SENANG CARI

31 October 2009

sakit hati...sedih..

salam... sedih...frust...marah...panas hati.....macam2 rasa ada hari ni...bukan ari ni jer..start jumaat mlm lg.banyak sungguh ujian Allah bulan ni. alkisahnya...jumaat lepas magrib hbby dtg tmpt keja.ajak balik tgk nabila sb dia cirit birit takmo berenti..sikit2 tapi berterusan.dok kt toilet ja..suka la dia bleh main air tp takleh basuh kt private part dia sb dah merah.so blik tgk.bawa ubt sekali.lap2 dia suh hbby bg pakai pampers.nk biar kt toilet tak kesudahnyer..bg minum ors + smecta..ada kot sekali sedut..pas tu reject.paksa pun tak jalan gak.yg kesiannya dia tak leh duduk / berjalan.berdiri jer kt satu tempat.kejab2 gelak..kejab2 nangis..terpaksa gak g keja.pk 9.30 balik dia masih berdiri kt ruang tamu.then member hbby dtg umah..sampai pk 12 mlm nabila still takmo duduk.tak bg susu dah..bg minum teh jer.bila kwn hbby blik saya nekad jer tukar pampers dia..meraung kesakitan la jawabnya..then hbby tidokan dia.terpaksa tdo menonggeng.sian nabila..tido pun tak lelap sgt.selit pendant kat dlm pampers dia sb takmo bg perut memulas..boleh la jg lena.tak berak2 lagi.. pagi sabtu (yesterday)..biasalah cuti..lambat sikit buka pintu depan.sekali buka jer nampak pagar terbuka luas..dlm hati terdetik dah..toleh kiri..sah..motor hbby lesap..waaa...!!!!..sedihnyer...kena kebas..moto baru setahun.beli cash lagi.walaupun EX5 jer tp sayang ooo..hbby jaga elok2..hitam berkilat..rim merelit..tak penah wat hal.plet no pun booking..sial punya pencuri..sib baik hbby baru bayar insuran.kalau tak langsung takleh claim.so satu hari tak wat keja lain..takde mood..then hbby sibuk uruskan hal moto tu..nabila plk tak ok sgt lg..letihnyer...
tinggal tempat parking jer... petang alhamdulillah nabila tak cirit birit dah walaupun private part masih merah..bila tengok dia dah makan nasi..menari-nari..lari sana sini..lega rasanya..tp bab moto tu la..menitik air mata teringatkan nabila sb nabila suka sgt naik moto.hari2 mesti ajak abah ronda dgn moto..tinggal topi keledar jelah baby..nanti umie dgn abah ada duit lebih kita beli baru ok.. malam..keluar g beli pampers & susu baru kt nabila..tukar mamil plk.balik tu baru settle kain yg bertimbun kt bilik mandi.
sihat daaahhh... ahad..kerja spt biasa...pk 10 lebih org yg sewa keta telefon bgtau keta takmo hidup..sib baik dia sempat parking..suruh hbby p tgk..panggil mekanik sekali..bateri kong plk dah..alahai...kena lagi..sabar jelah... Ya Allah berikanlah aku kekuatan & kesabaran menghadapi ujianMu ini.moga yang lebih baik menjadi pengganti..amin. P/S...hilang motor pun sedih bagai nak rak..macam manalah perasaan orang yang hilang anak...tak dapat dibayangkan..minta dijauhkan.

30 October 2009

gila stereng

lunch break kemarin temankan hbby ambik barang kt bkt minyak..kopi guarana cappuccino..kalau ada yg nk oder bleh jer. bawak mek kenit ni sekali..sambil tunggu abah ambik barang nilah aktivitinya.. pantang tengok sit driver tu kosong. senyum bangga dapat dok kat situ
loud speaker abah pun nak main gak
last2 jd talipon.. kadang2 seronok tgk dia meniru gaya kita drive.
rasanya kalau kaki sampai kt pedal dah boleh jalan keta ni.
mmg tak boleh ditinggal sorang2 dlm keta..sooo bahaya..
tunggu cukup umur okay...
ambik lesen then jadi drebar umie..boleh toyot??

