sanggup nak paksa..mau kena penampar..jangan silap..dia yg tampar muka kita....pedih ooo...tu belum kira tendangan padu dia...mmg ganas budak nie..
moga2 cepatlah sihat..rimas tengok hidung selekeh tu..tidur pun tak lelap sb tersumbat.

pagi ni along dgn nurul tak pergi sekolah..
nurul mata sepet sebelah sb masuk habuk malam tadi.
along selsema,batuk & sakit tekak...+ malas sama tu sb tgk nurul tak p sekolah..akai la tue..

umie...sib baik kerja..kalau sekolah harus pontang jugak..hahaha..

28 January 2010

cerita lama..

salam...
ngantuk sgt ler ari nie..
last nite tdo pk 2.30 pg sb dok susun dokumen utk pas kt member buat income tax..serabut serabai..bil2 pun ada yg cari tak jumpa lg..macam selalu..lepas dah siap semua baru nak jumpa...grrr..

untuk mengisi masa mengantuk ni maka jalan2lah ke fb..tgk gambaq2 lama yg di postkan oleh sorg member yg rajin ni..seronok tgk gambar masa budak2 ni..lelaki pompuan semua toya2 ja..tapi dlm muka toya tulah
la ni dah jd pilot..doctor pakar..bisnessman...cikgu..lecturer...datok..keja gomen..keja sendiri..macam-macam adaaa...
haji & hajah pun dah ramai...(me?not yet...)
yg dah kembali kepadaNya pun ada jg...Al Fatihah untuk mereka..
kepada yg sedang sakit moga2 cepat sembuh..


masa mula2 jadi warga mrsmk
gambar budak pompuan nanti sy cari dlm album lama.....kena tepek yg comei2 ja..

26 January 2010

cikgu fotostat

salam..
ptg td kluar dr ofis nmpak nurul dgn bukunya tersengih2 kt dpn kedai abh dia..

umie:   nak p mana?
nurul:  fotostat
umie:   yg tu buku sapa?(buku kerja)
nurul:  buku adik (bahasakan diri dia adik)
umie:   apasal nk fotostat buku sendiri plk?
nurul:  cikgu suruh
umie:   banyak?
nurul:  satu ja
umie:   yang fotostat tu nk letak kt mana plk?
nurul:  cikgu suruh lekat kt buku latihan (buku tulis)
umie:  la..baik salin sendiri..boleh gak baiki ejaan
nurul: ...tersengih2..mengeliat2..
anyway dia p fotostat jg lah..

saya cukup tak berkenan dgn fenomena ni..cg suka sungguh suruh bdk2 f/stat..bukan berkira bab duit tapi benda ni mengajar budak2 malas...malas tulis..sikit2 f/stat.kalau fotostat gambar boleh terima jglah..ni fotostat karangan,latihan etc..kalau ambik dr buku teks atau buku2 lain logik jg tapi ni ambik dr buku kerja bdk2 tu jg..
patutnya cg kena pupuk nilai/sikap rajin & tak membazir kt budak2 ni.bila budak2 ni tulis sendiri mereka akan lebih ingat struktur/tatabahasa & ejaan...
kita yg mampu ni takpelah..mcm mana dgn org susah yg nak mkn pun tak cukup?kita nampak 2 kupang tu sikit tp bg org miskin lain nilainya.
zaman serba moden..kemudahan semua ada tapi jangan alpa kepada perkara asas..

kpd cikgu2 yg baca..no heart feeling k..saya menyatakan rasa hati saya yg mungkin sama dgn ramai lg ibu bapa yg lain (kecuali tokey kedai fotostat).

**berjimat membawa berkat**
**orang malas selalu rugi**

25 January 2010

dapat hadiah

23/1/2010
sabtu...my weekend..
biasalah..walaupun cuti tapi aktiviti sentiasa penuh.pukul 10.30 pg dah keluar sb ada jamuan oleh developer kt SP.bagus developer ni.bila dia buat buat rumah mesti ada jamuan utk buyers..ni dah masuk fasa 5.kali ni ada cabutan bertuah lg..
                              

dok doa dapat yg kotak besar..tp dpt yg ni jer...alhamdulillah...rezeki jg nie..