29 October 2009

BERSALIN & DEWAN BEDAH

pagi tadi masa ronda2 blog terjumpalah satu kisah ttg bb yg mengalami birth asphyxia kerana cord prolapse.bb ni telahpun pergi mengadap Allah.bila membaca cerita ni saya teringat kembali masa2 saya bekerja di O&G dulu.cord prolapse adalah salah satu drp situasi emergency yg saya sentiasa berdoa sp tidak terjadi masa sy on call.alhamdulillah dimakbulkan Allah. cord prolapse adalah situasi di mana umbilical cord (tali pusat baby) keluar terlebih dahulu semasa ibu sakit bersalin.kenapa ini bahaya?kerana bila cord keluar ia akan mengalami spasm sb suhu di luar rahim yg lebih sejuk.bila spasm (mengecut) bekalan oksigen kepada baby terganggu.baby akan lemas.jika lambat bertindak permanent brain damage boleh terjadi malah boleh menyebabkan kematian baby.ada prosedur yg boleh dilakukan sementara membawa ibu ke dewan bedah.ia antara perkara penting yang perlu diketahui & dipelajari oleh doktor sebaik bertugas di O&G. kenapa ia berlaku?biasanya disebabkan kedudukan baby yg tidak betul seperti melintang atau songsang.kadang2 boleh dikesan semasa scan.tetapi kebanyakannya datang as emergency.baby mesti dilahirkan secara pembedahan secepat mungkin.ini adalah salah satu situasi di mana anda dapat melihat doktor berlari ke dewan bedah (OT).semasa HO saya pernah terserempak dgn MO saya yg berlari memanjat tangga.spontan saya bertanya..'Dr * what happened?' ringkas jer jawapannya..'cord prolapsed'.well understood.masa tu saya tak in charge OT. tapi masa dah jadi MO saya pernah dapat kes cord prolapsed.alhamdulillah saya punyai back up nurse yang cekap & pantas untuk membantu dan alhamdulillah ia berlaku during office hour.baby selamat.sesuatu yang sangat mengecewakan seseorang doktor apabila melihat baby dilahirkan 'flat' (istilah yang bermaksud baby lemas & tidak bertindakbalas).sebab tu masa saya di O&G dulu saya sgt mudah decide untuk buat caeser.sedih tengok baby flat..sedih tengok ibu bapa baby yg kecewa.salah sorang kawan saya pernah tegur..'u ni suka sgt buat caeserlah'.saya tak kira..asalkan baby keluar sihat.saya puas hati.bukan nak cakap saya ni pandai ke hape.saya pun pernah buat salah dan kesilapan itu mengajar saya untuk bertindak lebih baik.. pengalaman pertama saya buat caeser ialah semasa MO.masa HO saya tak confident.cuma assist MO jer masa tu.bila dah naik jd MO kena buat jg.first case saya mmg suspen tp sb yang mengajar tu housemate rasa lega sikit. few facts about my experience..just for sharing: 1.paling banyak saya buat caeser dlm sehari ialah 6 kes.. masa tu on call.dr 9 pagi sampai 2 ptg kat OT. 2.paling tak suka buat caeser untuk placenta praevia anterior..uri di bawah & bhg depan. terlalu banyak bleeding..buat saya suspen..susah nak grab baby. 3.paling suka buat caeser utk kes poor progress..rasa macam senang jer. 4.paling suka dok kat OT sebab nilah tempat paling bersih kat hospital. 5.kalau buat operation katil patient tu kena setkan paling rendah & kena berdiri atas stool lg sebab saya pendek @ comei.. hahaha..kalau tak takleh angkat baby keluar. 6.pernah assist pakar buat op masa hospital takde elektrik.. OT function guna back up generator. mak aii...panas giler..kuyup dgn peluh sb aircond slow & lampu kt atas kepala tu pun panas. 7.suka masa pakai gaun OT yang hijau tu..ada caranya..siap pusing2 sb ada part yg kita tak boleh sentuh.kalau tgk kat drama tv banyak yg tipu. walau apa pun secara umumnya bersalin biasa lebih rendah risiko untuk ibu dan baby. p/s: kepada ibu yang hamil..moga selamat semuanya kepada doctors..we do our best. sekarang saya tak buat semua ni dah..harap2 janganla ada yang mai dok buat bersalin emergency kat sini... **gambar from google

27 October 2009

terbang melayang...

senangnya duit melayang.... lunch break tadi keluar ke balai polis nk settle saman hbby sebab takleh renew roadtax.before that dah check jumlah saman tu tp masa pegi tu berharapla dpt diskaun ke..or bayar separuh dulu pun boleh settle utk roadtax tu.rupanya kena bayar full.no discount2 maa...bayar separuh boleh tapi nama tak clear..nak tak nak bayar jugaklah...habis RM880...huhuhu... yg tak best tu satu saman tu hbby kena sebab menghalang lalu lintas.puncanya keta hbby accident so tersadaila kt tgh jln sekejap...aci ke saman macam ni..???ni sumer kes lama... thn 2004... so sapa2 yg ada saman tu p lah bayar cepat2 masa polis buat offer. tak bleh lari ooo...

mengamuk..

buat pertama kalinya nabila buat perangai lepas bangun tido waktu pagi..biasanya dia bangun jalan hoyong hayang keluar bilik.pas tu terkelepet duduk kt depan pintu..then meniarap.pas tu baru bangun sambung jalan ke ruang tamu.pagi ni dia terjaga masa abahnya bersiap2 nk kluar breakfast.ingatkan mamun2 cm biasa.since saya ada dlm bilik ingat oklah.rupa2nya elok jer abahnya tutup pintu bilik dia start melalak..siap golek2 lg kt atas lantai.bila saya gelakkan dia lagilah kuat dia menjerit.suka pulak tgk dia macam tu...hihihi..yang bestnyer bila hingus kluar pandai plk berenti.lepas dilapkan sambung balik.malas nk layan saya g mandi.habis mandi dok melalak lg.then saya buka pintu bilik biar dia kluar.saya iron baju kt luar.sekejab tu dia diam jer.tak sampai 5 min boleh sambung balik...sabar jelah.siap iron saya bawa dia g mandi.ingatkan bawa g mandi nak diam sb dia suka main air.sekali silap laa..melalak jg sampai saya sabun badan dia barulah diam..tp masa siap mandi nk lap bdn bunyi lagi..elok jer kluar bilik mandi abahnya balik...barulah ok.tanya nabila nk g jalan2 ke?cepat jer mengangguk siap tangan pusing2 mcm org naik motor.sib baik abah pun plan nk kluar.angkut sekalilah...kalau biar kt rumah jg, mau sambung dendangan tu.pantang bg nabila bila mandi then siap lawa2 tak bawa keluar..mau angin satu badan.tp selalunya angin dia sekejab jer.pagi ni mmg buat rekodlah..rugi satu..terlupa nk snap gambar dia melalak..
kat sinilah nabila bergolek pg tadi..

26 October 2009

saya tak suka!!..

anda suka tak kalau kena tipu? saya tak suka!!! anda suka tak kalau barang anda kena curi? saya tak suka!!! anda suka tak kalau diletakkan setempat dengan penipu? saya tak suka!!! anda suka tak kalau kena tipu banyak kali dengan orang yang sama? saya tak suka!!! apa anda nak buat pada penipu/pencuri tu? nasihat? suruh polis tangkap? pukul? bunuh? saya rasa macam nak bunuh... kalau boleh kalau tak berdosa kalau tak kena tangkap memang ada yang dah jadi mangsa.!!!

23 October 2009

sleeping beauty

my sleeping beauty pagi tadi..
dia ni suka sangat tido kt ujung kaki abahnya..celah2 bantal.selesa sgt kot.nyaris2 jer tadi nak kena hempap dgn kaki abah.nak alihkan dia takut terganggu.last2 abah yg kena ubah position.
kadang2 tu risau jer tengok.takut abah tertolak dia ke bawah..iyelah..mana tau kot mimpi pelik2 ke..sekali anak yg jadi mangsa..tapi setakat ni ok lagilah..abah masih boleh tersedar kalau dia landing kt tempat yg tak sepatutnya.
position ni di adjust sendiri oleh nabila
dalam kereta pun layannnn...kakak pun sama jer..
masa kecik dia suka tido macam nie..