selesai jamuan terus pegi bank..settle apa yg patut..kat mesin jer sb sabtu bank cuti.then balik rumah untuk mandi & solat zohor.around pk 2 keluar semula ke utara..destinasi...kuala perlis.sb nak ambik abg ipar hbby dgn familynya yg baru balik dr langkawi.
otw singgah kt ofis HPM ambik JM5..hmm..banyak plk undang2 baru nk bali produk HPM la nie..semuanya sb org jual ikut suka hati..harga tak mo ikut harga company..pening kepala cik mie..(dah datok la sekarang).

isi perut kt gerai sebelah ofis HPM then terus ke K Perlis..this time jln tak bawa nabila sb nk bawa kakak dia..lgpun pengasuh dah bawa dia g kulim..so adillah kan..dua2 dpt berjalan..

otw tu nampak la restoran lizamat yg imah citer tu..nak singgah pun perut kenyang lg..next time mai lain.
sampai k perlis cun2 jer dgn feri sampai..pas avanza kt abg li (abg ipar hbby)..drive sendiri okay...we all balik dgn matrik sb nk singgah a star plk.

kt a star...pegi plaza sentosa tgk h/fon..beli yg paling murah sb nk guna sementara nk baiki yg ada ni..cursor bnyk tkleh guna sb nabila dok pulun tekan..beli CSL rm78 jer..janji boleh tpon & msg..
pas tu mkn kt tmpt yg hbby mesti singgah...nasi ayam tepi stadium..gerai no 14...mmg best pun nasi ayam kt ctu..ramaila plk org sb kedah ada game..pas mkn terus blik..hbby dah ngantuk2 drive..risau takut terbabas..alhamdulillah selamat sampai pk 9.30pm..

begitulah biasanya cuti hujung minggu kami..keluar pg blik mlm..


                        
                                                tepi pantai kuala perlis...


21 January 2010

KENA CAMPAK..

salam...
apa yang kena campak????
tak dak apa yang dicampak...cuma nurul yg kena demam campak..adusss..ntah dari mana dia dapat pun tak tau (ntah2 umie dia yg bawa balik virus ke rumah..hahaha..).tetiba ja hari isnin baru ni dia cakap dia demam.hari selasa dah nampak bintik2..confirm campak.sampai hari ni tak reda lagi.minggu ni langsung tak ke sekolah.boleh nampak betapa boringnya dia dok kat rumah.kena kuarantin..hihihi..tercongok la sorang2 kt rumah bila kami pegi keja.pagi ok lg sb ada along.tapi belah petang along p sekolah.tak tau lah plk kot2 dia curi2 keluar sembang dgn best friend dia kt rumah sebelah.

pic from google
harap2 cepat sembuh sb nabila tak boleh balik rumah selagi kakak dia tak sembuh.takut sgt kalau berjangkit kt dia..kesian sb tak pandai nak cakap lagi..kalau nak kena pun biarlah masa dia besar sikit.masuk hari ni dah 5 hari nabila duduk rumah baby sitter..rindu sangat kt dia.malam td bb sitter bawa ke kedai.nasib baik ada kedai yg tak beroperasi lg ni..boleh jd 2nd house.


rindunyerrr kat budak kecik niee....

15 January 2010

salam kembali

salam...salam...salam..
pejam celik...pejam celik..dah sebulan rupanya blog ni tak di update.apa nak buat...line still takde.benci betul la dgn TM ni..lembap sungguh buat kerja.
baru-baru ni dapat cerita TM tak berminat nak ganti semula kabel tu sebab tak ramai yang guna port yang sama..kos baiki tinggi so kalau dibaiki katanya jadi tidak cost effective..buleh macam tu????apa...ingat orang tak bayar bil ke??ingat orang suka2 nak pasang telefon ni???kita kerja guna fix line tau dak??last week janji nak baiki by 20 hb ni...tengoklah cemana..kalau takdak juga siapla...kita tengok depa kalut ke tidak bila benda ni naik ke pihak atasan..dont play play TM...bengang ni...!!!!...

back to my life...busy sungguh sekarang ni.tengah mensettlekan kedai baru..letih nak mencuci tapi kena buat jg kan...harap kawan2 dpt tolong doakan moga biz baru ni membawa keuntungan & rezeki yg berkat.dapat banyak,kita sama2 kongsi..insyaAllah.

anak2...sorang dah naik form 1..sorang std 6..
sorang lg baru nak g sekolah tp sekolah plk tgh renovate...seronok la nabila sb boleh bangun lambat lg...hopefully by february nabila dah boleh start sekolah..bagi cikgu plk pening kepala layan budak yg makin berakal ni..