22 October 2009

SERBA TAK KENA

salam.. entah kenapa kadang2 dalam satu hari tu semua benda yang kita buat tak menjadi.hbby selalu cakap jgn start satu2 kerja pada hari selasa sb nanti kerja tu tak menjadi.tapi hari ni hari khamis..pun ada problem jg.. alkisahnya..pagi2 td before pegi kerja terperasan duit yg hbby letak dlm bekas ubat dia dah takde.hbby pun tak ingat samada dia dah ambik ke belum duit tu.since bekas tu duduk kt luar..possibility budak2 dua org tu ambik pun ada jg.cuma budak2 ni tak pernah lg buat kerja macam ni.biasanya duit letak sepah2 pun depa tak ambik.musykil?? then pegi keja macam biasalah.. lunch break..patutnya budak2 ni balik sekolah 12.45 tapi hari ni jadi 1.15 plk..so lambat la plk g lunch..dahler ada keja lain nk buat. after lunch terus jer kluar ( semua sekali) pegi bayar road tax kelisa(dah mati hujung september last nite baru tau..tu pun org yg pinjam bgtau...sib baik tak kena saman)..kena tambah duit sb insuran cover sampai march 2010 jer..road tax baru sampai april..so keluar duit extra plk. then hbby p renew insuran motor..takde problem..nak bayar roadtax kat post office sangkut plk sb ada saman..penat jer tunggu..dah lewat masuk keja pun.. hbby hantar balik ke tempat keja dulu.hantar budak2 balik umah.then dia kluar semula ke jpj. kat tmpat keja hbby msg..jpj dah tutup..hmm. along pulak bagi pecah pendant dia..dia pusing2 tali pendant tu..melayang ke lantailah..kenalah dgn abahnyer..bukan murah oo..kalau ter takpe..ni sengaja main.. mlm ni plk kakak msg bil air kt umah kampung rm150/..!!!???gila ke...balik kg dua tiga bulan sekali takkan bil jadi banyak tu..kalau paip bawah bocor pun takkan bil naik sb meter selalu tutup..takkan ada orang curi air malam2???pening...pening...tension...tension...banyaknya benda nak kena buat....grrr...

21 October 2009

ONLINE CONTEST-SENYUMAN CERIA SI COMEL

attention please...!!! contest by smileykidz
Buat julung2 kalinya, SMILEYKIDZ ingin menganjurkan ONLINE CONTEST~SENYUMAN CERIA SI COMEL. Hadiah yang ditawarkan adalah: Pemenang Utama x 1 org: Outdoor fotografi selama 1 jam ~unlimited shots~ ~1 sticky album dengan 20kpg gambar terbaik~ ****************** Pemenang sampingan x 2 org: Voucher fotografi SMILEYKIDZ bernilai RM50 So apa tunggu lagi??? Sertai online contest ini sekarang. :) Online contest ini di buka dari tarikh: 15th Oktober 2009 - 31 Oktober 2009 jam 11.59mlm. Terbuka kepada si comel berusia 1day - 4 thn sahaja.
untuk syarat penyertaan sila ke sini
* *
jadinya...inilah gambar2 puteri kesayangan kami beraksi
memang suka bergambar budak kecik ni.
nama : nabila norfauziah
umur : 3 tahun 1 bulan
KONON2 SENYUM NAK AMBIK GAMBAR LAH NIE..
DOLL KAKAK DAH JADI HAK MILIK NABILA..YE!YE!
BILA SURUH BUAT MUKA COMEI...INILAH HASILNYA.
SENYUM HAPPY BOLEH NAIK KERETA
takpekan letak banyak gambar..
bukan apa..banyak sgt gambar minah kecik ni..
nak pilih pun pening kepala..so kita bagi juri pilih okay...

18 October 2009

bila anak dewasa....

ahad..18.10.2009
sehingga ke hari ini entah berapa ribu pesakit yang telah saya jumpa..ada yang berjaya dirawat..ada yang tidak.itu semua ketentuanNya.kita sebagai hamba hanya berusaha semaksima yang termampu.
dalam menjalankan tugas setiap hari,hati sering tersentuh dengan sikap insan2 yang bertemu dengan saya.ada kalanya sangat terkesan di hati.
majoriti pesakit saya adalah kanak2..maklumlah budak2 mudah kena penyakit..tidak ada ibu bapa yang tidak resah bila anak mereka sakit.cuma tahap kebimbangan itu yang berbeza2..tapi yang nyata bila anak2 sakit,ibubapa akan segera membawa ke klinik/hospital.ada yang demam tengahari,petang terus jumpa doktor.ada yang lepas dua tiga hari baru ke klinik tapi anak2 ini tetap diberi ubat terlebih dahulu..yg dibeli di farmasi atau baki ubat lama..bagaimana anak2 yg sakit ini dilayan oleh ibubapa?lumrah..anak2 didukung..dipeluk..dibelai..dipujuk..dan sebagainya..menangis pun tidak dimarah..ini memang yang sewajarnya..sangat normal..(ada ke ibubapa yang tak buat macam tu??kalau ada mmg jenis tak berhati perut..)setiap kali saya melihat perlakuan ini hati saya pasti bertanya..apakah anak ini akan melakukan perkara yang sama bila ibubapanya sudah tua & sakit nanti??sabarkah anak2 ini melayan kerenah ibubapa mereka nanti sepertimana sabarnya ibubapa melayan mereka semasa mereka masih kecil?
satu lagi golongan pesakit yang agak ramai adalah golongan warga emas..mereka inilah yang sering membuat saya sedih & menangis di dalam hati..(iyelah..takkan nak menangis depan patient..)bukan kerana sikap mereka tetapi sikap anak2 yang sangat keterlaluan.(tidak dinafikan..ada anak yg sgt prihatin..alhamdulillah).
antara ayat2 yang sering diluahkan mereka:
i.   tak de orang nak bawa ke klinik..anak2 kerja.
ii.  anak2 semua duduk jauh
iii. tak ada sapa yang peduli...anak2 pun tak ambil tahu (golongan ini sering menangis di hadapan saya)
iv. duit tak ada
ada yang bawa ibubapa yang uzur ini ke klinik membiarkan saja ibu/bapa berjalan sendiri terhoyong-hayang masuk ke bilik doktor..mmg ada pembantu klinik tapi di mana tanggungjawab sebagai anak?malah ada yang marah bila ibu berjalan lambat.ada yang letak kereta jauh dari pintu klinik membiarkan ibu/bapa berjalan keluar ke kereta sendirian sedangkan ada ruang untuk parking lebih hampir..
kadang2 ingin saja saya meng'ayat'kan golongan ini tapi saya sabarkan kerana tidak mahu suasana menjadi keruh..they are my customer in a way..
kalau kita sering ke hospital pasti akan pernah melihat pesakit warga emas terlantar tanpa ada yang datang mengunjung..ke mana anak2 mereka?sibuk sangatkah?
kepada ibubapa yang tidak bertanggungjawab..mengabaikan anak2 semasa anak2 ini masih kecil,mungkin ini balasan untuk mereka.tetapi mereka masih punya hak sebagai ibubapa dan kita punya tanggungjawab sebagai anak2..lakukan yang terbaik..balasan dosa pahala biar Allah yang tentukan.
saya juga sibuk dengan pekerjaan dan urusan keluarga sendiri. walau apa pun saya sentiasa berdoa agar tidak lalai & leka sehingga mengabaikan ibubapa tambahan pada usia emas mereka sekarang..biarlah badan ini letih dan lesu..saya cuba menghadirkan diri untuk mereka.semoga Allah memudahkan segalanya dan saya bersyukur diberikan suami yang tidak pernah merungut biarpun saya perlu ke rumah ibubapa pada jam 3 pagi..terima kasih suamiku dan syukur kepadaMu Ya Allah..
kepada semua yang membaca..remaja atau dewasa..hargailah ibubapa kita..bayangkan apa yang telah mereka lakukan & korbankan untuk kita selama ini..sayangi mereka...jangan sakiti hati mereka.   
semoga anak2 ini menjadi anak2 yang penyayang & bertanggungjawab



 

13 October 2009

DUIT KITA KE MANA?

ada orang kata duit tak penting...tapi bg saya amatlah perlunya duit itu dalam hidup kita zaman sekarang ni.celik mata..pejam mata..semua nak pakai duit.
pejam mata tak pakai duit???sapa kata??tido guna kipas..guna aircond..nak bayar bil tu pakai duit kan..kalau pejam mata terus @ meninggal dunia...lagi la banyak nk pakai duit.sekarang ni semua kena upah..sembahyang jenazah pun kena bayar..betapa minda manusia dikuasai
oleh duit...
jadinya..apasal saya nak cerita pasal duit hari ni?topiknya adalah insuran..jangan fikir pendek ok...ni bukan setakat bayar premium then claim bila sakit.insuran sekarang bukan setakat itu shj.ianya lebih kepada perancangan kewangan.yep..saya ejen insuran..sebab tu nak cerita topik ni.bukan semata2 nak cari customer tp nak bantu org2 kita supaya lebih tenang bila menghadapi masa sukar..iyelah..kita tak tau bila benda2 tak elok nk jadi..mana tau umur 45 thn tiba2 kena kanser..umur 50 thn kena kencing manis dgn komplikasi dia yang berderet tu..
mmg elok kalau kita jaga pemakanan..exercise selalu..tapi kalau kemalangan then lumpuh macam mana?anak2 kita juga...situasinya sama saja.
jadi masa kita sihat & bekerja nilah kita susun atur kewangan kita supaya
dpt diguna masa susah nanti.
apa bezanya simpan di akaun biasa (asb/fd/current acc/saving acc/etc) dgn di dlm insuran?
Bila sakit : * simpanan terhenti * wang simpanan diguna utk belanj perubatan **** cukup / tidak simpanan itu menampung belanja kita???
jika kita simpan dlm skim insuran..
bila sakit :
* bayaran perubatan ditanggung oleh syarikat insuran
tidak kira berapa jumlahnya/tempoh kita menyimpan
* wang yg tersimpan dlm skim insuran tidak terganggu
* bayaran polisi diteruskan oleh syarikat (auto saving) jika hilang upaya
* dapat tuntutan elaun tunai untuk kemasukan ke hospital
* pampasan untuk kemalangan/kematian/hilang upaya kekal
ringkasnya..menyimpan wang dlm insuran:
1. ada pihak lain bayar bil hospital kita
2. masuk hospital dapat duit
3. MC boleh claim duit
4. simpanan tak hilang/lupus
5. pada tempoh matang dapat basic + untung pelaburan
MASA SIHAT SEMUA ORANG SUKA...
MASA SAKIT KITA AKAN MENJADI BEBAN KEPADA ORANG LAIN..
HATTA KEPADA ANAK2 SEKALIPUN..
APATAH LAGI KALAU TAK ADA DUIT..
JADI....PANDAI2LAH GUNAKAN KESEMPATAN YANG ADA.
JANGAN TERANTUK BARU TENGADAH

12 October 2009

malas sungguh!!!

apesal ntah...sejak 2 3 hari ni mood nak kerja xdak langsung..angin malas melanda tiba2.
nak bangun pg pun mengeliat2 dulu...
tapi terpaksalah jg p kerja..
tak kerja mana nak cari duit lo...
sabtu 10.10.09.. p open house kat kangar perlis..pas makan p jalan2 kt pdg besar.best jg p time tak cuti sekolah ni.org tak ramai.barang pun murah sikit.org niaga tu pun siap merayu2 sruh beli...tp biasalah..aku belek2 pas tu jalan jer..hihihi..tapi sampai kt baju budak tetap takleh tahan..mesti beli utk si kenit nabila ni..tapi this time aku beli baju tdo bdk lelaki kat dia..org yg jual tu ya ya jer promote baju tdo pompuan tp aku cakap aku nak yg bdk llaki gak..nk bg nmpk lain sikit..nabila punyalah suka pakai baju tu..gambar2 nti upload kemudian..kamera tinggai kt umah...ingat raya haji nti nk bli baju melayu kt dia plk..ok kan...
well...that's for today...

07 October 2009

AIR TANGAN....

Salam sejahtera..
saya copy paste notes ini drp mel group sekolah.
i think it is worth for all of us to read & have a thought about it...including me of course..
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,
Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar dan malahan lebih hina daripada khinzir.
Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman
Nabi Musa as.
Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar),
"kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam."
Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam.Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa,barang siapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu.
Lalu,si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya.Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam.Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu. Lelaki itupun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi.
Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat,sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam.Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi.
Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu; isteri kita.Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkansolat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan;nasi, dsb. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak.Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak gamak ' kan ?
*Tapi lain pula halnya dengan kita ni. Pagi petang, mamak!Teh tarik satu,roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia. Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik.
** *Beware apa yang kita makan.
Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra' Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril as.
Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali(dan untuk umat Islam),
"As-solah as Solah wa amalakataimanukum". Maknanya,"Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yanglemah di bawah tanggunganmu"
Jadi, sama-samalah kita pelihara solat dari segi zahir & batinnya kerana amalan solatlah amalan yang mula-mula akan ditimbang di neraca Mizan kelak.
sama-samalah kita perbaiki diri sendiri..wallahualam

06 October 2009

Photo Effects by Wishafriend Photo Effects By WishAFriend.com

i really luv this girl...

05 October 2009

reunion raya

salam.. 3.10.2009 (sabtu) dengan bersemangatnya semua bangun awal termasuklah sikenit nabila..bangun sendiri tu..macam tau tau ja org nk berjalan jauh hari ni.sibuk berkemas barang2 nk dibawa.nk pi overnite ja tp gaya macam p seminggu.pening jg bawa bdk kecik ni..tak tau nk budget berapa helai baju.last2 brg dia ja dah satu beg.dalam sibuk2 masukkan barang dlm keta..hbby plk hilang.tgk motor takdak..hmm...sah dah...dia p pekena roti canai dulu..dah siap kemas aku pun bawa jer keta park depan pagar...then nmpk hbby balik.terus keluar.ingatkan nk terus ja rupanya nk singgah sarapan nasi lemak plk kt teluk ayaq tawaq..rumah member avanza jg..so singgahla kt situ..pk 9 pg baru bertolak ke selatan. happy sungguh bdk kecik ni bila dpt p jln2.. singgah plk beraya kt rumah kwn hbby masa sek menengah dulu kat lumut.member ni keja tldm rasanya..ingatkan takdak apa2 rupanya dia buat open house jg.tak ambk gmbr kt sini sb malu weh..member dia ramai gak.kita pun first time jumpa.kat sini makan nasi himpit & mihun sup..lepas makan pegi umah member avanza plk kt lumut jg..sini lg best..makan nasi ayam..takdak open house.dia masak just utk we all jer..thanx umie/cik mat.actually we all selalu lepak sini kalau nk ke kl..dah jadi macam R & R.. lepas solat..around 3.30pm baru bergerak ke kl..keluar ikut bidor..rasa macam jauh pulak. jumpa konvoi bikers ni masa otw from lumut to bidor..JPJ pun join skali..hbby pun apa lg..pas ni nk buat dgn JPJ jglah.. sampai kl nk ke rumah cousin hbby kt taman maluri cheras..dia suruh ikut DUKE..katanya keluar tol terus ja smpai jmpa t junction then ambik left..hbby pun ikut jelah..last2 smpai mana ntah..takdak pun t junction tu..pusing2 balik at last sampailah jg.tu pun dah dekat magrib.rupanya dia lupa bgtau ada satu exit..bukan jalan terus..pheh..sib baik hbbyku ni jenis meronda sehari pun takpa. aktiviti wajib nabila bila dlm keta... takmau dok belakang..nk duduk atas umie jg.. malam pi rumah cousin depa yg sorang lagi kat area situ jg..jumpa mak sedara hbby.mkan spagheti kt sini. malam tu tidor kt ruang tamu ja..lintang pukang..malu gak kt tuan rumah tp wat bodoh jelah kan..selesa sb pasang kipas & aircond sekali.tp si kenit ni plk buat 'perak'..tak mau tdo atas tilam yg di pam angin tu.so letak ja dia atas lantai beralaskan selimut tebal..lena plk.bangun sekali minum susu...pas tu nangis pasai apa tak tau..aku wat tak layan ja dia pun sambung tdo sampai pg. pagi..sarapan nasi lemak lg..then cousin hbby buat aiskrim goreng..first time makan ni... sedap laa..lupa nk ambk gmbr. then bertolak ke kota damansara pk 11.30 pg..keluar awal sb tak tau jalan.hbby siap ambik plan dgn cousin dia..lukis2 lg..tapi tetap sesat juga..wakaka..aku jangan tanyalah...lg blur jln kt kl ni.. sambil tu dok contact member yg dah sampai utk bg petua jalan.sib baik ahad..keta tak banyak. taksub dgn signboard punya pasai sampai termasuk kt terowong penchala ni.. so buat u turnlah lg..saja jer byq tol. second round barulah masuk jalan yg betul & keluar kt tol duta.lepas u turn & turn left..left..right then right..jumpalah rumah ni..pkl 12.30 baru sampai..makan pun tak siap lg.tp sampai awai sb nk catch member yg sorang ni..konon2 dia nk chow pk 1.30 sb nk tgk tenis..tp at last 3.30 jg baru balik..org nk beraya dia sibuk nk tgk tenis..apa ler bdk ni..my bespren tu.. kosong..org lain tak sampai lg.. me & my bestpren bersembang pasal anak2.. sebelah tu anak pempuan dia.. saja jer letak pic kelabu.. after zohor barulah yg lain start sampai..maka bermulalah sesi meneka neki.. 'eh ni sapa ek??' 'kelas apa dulu ek' 'ehh lainlah muka dia!!' ......ayat2 biasa.. tapi respectlah kt marina (2nd on the left)..even dah lebih 20 thn tak jumpa dia boleh cam muka bdk2 lelaki ni..walaupun dah jadi bapa budak...good memory la... antara 'the girls' yg hadir benda nilah yg menyebabkan bdk yg nk tgk tenis tu tersadai sampai 3.30.. betoi ka number kat kek tu???....hihihi.. to chop...(tau hg tak baca blog ni)...sedap sesangat kek ni..very2 nice..next time sponsor lg.. masing2 dok tunggu sapa yg nak potong kek ni... sesi potong kek...baju melayu brown adalah tuan rumah..ohm. dah potong kek baru baca doa..betoi ka?bukan baca doa pas tu potong kek? batch aku mmg suka buat kerja lain drp yg lain.. bacaan doa diketuai oleh dr apol...consultant cardiologist IJN.. (pakai kepiah ijau) apasal la hg tak bawa kak ija..aku teringin sgt nk jumpa dia..teringat cemana hampa mula2 bercinta masa form 5 dulu..hahaha..tak ramai yg tau.. gambar ramai-ramai.. diriku & i-leen xdak sb dah balik masa ni. walaupun tak ramai yg dtg tp meriah jg..makanan pun banyak..enough for everybody.thanx so much kpd tuan rumah..ohm sekeluarga..sian tgk hampa wat kerja tp tak larat nk tolong dah...letih berjalan..and tak lupa thanx to my hbby sb tolong layan anak masa wife dia nyembang..luv u... lepas makan terpaksa berangkat sebab nk ke rumah cousin hbby lg sorang.tak jauh dr sini. kat flet tepi giant ja.makan spagheti lg kt sini.budak2 nak sgt beraya kt rumah 2 pupu depa ni.. si kembar..abg & adik..mana satu abg ntah..sama ja.. pukul 5 lebih bertolak balik ke utara..singgah R&R etc then singgah Ipoh plk..rumah member avanza lg..sampai sini dekat pk 9 mlm..makan mi sup utara..sedaaappp...sembang2 sampai 11 lebih baru balik..ada satu lg open house kt kulim tp tak leh nk p...lewat sgt..org dah tutup pintu pun..sampai rumah around 2.30 pg..aku tdo ja from R&R sg perak sampai ke rumah..ngantuk sesangat..lg pun isnin kerja.sib baik hbby tak ngantuk..sian dia..drive sorang2... kt bawah ni gambar masa kt rumah kwn hbby kt ipoh..rumah teres biasa ja tp garden dia cantik sgt.. best ja lepak situ..
nabila buli anak tuan rumah
sibuk dok check kabinet org
satu corner kt laman..ada aquarium tepi kipas tu
anak bongsu tuan rumh..balqis yg malu2 kucing..
nabila nk bersin..muka macam nampak hantu ja..
antara sudut lain kt laman